Işık Delphi Internet Explorer Yasaklamaları 1.0.0.0

Paket programlarınızın tanıtımını bu forumda yapabilirsiniz. Bu foruma soru sormayın!
mehmetcan
Üye

Re: Işık Delphi Internet Explorer Yasaklamaları 1.0.0.0

Mesaj gönderen mehmetcan »

Kullanıcı arabirimi tasarımı kısmen sanat, kısmen disiplindir. Uyulması gereken kurallar vardır, fakat iyi bir arabirim için yaratıcılıga da ihtiyaç vardır.

Programcılıga ilk başlayanlar genelde en basit bir programda bile kendilerini göstermek isterler ve olur olmaz herşeyi programa koyarlar. Bir anlamda "bu programı ben yaptım, ben yapınca işte böyle yaparım" demek isterler. Sonuçta ortaya çok çafçaflı ama kullanımı karışık bir program çıkar.

Program yazmaya devam ettikçe şunu farkedersin, kullanıcılarının bir kısmı bazı özellikleri hiç kullanmaz veya arabirim tasarımı kötü oldugundan nasıl kullanacagını bilmez. Örnegin toolbar a konan bir ikon, eger ne yaptıgını tam olarak açıklamıyorsa, kullanıcı tıklamaya çekinir ve genelde ikonu degil menuyu kullanmayı tercih eder. Oysa ikonun yanına bir yazı konsa, kullanıcı bir bakışta ikonun ne yaptıgını anlayacak ve güven içinde bu komutu kullanacaktır.

Kullanıcı arabirimi tasarımı, deneyim kazanarak ve iyi örnekler incelenerek gelişir. En önemli şey arabirimin basit ve verimli olmasıdır.

Bazı linkler:

Gnome kullanıcı arabirim rehberi:
http://library.gnome.org/devel/hig-book/2.22/

Microsoft şerit menunun hikayesi, zaman içinde word un gelişimi ve şerit menunun doguşu anlatılıyor. Burada arabirim tasarımı konusu çok uzun uzadıya, word gibi bilinen bir örnek üzerinden anlatılıyor. Anlatım ingilizce ve ingilizcen varsa mutlaka izle.
http://blogs.msdn.com/jensenh/archive/2 ... ibbon.aspx
palandoken
Üye

Mesaj gönderen palandoken »

mehmetcan yazdı:Kullanıcı arabirimi tasarımı kısmen sanat, kısmen disiplindir. Uyulması gereken kurallar vardır, fakat iyi bir arabirim için yaratıcılıga da ihtiyaç vardır.

Programcılıga ilk başlayanlar genelde en basit bir programda bile kendilerini göstermek isterler ve olur olmaz herşeyi programa koyarlar. Bir anlamda "bu programı ben yaptım, ben yapınca işte böyle yaparım" demek isterler. Sonuçta ortaya çok çafçaflı ama kullanımı karışık bir program çıkar.
mehmetcan kardeşim haklı.

Ben sizler kadar programlama işini profesyonelce yapmıyorum ama bende Delphi ile ilk tanıştığım
zamanlarda bir kaç küçük program yazmıştım.Aradan uzun zaman geçti.Şimdi o programlara baktıkça kendime gülüyorum.Bu programların tasarımlarında programın çalışmasını geciktiren gereksiz resimler kullanmışım.Heves işte tasarım göz alıcı olunca programımda güzel olmuş demekti benim için.Ama bu işle uğraştıkça anladım ki öğle değilmiş.
Acizene fikrim programlarda sadelik ,anlaşılırlık ve kullanım kolaylığı önemli.Tasarımda önemli ama dahada önemlisi programın işe yarar bir ürün olması.

İlker1525 kardeşim seni sevdiğimizide unutma...
Bizim için önemlisin.

