Listbox Text Seçme
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Listbox Text Seçme
Ustalarım Merhaba yapmak istediğimi kısa bir şekilde özetleyeyim yardımcı olursanız cok memnun olurum.ben listboxta seçili olan text yeni bir forum acmak ıcın kullanmak ıstıyorum.item index ozellıgını kullanamıyorum cunku farklı farklı lısteler var ve her koydugum item ıcın ayrı forum acmam gerekli.ben orda text gore form acmak ıstıyorum.yanı ornegın listedeki a nın değeri item index 1 ise form ac yapmak ıstemıyorum.ordaki a textine gore forum acmak ıstıyorum.umarım anlatabilmişimdir yardımcı olursanız cok memnun olurum cok teşekkür ederim şimdiden.
Re: Listbox Text Seçme
Daha anlaşır yazabilir misiniz...
İşi bilen yardım eder, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan ise çamur atar...
Merhaba. Biraz karmaşık yazmışsınız amma anladığım kadarıyla listede misal 5 tane form adı var. O isimleri klik yaptıkta seçili formu açmasınımı istiyorsunuz?
Kod: Tümünü seç
procedure TEkgDosyaAramaMainF.ListBox1DblClick(Sender: TObject);
var
formadi : string;
begin
formadi := ListBox1.Items[ListBox1.ItemIndex];
ShowMessage(formadi) ;
end;
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Forumun 365. Üyesi
Hiç Bir Şey İnsan Kadar Yükselemez ve Alçalamaz
Erkan ÇAĞLAR
Forumun 365. Üyesi
Erkan ÇAĞLAR
ilk öncelikle cevap verdiğiniz için hepinize cok teşekkür ederim.daha açıklayıcı yazayım.şidmi bir combobox birde list box var.comboboxta cihaz markaları listboxtada cihaz modelleri var.bu cihaz modellerinin her birinin ayrı ayrı form var.normalde tek liste olsa numara verip o numaraya gore form acabılıyorum ALUCARD ustamızın gonderıgı kod gibi.ama bende bir cok marka var her markaya tıkladıgımda ayrı ayır listboxta modeller cıkıyor o yuzden numara verme olayı malasef olmuyor.ben listboxta örneğin 5800 yazıyor en alttaki butona basıldıgında 5800 formunu acmak ıstıyorum.yada comboboxta samsung seçildi.listboxta S5830İ var alttakı tamam butonuna basıldıgında S5830İ formunu açmasını istiyorum.umarım anlatabılmısımdır cok tesekkur ederım sımdıden.
evet listboxtaki örneğin S5830İ text seçildi onun forumunu açmasını istiyorumAliZairov yazdı:Merhaba. Biraz karmaşık yazmışsınız amma anladığım kadarıyla listede misal 5 tane form adı var. O isimleri klik yaptıkta seçili formu açmasınımı istiyorsunuz?
İyi akşamlar. Daha iyi bir kodda ola bilir. Yinede işini görür.seci20 yazdı:evet listboxtaki örneğin S5830İ text seçildi onun forumunu açmasını istiyorum
Kod: Tümünü seç
if ListBox1.ItemIndex = - 1 then Exit; // Liste boşsa hata vermemesi için
if ListBox1.ItemIndex = 0 then // Liste 1 yazıya tıklarsan
begin
Form2.Show // Formu açar
end else
if ListBox1.ItemIndex = 1 then // Liste 1 yazıya tıklarsan
begin
Form3.Show // Formu açar
if ListBox1.ItemIndex = 2 then // Liste 2 yazıya tıklarsan
begin
Form4.Show // Formu açar
end;
hocam cok teşekkür ederim bu şekilde yapıyorum zaten.ama diyelımkı nokia kategorisine geçtim normal olarak listbox nokia modelleri geldi ve gene form1 açıyor.bana listboxta seçtiğim text ne ise örneğin Nokia 2730 bana 2730 formunu açmasını istiyorum.yanı boyle numara vermesi benım işimi görmüyor cunku listboxta tek liste yok comboboxta marka değiştirdiğimde normal olarak listboxtaki modellerde değişiyor.bana listboxtaki texte göre form açması lazım.AliZairov yazdı:İyi akşamlar. Daha iyi bir kodda ola bilir. Yinede işini görür.seci20 yazdı:evet listboxtaki örneğin S5830İ text seçildi onun forumunu açmasını istiyorum
Böyle yani örnekdeki gibi kullana bilirsin.Kod: Tümünü seç
if ListBox1.ItemIndex = - 1 then Exit; // Liste boşsa hata vermemesi için if ListBox1.ItemIndex = 0 then // Liste 1 yazıya tıklarsan begin Form2.Show // Formu açar end else if ListBox1.ItemIndex = 1 then // Liste 1 yazıya tıklarsan begin Form3.Show // Formu açar if ListBox1.ItemIndex = 2 then // Liste 2 yazıya tıklarsan begin Form4.Show // Formu açar end;
Merhaba;
Hocam Her model için ayrı ayrı form mu oluşturdunuz şuana kadarki yazılanları okuduğumda bunu anlıyorum yanlışım varsa düzeltin lütfen.
Hocam Her model için ayrı ayrı form mu oluşturdunuz şuana kadarki yazılanları okuduğumda bunu anlıyorum yanlışım varsa düzeltin lütfen.
Nasibinde varsa, alırsın karıncadan bile ders, Nasibinde yoksa, bütün cihan önüne serilse, sana ters..
Bence mantık hatası var. Her model için form oluşturmak aynı zamanda her model için ayrı tablo demek. Aslında benim verdim yöntemle çok rahat yapılabilir.
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Forumun 365. Üyesi
Erkan ÇAĞLAR
Forumun 365. Üyesi
Erkan ÇAĞLAR
Hocam mantıken Listbox üzerinden doubleClick yapılarak seçilen item, marka ve modele göre 2. form üzerinde bilgileri gösterilebilir. oyüzden yanlış mı algıladım acaba diyerek sormak zorunda kaldım. 

