Merhaba arkadaşlar
"SORUMLU" isimli bir veri dosyam var. Veriler sabit. Dışarıdan kullanıcı veri girmeyecek. Listeden seçecek.
Bu dosyada iki alan var; "SorumluKodu", "SorunluAdi"
Soruma gelince;
Bir Edit nesnesi ve ComboBox nesnesi olacak.
Combobaox'ta "SorumluAdi" alanındaki veriler listelenecek. Seçilen veri karşılığına denk gelen "SorumluKodu" Edit nesnesine atacak.
Edit exit olayında, girilen kod "SorumluKodu", yine karşılığına denk gelen "SorumluAdi"ni Combobox'a getirecek.
Şöyle bir kod buldum. Combox'ı İstediğim gibi listeliyordu. Kodlarla birlikte 1-2 özellikte değişiklik de yapılması gerekiyordu. Kodu aldığım yerde açıklaması vardı ama açıklamayı almayı unutmuşum. Şu an bu kodları nereden aldığımı da bulamıyorum.
combobox1.items.clear;
while not table1.eof do
begin
combobox1.items.add(table1.fieldbyname('sorumluadi').asstring);
table1.next;
end;
Bana yardımı olmanızı rica ediyorum. Teşekkür ederim.
Comboax'ta veri listeleme yardım lütfen..!
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
-
- Üye
Re: Comboax'ta veri listeleme yardım lütfen..!
Eğer query ile yapmayı düşünürsen aşağıdaki kodlar comboboxta listeleme görevini yerine getirir.
Aşağıdaki kodlarıda comboboxun onchange yordamına yazarsan comboboxta seçilene göre edit1'e bilgileri getirir.
NOT : Kodları denemeden yazdım eğer bir sorun olursa yardımcı olurum...
Kod: Tümünü seç
var
i:integer;
begin
With query do
begin
close;
sql.clear;
sql.add('SELECT id, SorumluAdi FROM sorumlu');
open;
combobox1.Clear;
query.First;
while not query.Eof do
begin
for i := 1 to query.FieldCount - 1 do
begin
combobox1.Items.Add(query.Fields[i].AsString);
end;
query.Next;
end;
end;
end;
Kod: Tümünü seç
var
i:integer;
begin
edit1.text:='';
With query do
begin
close;
sql.clear;
sql.add('SELECT SorumluKodu, SorumluAdi FROM sorumlu where SorumluAdi='''+combobox1.text+''' ');
open;
edit1.text:=query.Fieldbyname('SorumluKodu').AsString);
end;
end;
-
- Üye
Öncelikle ilginize çok teşekkür ederim.
Query ile Datasource arasındaki bağlantıyı kuramadım. Uzun zamandır Delphiyi kullanmadım bazı şeyleri unutmuşum ama hatırlarım zamanla. Yazmış olduğunuz Ouery ile ilgili bu konuda da açıklama yazar mısınız?
Ayrıca;
Tablomu Paradox ile hazırladım. Table ve DataSource bağlantısı ile yapmak istiyorum. Kodları buna bağlı verirseniz sevinirim. Nesneler veya alanlar üzerinde hangi özellikleri değiştirmem gerekiyor.
Bu noktada ayrı birşey daha sorayım;
Hazırladığım küçük ama işime çok yarayacak bir program. Bu programda 3-4 veritabanı dosyası var. Ana bilgisayar veritabanının tutulduğu bilgisayar olacak. Diğer bilgisayarlardaki kullanıcılar verileri ana bilgisayardaki veritabanından alacak ve kayıtlar yine ana bilgisayardaki veritabanına yazılacak.
Dosya ekindeki Word dosyasında biraz daha ayrıntılı anlatmaya çalıştım. Ayrıca görüntü olarak Delphi form üzerine de görsel olması açısından resmi koydum.
Query ile Datasource arasındaki bağlantıyı kuramadım. Uzun zamandır Delphiyi kullanmadım bazı şeyleri unutmuşum ama hatırlarım zamanla. Yazmış olduğunuz Ouery ile ilgili bu konuda da açıklama yazar mısınız?
Ayrıca;
Tablomu Paradox ile hazırladım. Table ve DataSource bağlantısı ile yapmak istiyorum. Kodları buna bağlı verirseniz sevinirim. Nesneler veya alanlar üzerinde hangi özellikleri değiştirmem gerekiyor.
Bu noktada ayrı birşey daha sorayım;
Hazırladığım küçük ama işime çok yarayacak bir program. Bu programda 3-4 veritabanı dosyası var. Ana bilgisayar veritabanının tutulduğu bilgisayar olacak. Diğer bilgisayarlardaki kullanıcılar verileri ana bilgisayardaki veritabanından alacak ve kayıtlar yine ana bilgisayardaki veritabanına yazılacak.
Dosya ekindeki Word dosyasında biraz daha ayrıntılı anlatmaya çalıştım. Ayrıca görüntü olarak Delphi form üzerine de görsel olması açısından resmi koydum.
- Dosya ekleri
-
- TEKLİF POLİÇE RAPORU.rar
- (42.21 KiB) 84 kere indirildi
-
- Üye
Eskiden bu sitede çok daha kısa zamanda bir çok arkadaş cevap verir, yardımcı olurdu.
Yoksa herkes benim gibi Delphi'yi mi unuttu
Yoksa herkes benim gibi Delphi'yi mi unuttu

Datasource ile query nasıl bağlanacağını bilmediğinizi yazmışsınız. Benim size tavsiyem o projeye başlamadan önce en azından bir delphi kitabı alarak bilgilerinizi geliştirmeniz. Datasoruce bağlamak başlangıç seviyesi sayılabilcek bir konu ve siz bunu bilmiyorsanız bahsettiğiniz projeyi yazmanız imkansız görünüyor. 2 veya 3 bilgisayar da yerel ağı kullanarak çalışacak program yazmaya çalışıyorsunuz. Paradox buna uygun değildir
(Not: Yapılamaz demiyorum, yapılabilir fakat epey sorun yaşarsınız ). Bunun için interbase , firebird gibi veritabanı kullanmalısınız.
(Not: Yapılamaz demiyorum, yapılabilir fakat epey sorun yaşarsınız ). Bunun için interbase , firebird gibi veritabanı kullanmalısınız.