Mad Exception bileşenini kullananlar...
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
-
- Üye
- İletişim:
Mad Exception bileşenini kullananlar...
Arkadaşlar herseke saygılar, hayırlı cumalar diliyorum. Projemde, zamanı belli olmayan, bazen veren bazen vermeyen hatanın sebebini bulamadım. Yaptığım araştırmalar sonucu bir arkadaşım mad exception isminde bir bileşenden bahsetti. Hata yakalamaya yarıyormuş. Bu konuda blgisi olan var mı? Kullanan arkadaşlardan yorumlar bekliyorum. Bunun dışında böyle standart olmayan hataları yakalamak için ne yapılabilinir?
Saygıyla kalınız.
Saygıyla kalınız.
Re: Mad Exception bileşenini kullananlar...
Ben kullanıyorum ücretli bir komponent ....
Mad exception ise yazılımınızda bulunan hataları bulmanıza yardımcı olmak için hazırlanmıştır.mesela programınızda donma , veya hazen oluşan hatalar
gibi bir durum olduğunda mad expect otomatik olarak onu yakalayarak size hata raporu vererek çözmenize yardımcı olur.
site adresi : http://madshi.net
Mad exception ise yazılımınızda bulunan hataları bulmanıza yardımcı olmak için hazırlanmıştır.mesela programınızda donma , veya hazen oluşan hatalar
gibi bir durum olduğunda mad expect otomatik olarak onu yakalayarak size hata raporu vererek çözmenize yardımcı olur.
site adresi : http://madshi.net
Hocam şahsi fikrim Kodları Try Except Bloğu arasına almaktan yana. Hata oluştuğunda Bir Txt dosyasına hata verdiği Try Except Bloğunun yerini yada hangisi olduğunu yazdırın.
Kendi Kullandığım bir yöntemi sizinle paylaşayım belki işinizi görür.
Kullanımı için;
Kendi Kullandığım bir yöntemi sizinle paylaşayım belki işinizi görür.
Kod: Tümünü seç
procedure HataMesaji( E:Exception; mesaj:string);
Begin
Application.MessageBox(PWideChar(mesaj+#10#10+
'Hata Tipi : '+PChar(E.ClassType)+#10#10+
'Hata Türü : '+PChar(E.ClassName)+#10#10+
'Hata Kodu : '+PChar(E.Message)),'HATA!',MB_OK+
MB_ICONASTERISK);
// Bu kısımda hatayı txt dosyasına da kaydedebilirisiniz.
End;
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var ituru:integer;
begin
Try
.
.
.
Except on E:Exception do
HataMesaji(E,'Buton1 Üzerinde Hata Oluştu!');
End;
end;
Nasibinde varsa, alırsın karıncadan bile ders, Nasibinde yoksa, bütün cihan önüne serilse, sana ters..
Nazicane tavsiyem asla try..except blokları içinde hatayı bertaraf etmemeniz yönünde olacak. Örneğinizde hata oluşması durumunda bir mesaj diyaloğu çıkartıyorsunuz ekrana belki de ardından hatayı da logluyorsunuz ama; hatayı re-raise etmediğiniz için kodunuz try..except bloğundan sonraki satırdan itibaren devam ediyor. Bu beklemediğiniz sorunlara neden olabilir. Hata loglamak yada özelleştirmek istiyorsanız TApplication.OnException ile merkezi bir yönetim sergileyebilirsiniz ve hata ile işiniz bittiğinde(loglama gibi) hatayı yeniden re-raise etmeyi unutmayın.xozcanx yazdı:Hocam şahsi fikrim Kodları Try Except Bloğu arasına almaktan yana. Hata oluştuğunda Bir Txt dosyasına hata verdiği Try Except Bloğunun yerini yada hangisi olduğunu yazdırın.