Nasibinde varsa, alırsın karıncadan bile ders, Nasibinde yoksa, bütün cihan önüne serilse, sana ters..
Merhaba. Aslında biraz dinamik yapı yapsan daha iyi olur. Her form yerine 1 form tasarla. Amma bilgileri boş yap. Seçili item ismine göre verileri v.t çekerek açılan forma ekle. O daha performanslı olur.seci20 yazdı: Böyle yani örnekdeki gibi kullana bilirsin.
hocam cok teşekkür ederim bu şekilde yapıyorum zaten.ama diyelımkı nokia kategorisine geçtim normal olarak listbox nokia modelleri geldi ve gene form1 açıyor.bana listboxta seçtiğim text ne ise örneğin Nokia 2730 bana 2730 formunu açmasını istiyorum.yanı boyle numara vermesi benım işimi görmüyor cunku listboxta tek liste yok comboboxta marka değiştirdiğimde normal olarak listboxtaki modellerde değişiyor.bana listboxtaki texte göre form açması lazım.
hocam resimli bir şekilde anlatayım o zaman daha iyi anlatmış olurum.xozcanx yazdı:Merhaba;
bakın bu model seçme bölümü

buda modeline göre seçtiğim bölümün formu.

her bir model ayrı ayrı her bir modelin ayrı ayrı forumu var.bakın örneğin burda samsung değil nokiayı seçtiğimde nokia modelleri listboxta sıralanıyor o yuzden listboxta numara olayını yapamıyorum.listboxta ornegin a127 yazıyorsa bana a127 nın forumunu acmasını istiyorum.botuna bastıgımda.umarım anlatabılmısımdır cok tesekkur ederım cevap verıp ılgılendıgınız ıcın.yardımlarınızı beklıyorum.
Hocam analadığım kadarı ile varolan bir uygulamdaki örneği tasarlamak istiyorusunuz(Z3x Shell). Şu hususa dikkat ettiniz mi siz Listboxtan samsung, nokia yada sony vs. markalarına ait herhangi bir modeli açtığınızda yine ekran olarak "MODELİN FORMU" dediğiniz aynı ekran (form) açılıp sadece içeriği farklı oluyormu (olması gereken bu şekilde).Eğer bu şekilde ise bilgi verin daha hızlı cevap alırsınız. 

evet anlatmak ıstedıgım bu her modelım forumu ayrı içeriği farklı.listboxta örneğin nokia 5800 seçildi onun forumuna gitmesini istiyorumxozcanx yazdı:Hocam analadığım kadarı ile varolan bir uygulamdaki örneği tasarlamak istiyorusunuz(Z3x Shell). Şu hususa dikkat ettiniz mi siz Listboxtan samsung, nokia yada sony vs. markalarına ait herhangi bir modeli açtığınızda yine ekran olarak "MODELİN FORMU" dediğiniz aynı ekran (form) açılıp sadece içeriği farklı oluyormu (olması gereken bu şekilde).Eğer bu şekilde ise bilgi verin daha hızlı cevap alırsınız.