Kolay gelsin...
akıllanma , aklını başına toplama , toparlanma , kendisini derleme bu dünyaya ait bir vazife.
ahirette nasıl olsa aklın başına gelecek.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Mesaj gönderen NewMember »

Ben sizler kadar programlama işini profesyonelce yapmıyorum ama bende Delphi ile ilk tanıştığım
zamanlarda bir kaç küçük program yazmıştım.Aradan uzun zaman geçti.Şimdi o programlara baktıkça kendime gülüyorum.Bu programların tasarımlarında programın çalışmasını geciktiren gereksiz resimler kullanmışım.Heves işte tasarım göz alıcı olunca programımda güzel olmuş demekti benim için.Ama bu işle uğraştıkça anladım ki öğle değilmiş.
Acizene fikrim programlarda sadelik ,anlaşılırlık ve kullanım kolaylığı önemli.Tasarımda önemli ama dahada önemlisi programın işe yarar bir ürün olması.
+1
Kullanıcı avatarı
ilker1525
Üye

Mesaj gönderen ilker1525 »

yorumlarınıza saygı duyuyorum tartışma gereksiz bence siz daha iyisini yapında görelim herkes yorum yaparken örnekleride gönderirlerse millet anlar kimin gerekli gereksiz yorum yaptığını siz yapında buraya koyun o zaman görelim sevgili arkadaşlar örneklerinizi bekliyorum...
Kullanıcı avatarı
ilker1525
Üye

palandoken yazdı:
mehmetcan yazdı:Ben sizler kadar programlama işini profesyonelce yapmıyorum ama bende Delphi ile ilk tanıştığım zamanlarda bir kaç küçük program yazmıştım.Aradan uzun zaman geçti.Şimdi o programlara baktıkça kendime gülüyorum.Bu programların tasarımlarında programın çalışmasını geciktiren gereksiz resimler kullanmışım.Heves işte tasarım göz alıcı olunca programımda güzel olmuş demekti benim için.Ama bu işle uğraştıkça anladım ki öğle değilmiş.

İlker1525 kardeşim seni sevdiğimizide unutma...
Bizim için önemlisin.

Kolay gelsin...

kardeş anlayış ve nasihatlar benim için önemlidir bu bir projedir ama herkez program tasarım ve ısrarrına devam ediyor ama olacak bende acemi vede daha az bilgim olduğunu devamlı yineliyorum ancak millette benim gibi kötü tasarımada sahip olan projelerini koyarlarsa memnun olurum saygıdeğer arkadaşım ancak bu yorum yapan kişiler bu programın kodlarını bile bilmemekte bulsunlar ve kendileri doğrusunu yapıp göndersinler

selamlar...
Jire
Üye

Mesaj gönderen Jire »

İlker arkadaşım hâla aynı tavırdasın kendi düşüncelerinin doğru olduğunu kabul ediyor veya öyle gözükyorsun.
bence siz daha iyisini yapında görelim
Demişşin. Burada ki herkes belli bir seviye ye kadar gelmiş deneyimli insanlar, saygı duymana rağmen böyle demen yanlış.
Program istiyordun daha iyisini yapın diyordun, buyur iyi yada kötü olmadığını burada adminlerimiz ve moderatörler diğer üyeler versin.
Program hoş dursun diye yardım butonu koydum ama o da gereksiz diyebilirim. Çünkü bu kadar basit bir program için yardım koymak saçma olur.
Fare ile üzerine geldiğin zaman o şıkkın resmini gösteriyor. Açıp kapatmak ise bir tık. Form boyutu normal seviyesinde, resim koymaya gerek var mı.

Resim

İşte kaynak kod ve programı isteyen herkes buradan indirebilir. http://rapidshare.com/files/140656938/ornek.zip
Kullanıcı avatarı
ilker1525
Üye

evet Jire kardeş tamam bu gibi örnekler vererek beni uyarın bende diyeyim ki bir buna bak birde benimkine diye ama bu ilk örnek davranış tşk.
ancak dediğim gibi benim yaptığım böyle olur bu bilgi ile bilmem anlatabiliyormuyyum benim tavrım kendini bilmişlik değil sadece yaptığımı göstermektir
ama artık yaptığım projeleri sitelere vermeyeceğim tavırlar aynı ((( sadece delphi ile uğraşan siteler arasında ))) ancak bazıları beğendi beğenenler sizin gibi anlayan insanlar değil normal vatandaş ayrıca bana bazı açıklarınıda bildiriyorlar bana uyarı maiyetinde bu örnekte olabilir ancak dediğim gibi artık sitelere vermem galiba nasıl olsa tasarım kötü ve yaramaz oluyor benim programlar...

