Listbox Text Seçme

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
SimaWB
Üye
İletişim:

Re: Listbox Text Seçme

Mesaj gönderen SimaWB »

Siz yine de, ısrarla "ismi"ni bildiğiniz bir formu açmak isterseniz, şöyle bir yöntem var:
Mesela 3 farklı form var, bunlar: TFormBirinci, TFormIkinci ve TFormUcuncu. Öncelikle ana formun OnCreate olayında bu isimleri Register etmemiz gerekir:

Kod: Tümünü seç

procedure TMainForm.FormCreate( Sender: TObject); 
begin 
  RegisterClass(TFormBirinci); 
  RegisterClass(TFormIkinci); 
  RegisterClass(TFormUcuncu); 
end;
Sonra ismi verilen formu, Create edip gösterebiliriz:

var 
  GenelFormSinifi : TFormClass; 
  AcilacakForm : TForm; 
begin
  GenelFormSinifi := TFormClass(FindClass('AcilacakFormSinifi')); //TFormBirinci, TFormIkinci veya TFormUcuncu 
  AcilacakForm := GenelFormSinifi.Create(Application); 
  AcilacakForm.Show; 
end;
Umarım anlatabilmişimdir...
There's no place like 127.0.0.1
Kullanıcı avatarı
xozcanx
Üye

Mesaj gönderen xozcanx »

Veli hocamız faydalı ve değerli bilgilerini aktarmış :bravo:
Anladığım kısmı ile cevap vereyim.

Begin
  if (ListBox1.ItemIndex <> - 1) and
     (ListBox2.ItemIndex <> - 1) and
     (ListBox3.ItemIndex <> - 1)
  then // Marka Seri ve Model Seçiminin tümü yapılmış mı kontrol ediliyor.
    Begin
      Form2.Edit1.Text  :=ListBox1.Items[ListBox1.ItemIndex]; // Sabil Açılar Formumuzda
      Form2.Edit2.Text  :=ListBox2.Items[ListBox2.ItemIndex]; // bulunan alanlara seçili itemlerdeki
      Form2.Edit3.Text  :=ListBox3.Items[ListBox3.ItemIndex]; // bilgileri aktarıyoruz.
      Form2.Show; // Formu ekrana getirdikten sonra yada öncesinde size kalmış SQL sorgusu ile
    End                 // Seçili cihaza ait diğer bilgileri veritabanından çekip ekranda gösterebilirsiniz.
  else
  Application.MessageBox('Marka,seri ve Model alanlarında Seçilmemiş'+
                         ' Alanlarınız var!','HATA!',MB_OK+MB_ICONSTOP)
End;
Nasibinde varsa, alırsın karıncadan bile ders, Nasibinde yoksa, bütün cihan önüne serilse, sana ters..
seci20

Mesaj gönderen seci20 »

cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.program konusunda biraz acemiyim.oyuzden SimaWB hocamın dedıgını pek beceremedim. xozcanx hocamında zaten uyguladıgım bişe gene sıra verıyor.bakın ustalarım tekrar anlatım.kendi programımda anlatim.
burası combobox ve listbox oldugu yer.

Resim

ardından markayı seçtim.comboboxta samsungu seçtim.listboxta modeller sıralandı.

Resim

samsung ii9500 modelini seçtim ve i9500 formu acıldı buraya kadar sorunum yok.tamam butonuna listboxta sıra verdıgımde normal olarak acıyorum zaten.
Resim
ama asıl sorunum burda başlıyor.burda nokia modelini seçtiğimde.tamam butonuna bastıgımda.gene i9500 forumu başlıyor.cunku listboxtaki sıraya gore forum acıldıgı ıcın.
Resim
bende o yuzden listboxta örneğin 5800 yazıyorsa ben 5800 forumunu açmasını ıstıyorum.umarım anlatabılmısımdır.acemı oldugumdan bıraz gec anlıyorum.bır hatam olduysa kusura bakmayın.yardımınızı beklıyorum.
Kullanıcı avatarı
ALUCARD
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ALUCARD »

sen yaptığın o sayfayı eklersen bi inceleyelim bakalım. bana çok mantıklı gelmedi bahsettiğin olay
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Forumun 365. Üyesi
Hiç Bir Şey İnsan Kadar Yükselemez ve Alçalamaz

Erkan ÇAĞLAR
Kullanıcı avatarı
badkursat
Üye

Mesaj gönderen badkursat »

Kullandığın formları program ilk açıldığında bir listeye kaydet (form register die arat bişiler çıkar) sonrada o listeden formun ismine göre ara bul sonrada aşağıdaki şekilde kullan
Eğer Form Normal ise
Application.CreateForm(TFormClass,Form);
Form.ShowModal;
MIDIChild ise Sadece
Application.CreateForm(TFormClass,Form);
Eğer formlar aynı içerik farklı ise
TFrame Kullan Sadece içeriği doldur

Kolay Gelsin.
Kullanıcı avatarı
xozcanx
Üye

Mesaj gönderen xozcanx »

Merhaba;
Sanırım birşeyleri eksik yaptınız örnek olsun diye Burada küçük bir uygulama var bir gözatın bakalım ;)
Nasibinde varsa, alırsın karıncadan bile ders, Nasibinde yoksa, bütün cihan önüne serilse, sana ters..
Kullanıcı avatarı
badkursat
Üye

Mesaj gönderen badkursat »

Okann
Üye

Mesaj gönderen Okann »

o zaman tek bir formu tasarlayıp runtime esnasında o formdan miras alarak create edersen ve içeriği veri tabanından ona göre çekersen işin çözülecektir.
Örneğin.

var
  AForm: TForm;
begin
  AForm := frmMain.Create(Self);
  if listbox1.itemindex = 0 then
  begin
    AForm.Caption := ''; burayı örnek alarak formun diğer bütün özelliklerini ayarlayarak create edebilirsin.
    AForm.Show;    
  end;
end;
bu işlemin ardından ana formun onshow eventında listboxda seçilen değerin özelliklerini veritabanından çekerek istediğin bilgileri getirebilirsin.
doğru anladıysam eğer :)