Kendi Kullandığım bir yöntemi sizinle paylaşayım belki işinizi görür.Kullanımı için;Kod: Tümünü seç
procedure HataMesaji( E:Exception; mesaj:string); Begin Application.MessageBox(PWideChar(mesaj+#10#10+ 'Hata Tipi : '+PChar(E.ClassType)+#10#10+ 'Hata Türü : '+PChar(E.ClassName)+#10#10+ 'Hata Kodu : '+PChar(E.Message)),'HATA!',MB_OK+ MB_ICONASTERISK); // Bu kısımda hatayı txt dosyasına da kaydedebilirisiniz. End;
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); var ituru:integer; begin Try . . . Except on E:Exception do HataMesaji(E,'Buton1 Üzerinde Hata Oluştu!'); End; end;
Tuğrul bey'e katılarak Try Except bloklarını kullanım alanı olarak sadece program akışına tam hükmettiğiniz durumlarda başvurun.
Vaktim varken size bu tam hakimiyeti basit bir anekdot ile örnekleyeyim, bir Zoolog, bir Matematikçi ve bir Bilgisayar programcısı Afrika kıtasında bir FİL arıyor olsun. -Kısa keseyim- Her üçü de Afrika Kıtasının en aşağısından Ümit burnundan başlayıp tarayarak yukarıda Cebeli Tarık boğazına kadar gelir. Zoolog türlerden yürür, Matetikçi ispat ile yürür, bulamazlarsa işi bırakırlar sıkıntı olmaz. Ancak Bilgisayar Programcısı Cebeli Tarık boğazına önceden en az (1) tane FİL temin ederek bırakır ki sonra hiç fil bulamazsa aman Exception'a düşmesin.
Örneğin kullanıcı veri girişi durumlarında, sayısal giriş yerine karakter girişlerini sınırlayarak hataya mahal bırakmamak, hataya mahal bırakıp Try Except kurmaktan daha verimli ve kullanıcı dostudur.
Özetle, olası istisnayı kendimiz dizginlemek istersek Try / Except kullanırız. Kaynağı belirsiz hata ihtimalinde karşı değil. Hatanın olabileceği durumlarda ne yapacağımızı bilmemiz lazım. Yokmuş gibi gözümüzü kapatmak olmaz. Bunun altını çizmek istedim.
Vaktim varken size bu tam hakimiyeti basit bir anekdot ile örnekleyeyim, bir Zoolog, bir Matematikçi ve bir Bilgisayar programcısı Afrika kıtasında bir FİL arıyor olsun. -Kısa keseyim- Her üçü de Afrika Kıtasının en aşağısından Ümit burnundan başlayıp tarayarak yukarıda Cebeli Tarık boğazına kadar gelir. Zoolog türlerden yürür, Matetikçi ispat ile yürür, bulamazlarsa işi bırakırlar sıkıntı olmaz. Ancak Bilgisayar Programcısı Cebeli Tarık boğazına önceden en az (1) tane FİL temin ederek bırakır ki sonra hiç fil bulamazsa aman Exception'a düşmesin.

Örneğin kullanıcı veri girişi durumlarında, sayısal giriş yerine karakter girişlerini sınırlayarak hataya mahal bırakmamak, hataya mahal bırakıp Try Except kurmaktan daha verimli ve kullanıcı dostudur.
Özetle, olası istisnayı kendimiz dizginlemek istersek Try / Except kullanırız. Kaynağı belirsiz hata ihtimalinde karşı değil. Hatanın olabileceği durumlarda ne yapacağımızı bilmemiz lazım. Yokmuş gibi gözümüzü kapatmak olmaz. Bunun altını çizmek istedim.
-
- Üye
- İletişim:
Cevap veren tüm arkadaşlara teşekkür eder saygılarımı sunarım. Kod bloğumu try-except blokları arasına almadım. Program akışı stabil çalışıyor iken bazen zamanı belli olmayan bir yerde hata vermesi ve çalışmayı durdurması. Bazen de hiç hata vermiyor. Timer nesnesine bağlı çalışıyor. Hata stabil olsa belli zaman sonra ya da belli bir işlem arkasından vermesi gerek. Böyle bir durum yok. mrmarman hocamın dediği gibi hata alabileceğim ya da hata oluşabilecek bir kısım olmadığından kullanmadım.
crsoft arkadaşım kompanet işe yarıyor mu? faydasını gördünüz mü? alınmaya değer mi? delphi 7 sürümü var mı?
Saygıyla kalınız.
crsoft arkadaşım kompanet işe yarıyor mu? faydasını gördünüz mü? alınmaya değer mi? delphi 7 sürümü var mı?
Saygıyla kalınız.
Hocam Merhaba;thelvaci yazdı:
Nazicane tavsiyem asla try..except blokları içinde hatayı bertaraf etmemeniz yönünde olacak. Örneğinizde hata oluşması durumunda bir mesaj diyaloğu çıkartıyorsunuz ekrana belki de ardından hatayı da logluyorsunuz ama; hatayı re-raise etmediğiniz için kodunuz try..except bloğundan sonraki satırdan itibaren devam ediyor. Bu beklemediğiniz sorunlara neden olabilir. Hata loglamak yada özelleştirmek istiyorsanız TApplication.OnException ile merkezi bir yönetim sergileyebilirsiniz ve hata ile işiniz bittiğinde(loglama gibi) hatayı yeniden re-raise etmeyi unutmayın.
Sizin ve Muharrem hocamızın yazılarını dikkatlice okudum. Doğru bildiğim yanlışlarımı düzeltmek adına re-raise için hemen bir araştırma yaptım ve karşıma Buradaki örnek çıktı. Umarım dediğinizi doğru anlamışımdır varsa yanlışım düzeltirseniz memnun olurum. Sizinde söylediğiniz gibi Try Except bloğundan sonraki kodlar işlemiyor. fakat benim verdiğim örnekte devam ediyor.
basit düşünüldüğünde çok haklısınız Try Except bloğunda aldığımız sonuca göre blok sonrasında işlem devam eder de kayıtlar vs. yapılırsa dediğiniz gibi ciddi sorunlar çıkacaktır.

Teşekkürler.
Nasibinde varsa, alırsın karıncadan bile ders, Nasibinde yoksa, bütün cihan önüne serilse, sana ters..
Merhaba, evet muharrem bey; tüm iyi niyeti ile arkadaşlarımıza yardımcı olmaya gayret ediyor, sağolsun. Re-raise hususunda verdiğiniz örnek doğru bir örnek. Lâkin at address demenize gerek yok. Örneğin şu şekilde kullanabilirsiniz:
Application.OnException hususunda da verdiğiniz linkteki örneği deneyip sonucu gözlemleyebilirsiniz. Uygulama içindeki tüm hataların ilgili kod bloğuna yönlenmesini garanti altına almış olursunuz. Bu sayede uygulamadaki hata'ları istediğiniz gibi loglayabilirsiniz gerekiyor ise.
var
Sonuc : Double;
Sayi : Double;
try
Sayi := 0;
Sonuc := 15 / Sayi;
except on E: Exception do
ShowMessage(E.Message + ' hatası oluştu'); // Division by zero
Log(E);
raise; // re-raise dediğim bu kısım
end;
ShowMessage('Hata oluşur ise akış bu noktaya kadar gelemez.!');
Selam,
yeri gelmişken bende @mrmarman ve @thelvaci hocalarıma bir danışayım istedim. Aşağıdaki fonksiyonu sürekli olarak yıllardır kullanıyorum, herhangi bir sorunla karşılaşmadım şimdiye kadar fakat "raise" olayına kafam takıldı? kodun sonuna eklemem gereklimi? gerekli ise nedendir, cevap verebilirseniz memnun olurum.
yeri gelmişken bende @mrmarman ve @thelvaci hocalarıma bir danışayım istedim. Aşağıdaki fonksiyonu sürekli olarak yıllardır kullanıyorum, herhangi bir sorunla karşılaşmadım şimdiye kadar fakat "raise" olayına kafam takıldı? kodun sonuna eklemem gereklimi? gerekli ise nedendir, cevap verebilirseniz memnun olurum.