ancak hiç birşeye olmasa bile emeğe saygı beklerdim!!!

saygılarımla ilker1525
Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye

Mesaj gönderen Battosai »

İlker, darılıyormuş gibi tavır takınmana gerek yok zira programa yapılan eleştirilere sevinmelisin..bu konu aslında bu kadar uzamazdı ama polemik sever bir toplumuz uzayıp gidiyor işte...sen bildiğini yap işte herkezin bir tarzı var....
Jire
Üye

Mesaj gönderen Jire »

ilker1525 yazdı:ancak hiç birşeye olmasa bile emeğe saygı beklerdim!!!
Buraya mesaj yazmamız, programını indirip test etmemiz, ve sana tavsiyelerde/eleştirilerde bulunmamız senin bu yaptığın programa ve sana saygı gösterdiğimiz anlamına gelir. Eğer kimse buraya mesaj yazmasaydı yada indirmeseydi, bil ki o zaman emeğine saygısızlık yapmış olacaktık. Bence bu konu uzadı, daha fazla yazmama gerek yok, Battosai arkadaşımız polemikçi demiş, ben kendimi o grupta saymıyorum ama düzeltilmesi gereken bir konu veya bir şey varsa bunun düzeltilmesi gerekir.

Anlayan demişsin ve normal vatandaşların sevdiğini söylemişsin. Şimdi anlatacağım ama kısa tutmaya da çalışacağım. Burada ki herkes bir seviye ye gelmiş insanlar ve dediğim gibi birşey biliyorlar ki konuşuyorlar, normal vatandaş'a seni "application.terminate;" yapacağım dersin, normal vatadanaş tamam olur der, Ama bir delphi bilene aynısını dersen hayır "ben salakmıyım neden kendimi yok edeyim" der.

Buradakiler normal vatandaştan NORMAL olandan biraz daha fazla bildikleri için (deneyimlerden yola çıkarak), ki hayır şurada hata var diyorlar. Ama o normal vatandaş dediğin kişiler programlama yada benzeri şeylerden anlamadıkları için bizim demediklerimizi diyorlar.

Bunları söylerken umarım yukarıda dediklerimi unutmamışsındır, bu konuya mesaj yazmamız emeğine saygı gösterdiğimizin bir simgesidir.
Büyük ihtimal yaşın gereği böyle yapıyorsun ama bir gün gelecek ne demek istediğimizi anlayacaksın. :wink: .

Bu konuya son mesajım, çalışmaya devam et asla vazgeçme en iyisi için uğraş. Kimse bir günde Delphi uzmanı olmuyor, o yüzden çalışman gerecek. Hadi kendine iyi bak, iyi geceler.
Kullanıcı avatarı
ilker1525
Üye

evet arkadaşlar ancak benim dediğimi hala anlamıyorsunuz programın sadece tasarımına ve ing gibi bir takım kalimelere takılıyorsunuz Allah aşkına bu programda insanın işine yarayacak hiç mi birşey yok anlamadığım konu bu yani yaptılan yorumların tamamına yakın bir kısmında hep tasarım kötü denildi ayrıca yaş konusundada böyle abartmaya gerek yok yaşım o kadarda küçük değil ancak bazı meslek okullarından mezun olanlara göre kendimi biraz da olsa geliştirilmiş olarak buluyorum program için mutlaka eleştiri gerekir ancak ben bunları göz önünde bulundurrarak öz eleştiri sonunda tasarımı değiştirmiştim ancak o da beğenilmedi anlamıyorum hata nerede tam ekran oluyor ekran kayboluyor denildi 800*680 boyutuna düşürdüm 2 kat düşürdüm boyutu ancak beğenilmedi seçim bu işte kimin ne istediği bilinmiyor .

ayrıca diğer insanlar dediğim programın tasarımından ziyade 15 konunun birinde olsun kendine faydası olduğunu kabul edenlerdir.

