string değişkende işaret kullanımı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Lord_Ares
Üye

string değişkende işaret kullanımı

Mesaj gönderen Lord_Ares »

merhaba string veya sabit bir değişken tanımlarken ' ' işaretleri arasında değerimizi tanımlıyoruz.
örneğin
isim:='ali '

peki bunu nasıl bir değişkene aktarırız

sehir:=Ankara | İstanbul'da - tekstil

bu ilk defa karşılaştığım birşey ve öylece kaldım :)))
Kullanıcı avatarı
cinarbil
Üye

Re: string değişkende işaret kullanımı

Mesaj gönderen cinarbil »

Kod: Tümünü seç

kullanici := 'Program Kullanın Hakkı Çınar Bilgisayar Sistemleri'' ne aittir.';  //çift '  kullanmalısınız
"…De ki: "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Şüphesiz, temiz akıl sahipleri öğüt alıp-düşünürler" (Zümer Suresi, 9)
Kullanıcı avatarı
barisatalay
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen barisatalay »

Soru biraz garip geldi ama sabit bir şey yapmak isterseniz yukarıya bir Const bloğu açın ve tanımınızı yapın.

Örneğin:

Const
  RStr_1 = 'Lütfen bekleyiniz..';
Lord_Ares
Üye

arkadaşlar cevaplar için teşekkürler fakat sanırım yanlış anlaşıldım veya anlaşılamadım. yukarıda yazdığım örneği delphi de denedinizde hatalı tanım olduğunu farkedeceksiniz. Sebebi ise string tanımlamak için bir üstten tırnak açtınız ' bundan sonra gelen ilk üstten tırnak işareti tanımlamanın sonu olduğunu belirtecektir yani istanbul'a daki. oysa biz onu kelime ayırması için kullanmak istedik. Bizim bitiş noktamız cümlenin sonundaki ayraçta olmalı.
Şöyle denedim ama olmadı
sehir:= 'Ankara | İstanbul'da - tekstil'

sehir:= 'Ankara | İstanbul'+' ' '+'da'

yani benim sorunum yazı içindeki İstanbul'a işaretinden kaynaklı. Üstten ayrılmış bir kelimeyi değişken olarak tanımlarken yine üstten tırnak içerisine tanımlıyoruz. Benim bu yazıda üç tane üstten tırnak işareti kullanılmış oluyor. ikisi değişken tanımlamada kullanılan biri ise kelimeyi ayırmak için kullanılan .
Kelimeyi ayırmak için kullandığımı program değişken sonu sanıyor. Bunu aşamadım.
Şöyle bir değişken tanımlaya çalışırsanız ne demek istediğimi derleme anında farkedeceksiniz. Burada demek istediğimi ifade edemedim.
Örnek şunu bir string değişkene aktarmaya çalışın

Ankara | İstanbul' un serverı
PROGRAMADOR
Üye

Mesaj gönderen PROGRAMADOR »

String değişkende kesme işareti kullanımı deseniz daha anlaşılır olurdu. Bazılarımız belki de çoğumuz işaretçiyi pointer olarak düşünmüş olabilir.

Aşağıdaki kodu denediniz mi?

sehir:= 'Ankara | İstanbul''da - tekstil'
Dikkat edin İstabul kelimesinden sonra çift tırnak değil, iki tane tek tırnak yani iki tane kesme işareti var. İstediğiniz bu olsa gerek.

Ayrıca string olarak tek tırnak olarak kullanmak istiyorsanız. chr(39) charını da kullanabilirsiniz.

Örnek vereyim:

sehir:= 'Ankara | İstanbul'+chr(39)+'da - tekstil'
In dubio pro reo...
Şüpheden sanık/özgürlük yararlanır...
Lord_Ares
Üye

cevap için teşekkürler evet bu string tanımlarken istediğim gibi oldu. Sayenizde bunuda öğrenmiş oldum. Birde şunu sorsam, string bir değişken tanımlarken bu yapıyı kullanabilirim peki değişken tipim pchar ise bu şekilde kullanabilirmiyim.
Kullanıcı avatarı
SimaWB
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen SimaWB »

Aslında sorunuza verilen ilk cevapta cinarbil istediğiniz cevanı vermişti:
cinarbil yazdı:

kullanici := 'Program Kullanın Hakkı Çınar Bilgisayar Sistemleri'' ne aittir.';  //çift '  kullanmalısınız
PChar'da da kullanabilir miyim diye sormuşsunuz: Evet kullanabilirsiniz.

var
  s: PChar;
begin
  s := 'İstanbul''da';
  ShowMessage(s);
end;
En son SimaWB tarafından 18 Eyl 2014 10:00 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
There's no place like 127.0.0.1
Lord_Ares
Üye

PChar'da da kullanabilir miyim diye sormuşsunuz. Ben de size sorayım; denediniz mi? :D
Farketmeden dalga geçtiğiniz için teşekkürler ama sanırım gözünüzden kaçtı dikkat ettiyseniz pcharda kullanılabilirmi dememin bir sebebi var fakat siz yanlış gönderiye bakıyorsunuz sanırım

İstanbul'+chr(39)+

Daha iyi anlaşılabilme adına size açıklamak isterim , bu şekilde string birleştirmeleri pchar ile kullanabiliyormuyuz. mesela şöylede kullanılabilirmi #34 gibi, yoksa püsürlük ederek denemeden sormak değil amacım rahat olun, sadece farklı kullanımlarını öğrenmek amacım..
Sorunuza gelince evet denedim...!

Saygılar
Kullanıcı avatarı
SimaWB
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen SimaWB »

Estağfurullah, sizinle dalga geçmek gibi bir amacım yoktu. Böyle düşünmenize sebep olan kısmı bir önceki cevabımdan sildim.
Söylemek istediğim; PChar'la çalışıp çalışmadığını çok kolay bir şekilde siz de test edebilirdiniz.
There's no place like 127.0.0.1