s.a.
delphi 7 de elimde listelemem ve üzerinde sembol veya iconları konumlandırmam gereken bir proje var databasede numaralandırdığım bir bitmapları image nesnesiyle ilişkilendirdim shape veya iconun x,y değerini alamadım birde forumda drag drop yaparak koyacağım benzer örnek bulamadım yardımlarınız için tşkler
nesne konumlandırma
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Re: nesne konumlandırma
Shape, icon neyse onu panel üzerine koyarsan paneli Mouse ile tutup taşıma imkanın sayesinde üzerindeki shape ve/veya iconları da taşıyabilirsin
Örnek :
Forma bir TPanel ve panel üzerine de bir TShape ekle.
TShape'in OnMouseDown eventine ve OnMouseMove eventine aşağıdaki şekilde kodu aynen kopyala yapıştır. Shape ve Panel adı ne olursa olsun önemli değil, TShape(Sender) demekle üzerine tıklanan Shape demiş olduk. Aynı zamanda TShape(Sender).Parent diyerek de Shape'in üzerinde olduğu paneli ifade etmiş olduk.
Taşıdıktan sonra panel'in left ve top değeri, X ve Y değerleri olarak FORM Caption'unda göreceksin.
Başarılar.
Örnek :
Forma bir TPanel ve panel üzerine de bir TShape ekle.
TShape'in OnMouseDown eventine ve OnMouseMove eventine aşağıdaki şekilde kodu aynen kopyala yapıştır. Shape ve Panel adı ne olursa olsun önemli değil, TShape(Sender) demekle üzerine tıklanan Shape demiş olduk. Aynı zamanda TShape(Sender).Parent diyerek de Shape'in üzerinde olduğu paneli ifade etmiş olduk.
Taşıdıktan sonra panel'in left ve top değeri, X ve Y değerleri olarak FORM Caption'unda göreceksin.
Kod: Tümünü seç
procedure TForm1.Shape1MouseDown(Sender: TObject; Button: TMouseButton;
Shift: TShiftState; X, Y: Integer);
begin
ReleaseCapture;
TShape(Sender).Parent.Perform(WM_SYSCOMMAND, $F012, 0);
end;
procedure TForm1.Shape1MouseMove(Sender: TObject; Shift: TShiftState; X,
Y: Integer);
begin
Form1.Caption := Format('x=%d y=%d', [TShape(sender).Parent.Left,TShape(Sender).Parent.Top]);
end;
mrmarman hocam bu X ve Y değerlerini Firebird database ime yazdırıyorum. fakat Cxgridimde ilgili kayda tıkladığımda nesneyi kaydettiğim X,Y değerinde gösteremiyorum ?!.. bunu beceremedim...
Kod ile ifade edemediğiniz sürece ne yazsam nafile.
Nesneyi sıfırdan mı create ediyorsujuz, var olanın mı yerini değiştirmek? Bunu nasıl bilebilirim...
Nesneyi sıfırdan mı create ediyorsujuz, var olanın mı yerini değiştirmek? Bunu nasıl bilebilirim...
hocam create yok yer değiştirme..
Hocam database de X ve Y diye iki alan oluşturdum. verdiğiniz kodları da aynen kullanıyorum nesnenin X,Y değerini database e yazdırabiliyorum cxgriddbtableviewcellclick() prosedürüne yazdığım verilerde de problem yok le alıyorum kayıtlar arasında dolaşırken nesneyi kayıtlı X,Y değerlerinde gösteremiyorum. kayıtlar arasında nesneyi yer değiştiremiyorum.
Kod: Tümünü seç
edit_X.Text:=Datamodule_.IBQuery.FieldbyName('X').asstring;
ilginiz ve cevaplarınız için de çok teşekkür ederim muharrem abi..