Saygılarımla ilker1525
mehmetcan
Üye

Mesaj gönderen mehmetcan »

Örnek bir registy i degiştiren program, kaynak kodlarıyla verdim. Listview üzerinden istedigin kadar registry i eklersin, pas in içinde registry keyleri var. Eger bu registry işini yapmak önemliyse bu yükledigim program bu işi en basit şekliyle yapıyor ve test ederek sonucu da görebiliyorsun.

Basitlik konusunu hafife alma, program yazarken en önemli şey, işi en basitinden halletmektir. Çünkü bir program ne kadar karmaşıksa, kullanımı ve bakımı o kadar zordur. Herşeyin basit bir listede gösterip düzenlenebilirken kalkıp, pagecontrollar kullanmak, tam ekran uygulamalar yapmak anlamsızdır.

Forumda programının yararı üzerinde durulmuyor, çünkü buradaki kimsenin bu programdan yararlandıgını sanmıyorum. Sanırım pekçok kimse benim gibi firefox kullanıyor, ie den uzak duruyor ve ayrıca böyle bir degişiklik yapmak gerekirse dogrudan regedit i kullanmak en akıllıcasıdır.
Dosya ekleri
intersinir.zip
internet sinirlama programi
(220.44 KiB) 163 kere indirildi
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

ilker1525 yazdı:...bu programda insanın işine yarayacak hiç mi birşey yok anlamadığım konu bu ...
İyi olan zaten iyi olmuştur eleştiriye ve öneriye ihtiyacı yoktur. Gelen eleştiriler en iyiyi elde edebilmen içindir. Bence sen buradaki yazılanlara hala kulak vermelisin :) . Aksi halde başlık amacından çıkacak ve hiç bir noktaya varamadan bir yığın sinir yıpranması elinde kalacak.
Şaban Şahin AKMAN
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

sabanakman yazdı:... Gelen eleştiriler en iyiyi elde edebilmen içindir. ...
+1 :bravo:
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Kullanıcı avatarı
ilker1525
Üye

arkadaşlar eleştirileri göze alarak programın kötü tasarımını kabul ederek programın linkini kaldırıyorum inşaallah siz daha iyilerini yaparsınız ve iyi eleştiriler alırsınız...

saygılarımla ilker1525
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

sevgili @ilker1525
sakın burda yazılanlara darılma veya kırılma.
Yazdığın program elbetteki çoğu kişinin işine yarıyacaktır. Kimse yazdığın program için işe yaramaz 5 para etmez demiyor diyemezde zaten. Sonuçta uğraşmışsın birşeyler yapmışsın. Arkadaşların koduna diyecek birşeyi yok çünkü kod yapması gerekeni yapıyor. Bu durumda programın daha bi albeni li olması için sana daha değişik yollar göstermeye çalışıyorlar. Gösterdikleri yol sana ne kadar uyar o ayrı bir konu. Kimse ben senden daha iyi programcıyım senin yazdığın kodu 3 e katlar 5 e böler havada takla attırırım demiyor. Öyle bir şeye müsade edilmez zaten. Burda amacımızım bilgi ve tecrübelerimizi diğer arkadaşlarla paylaşmak, yeni bakış açıları kazanmak, olayları farklı boyutlarda ele alabilmek. Yoksa bir yol bulup her işi o yolla yapıp, böylede oluyor başka bir şeye gerek yok demek doğru değildir. Windowsda bile bir işi yapmanın birden fazla yolu var. Kod yazarken de, tasarım yaparken de düşünmek lazım. Daha başka, daha kolay nasıl olabilir. Kullanıcıya değişik alternatifler sunabilmeliyiz. Kimi kullanıcı cafcaf dan hoşlanırken kimi kullanıcı sadelikten yanadır. Kimi kullanıcı için performans önemli iken kimi kullanıcı görselliği ön plana alır.

Yukarda yazdıklarımıda dikkate alarak senden programın linkini tekrar koymanı rica ediyorum.
Eleştirileri de farklı bir bakış açısı kazanmak için, kendine artı değer katmak için okumanı ve düşünmeni tavsiye ediyorum.

Not: Yazdıklarımı sadce bu konu ile alakalı değil, genel olarak düşün
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim