Firebird,ibTable ve Performans

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Firebird,ibTable ve Performans

Mesaj gönderen CiTiZEN »

Selamlar arkadaşlar arama yapmama ragmen (arama yaparken dogru cümlecikler kuramadım belkide) herhangi bir kaynak bulamadım.Sorunum şudur:Bir klasor içerisinde 5 tane firebird veritabanım var bu veritabanları içerisinde herbirisinde olmak üzre birer tablo bulunmakta bu tablolara yerine göre yapılan işlemler satışlar vs. girilmekte.Bu tobloların hepsini bir veritabanında toplasam,
Bir süre sonra veritabanında kasılmalar vs. meydana gelir mi?
Performans açısından hangi yöntem daha faydalıdır?
Hangi yöntemi kullanıyorsunuz ve tavsiye edersiniz?
bugune kadarki projelerde hep bir veritabanında (zorunlu değilse) bir tabloya yer verdim.
Kolay gelsin.
UWESIS CORPORATION
Kullanıcı avatarı
conari
Üye

Re: Firebird,ibTable ve Performans

Mesaj gönderen conari »

Şurayı bir oku, pek problem olmayacağa benziyor.

viewtopic.php?f=18&t=22531
Bir kelimenin anlamını öğretsen bile yeter..
ResimResim
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

Bunları defalarca okudum somut bir sonuç elde edemedim sınırlarının olmadığı vs. bende biliyorum ama kayıtlar artınca nasıl sonuçlar verir vs. onları ögrenmek istiyorum ilginiz için yinede teşekkürler.
UWESIS CORPORATION
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Milyonlarca kayıtta bile sorunsuz, hızlı bir şekilde çalışır. Ancak sizin dizaynınızdan kaynaklanan sorunlar olabilir. Mesela uygun yere eklenmesi gereken bir indeks, bir foreign key eklenmemişse kayıtlar arttıkça başınızı ağrıtabilir.

Bunu tespit etmenin en güzel yolu, ufak bir program yazarak veritabanınıza milyonlarca kayıt girin ve test edin. IBExpert gibi araçlarla da bu kayıtları ekleyebilirsiniz. Böylelikle sonucu kendiniz görürsünüz ve aksayan noktalara önlem alırsınız.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

Hocam ibexpert kullanmıyordum EMS SQL Manager 2005 kullanıyordum hangsini tavsiye edersiniz bir ikincisi ibexpert kullanmadığım için bilemiyorm şu an nasıl eklerim kayıtları
kolaylıklar.
UWESIS CORPORATION
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

İkisi de birbirine çok benziyor zaten. EMS kullanmadığım için bilemiyorum ama biraz kurcala menülerini. Tabii sağlam bir yedek aldıktan sonra : )

ibExpert'te Test Data Generator diye geçiyor.

Ayrıca forumdan arkadaşlarımız da benzer bir tool yazmışlardı.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

Advanced data generator isimli bir program buldum buyrun link

http://www.sqlmanager.net/download/ibut ... atagen.zip
indiriyorum denemeleri henüz yapamadım yapınca ayrıntılı bilgi veriririm ilgilenen arkadaşlara çok teşekkür eder görüşlere açık oldugumu bildiririm. kolay gelsin.
UWESIS CORPORATION
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
eğer datagenerator kullanacaksanız lütfen......
http://sourceforge.net/projects/datagenerator
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

A.slm hocam bu programı ındırdım ama herşeyi hazırlıyorum ilerleme isimli bir form açılıyor oylece kalıyor diğer programda bir kerede en fazla 100 kayıt girmekte ugraşa ugraşa 20000 kayıt girmeyi başardım veritabanında tökezlemeler oluyor dbgridde aşagı dogru inerken sayfa sanki öylece kalıyor bu doğal mı yoksa herhangi bie pk felan oluşturmadığım için mi böyle oldu
UWESIS CORPORATION
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

Arkadaşlar pk veya autoinch alan oluşturmadım sadece 3 tane varchar alan oluşturdum 20200 adet kayıt girdim ve şu an problem yok gibi gözükmekte sorun jvdblookupcombo isimli jedi bileşeninden kaynaklanıyordu delphiye ait datacontrols yapragındaki dblookupcombobox bileşeni ile sorunsuz çalışıyor.
Veritabanı boyutu yaklaşık 9 mb oldu ve diğer veritabanlarındaki alanları tek bir veritabanı içerisinde toplamaya karar verdim,
yinede görüşlerinizi beklerim kolay gelsin
UWESIS CORPORATION
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Mustafa' nın dediği gibi veri tabanı tasarımı çok önemli :idea: Veri tabanı yapısında program/delphi tarafta yapılacak bir arama yani Table.Locate(...) veya Table.FindKey(...) ile o an açık formlarınızdaki tüm db bileşenleri bu durumdan etkilenecek ve ilgili olay/event'ları da tetiklenecektir :idea: Bu da müthiş bir perfomans kaybına sebep olacaktır. Bunu arama yaparken önlemenin bir yolu Table1.DisableControls olsa da arama ve sorgulama işlemi veri tabanı tarafta,

Kod: Tümünü seç

SELECT aranan1, aranan2, ... FROM tablo WHERE alan = koşul 
sorgusuyla yapılmalıdır :idea:

Not: İlgili başlık altına taşındı :!:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

Kusura bakmayın firebird ana başlığını atlamışım :) yeri gelmişken firebird de dedikleriniz için yok teşekkür ediyorum en kısa zamanda uygulamaya koycam,ama bir sorum daha olacak araştırmama ragmen ayrıntılı bilgi bulamadım ben veritabanımdan kayıt silerken ibtable1.delete komutunu kullanıyorum ama daha sonra komutu verdikten hemen sonra programı kapatınca kayıt silinmemiş oluyor bu durumun nedeni ne olabilir,database managerimde forced writes sekmesi işaretli ama sorunu bulamadım bu normal midir?
En son CiTiZEN tarafından 03 Oca 2009 04:09 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
UWESIS CORPORATION
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

rsimsek yazdı:Mustafa' nın dediği gibi veri tabanı tasarımı çok önemli :idea: Veri tabanı yapısında program/delphi tarafta yapılacak bir arama yani Table.Locate(...) veya Table.FindKey(...) ile o an açık formlarınızdaki tüm db bileşenleri bu durumdan etkilenecek ve ilgili olay/event'ları da tetiklenecektir :idea: Bu da müthiş bir perfomans kaybına sebep olacaktır. Bunu arama yaparken önlemenin bir yolu Table1.DisableControls olsa da arama ve sorgulama işlemi veri tabanı tarafta,

SELECT aranan1, aranan2, ... FROM tablo WHERE alan = koşul 
sorgusuyla yapılmalıdır :idea:

Not: İlgili başlık altına taşındı :!:
sayın @RSimsek hocam arama şeklim şu dediğiniz gibi eklemeler yaptım program biraz daha kararlı oldu sanki :)

var find:boolean;
ibtable1.DisableControls;
ibTable1.DefaultIndex:=true;
find:=IBTable1.Locate('FIELD2',searchedit.Text,[loCaseInsensitive],[lopartialkey]);
saccount:=DBedit1.Text;
IBTable1.EnableControls;
UWESIS CORPORATION
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Kayıt sayısı arttıkça IBTable.Locate(...) in de veri tabanına gönderilecek SELECT ... sorgusundan yavaş olacağını düşünmelisiniz. :idea:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
CiTiZEN
Üye

Mesaj gönderen CiTiZEN »

Peki tam olarak ne tavsiye edersiniz hocam
UWESIS CORPORATION