function ProcEkleCommit(DBase:TIBDatabase; TransName:TIBTransaction; StoredName:String; Query:TIBQuery; Values: Array Of Variant; Out ckod:integer):Boolean;
var
Stored : TIBStoredProc;
X : Integer;
begin
TRY
Stored:=TIBStoredProc.Create(Application.MainForm);
with Stored do
begin
Database := DBase;
Transaction := TransName;
StoredProcName := StoredName;
Prepare;
For x := 0 to Length(Values) - 1 Do Params[x+1].Value := Values[X];
ExecProc;
UnPrepare;
end;
TransName.CommitRetaining;
ckod := Stored.Params[0].AsInteger;
(Query AS TIBQuery).Close;
(Query AS TIBQuery).Open;
(Query AS TIBQuery).Locate('KOD',INTTOSTR(ckod),[]);
Result:=True;
Stored.Free;
EXCEPT
on E: Exception do begin
TransName.RollbackRetaining;
Result:=False;
MessageDlg('DİKKAT...!'+#13+StoredName+' - SP (CommitEkle) Hatası Oluştu'+#13+'Hata Tekrarlarsa, Lütfen www.xxx.com ile iletişime geçiniz.'+#13+E.ClassName + #13 + E.Message, mtInformation, [mbOK], 0);
//loglavegonder(firmaadi);
end;
END;
end;
Tuğrul Hocam ALLAH sizden razı olsun.Çok önemli bir bilgiyi öğrettiniz. Malesef Function lar Procedure ler içinde Try Except e başvuruyorum Genellikle SQL tanımlamalarında yapıyorum ki Tespiti kolay olsun.thelvaci yazdı:Merhaba, evet muharrem bey; tüm iyi niyeti ile arkadaşlarımıza yardımcı olmaya gayret ediyor, sağolsun. Re-raise hususunda verdiğiniz örnek doğru bir örnek. Lâkin at address demenize gerek yok. Örneğin şu şekilde kullanabilirsiniz:
Application.OnException hususunda da verdiğiniz linkteki örneği deneyip sonucu gözlemleyebilirsiniz. Uygulama içindeki tüm hataların ilgili kod bloğuna yönlenmesini garanti altına almış olursunuz. Bu sayede uygulamadaki hata'ları istediğiniz gibi loglayabilirsiniz gerekiyor ise.Kod: Tümünü seç
var Sonuc : Double; Sayi : Double; try Sayi := 0; Sonuc := 15 / Sayi; except on E: Exception do ShowMessage(E.Message + ' hatası oluştu'); // Division by zero Log(E); raise; // re-raise dediğim bu kısım end; ShowMessage('Hata oluşur ise akış bu noktaya kadar gelemez.!');
Esistem Hocam şöyle düşünün Try Except ile hata aldığınızda Try Except ten sonraki kodların çalışmasını önlemek istiyoruzki başka hatalarda alarak veri kaybı yada veri bütünlüğünü bozacak kodlardan kaçınalım diye, bir nevi aslında raise yazdığımız bölümde Application.Terminate; diyerek Programı kapatmış oluyoruz. geri kalan kodların çalışmasını önlemiş oluyoruz.
Kısaca
Raise = Bu satırda Kod Akışını Durdur devam etme

Rabbim cümlemizden razı olsun. Benim genellikle kritik veritabanı işlemlerinde kullandığım yöntem aşağı yukarı şu şekilde:
Yukarıdaki örnek kodda, bir connection transaction içinde değil ise ilk aşamada bir transaction başlatılıyor. İlk try..finally bloğu memory leak oluşmaması için koyduğum blok. Bu sayede aspDo nesnesini hafızadan atabiliyoruz. İçeride bir hata olur ise kod otomatikman iç try..except bloğuna geçecek ve connection rollback yapılacak, ardından raise ile bu bloğa aktarılan hata re-raise yapılarak finally kısmına dallanılmasına neden olacak. Finally bölümünde aspDo isimli nesnenin free edilmesinden sonra connection daha önce rollback edildiği için commit edilemeyecek ve bloktan çıkılacak ve ShowMessage kodu da işletilmeyecektir.!
Umarım faydalı bir örnek olmuştur.
Not: aConn isimli değişkenin bir TADOConnection örneği olduğunu ifade edeyim.
var
aspDo : TADOStoredProc;
begin
if not aConn.InTransaction then
aConn.BeginTrans;
aspDo := TADOStoredProc.Create(nil);
try
try
aspDo.Connection := aConn;
aspDo.ProcedureName := 'sp_Test';
aspDo.Parameters.Refresh;
aspDo.Parameters.ParamByName('@Param').Value := AValue;
aspDo.ExecProc;
except
if aConn.InTransaction then
aConn.RollbackTrans;
raise;
end; // try..except
finally
aspDo.Free;
if aConn.InTransaction then
aConn.CommitTrans;
end; // try..finally
ShowMessage('Kayıt işlemi tamamlandı.');
end;
Umarım faydalı bir örnek olmuştur.
Not: aConn isimli değişkenin bir TADOConnection örneği olduğunu ifade edeyim.
Kodunuzda gözlemlediğim bir kaç hususu paylaşayım müsaadeniz ile.esistem yazdı:Selam,
yeri gelmişken bende @mrmarman ve @thelvaci hocalarıma bir danışayım istedim. Aşağıdaki fonksiyonu sürekli olarak yıllardır kullanıyorum, herhangi bir sorunla karşılaşmadım şimdiye kadar fakat "raise" olayına kafam takıldı? kodun sonuna eklemem gereklimi? gerekli ise nedendir, cevap verebilirseniz memnun olurum.Kod: Tümünü seç
function ProcEkleCommit(DBase:TIBDatabase; TransName:TIBTransaction; StoredName:String; Query:TIBQuery; Values: Array Of Variant; Out ckod:integer):Boolean; var Stored : TIBStoredProc; X : Integer; begin TRY Stored:=TIBStoredProc.Create(Application.MainForm); with Stored do begin Database := DBase; Transaction := TransName; StoredProcName := StoredName; Prepare; For x := 0 to Length(Values) - 1 Do Params[x+1].Value := Values[X]; ExecProc; UnPrepare; end; TransName.CommitRetaining; ckod := Stored.Params[0].AsInteger; (Query AS TIBQuery).Close; (Query AS TIBQuery).Open; (Query AS TIBQuery).Locate('KOD',INTTOSTR(ckod),[]); Result:=True; Stored.Free; EXCEPT on E: Exception do begin TransName.RollbackRetaining; Result:=False; MessageDlg('DİKKAT...!'+#13+StoredName+' - SP (CommitEkle) Hatası Oluştu'+#13+'Hata Tekrarlarsa, Lütfen www.xxx.com ile iletişime geçiniz.'+#13+E.ClassName + #13 + E.Message, mtInformation, [mbOK], 0); //loglavegonder(firmaadi); end; END; end;
- 1- Stored isimli TIBStoredProc türündeki nesneniz create edildikten sonra alt satırlarda hata oluşur ise bir şekilde ilgili nesneniz free edilmiyor. Bu da memory leak oluşmasına neden olur.(Gerçi owner olarak ana formu belirtmişsiniz, ana form free edilirken owner'ı olduğu nesneleri free eder ama uygulamanız açık olduğu müddetçe sürekli artan bir hafıza sızıntınız olur.)
2- Interbase transaction nesnelerini daha önce kullanmadım ama, muhtemelen ado connection nesnesinde olduğu gibi connection'ın bir transaction içinde olup olmadığını denetlemenizi sağlayacak bir InTransaction gibi bir metoda ihtiyacınız olabilir. İlgili connection nesnesinin ve bağlandığınız veritabanının özelliklerine bağlı olarak; aynı anda birden fazla transaction başlatamıyor olabilirsiniz aynı connection içinde; ya da iç içe nested transaction başladığında buradaki kodunuz hata vermesede bir başka paralel işleyen kod bloğu bir transaction'ı rollback ettiğinde buradaki işlemlerinizde rollback'e uğrayabilir.
3- CommitRetaining kodunuzdan sonra bir hata olursa açık bir transaction'ınız kalmadığı için RollbackRetaining kodunuz "geri alınacak bir transaction yok" gibi bir hataya neden olabilir ve işin daha da üzücü olan kısmı bu hatanın except bloğu içinde oluşmasıdır. Dolayısı ile ekrana beklediğiniz messagedlg mesajı değil başka bir mesaj çıkabilir.
Teşekkür ederim tuğrul bey, değerli yorumunuz doğrultusunda gerekli düzenlemeri yapıcam.