Seri portlar hakkında bazı sorularım olucak

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
diksacli_prens
Üye

Seri portlar hakkında bazı sorularım olucak

Mesaj gönderen diksacli_prens »

Arkadaslar elimde personel takip amaçlı eloktronik bir devre var seri portla haberleşiyo. bu devrede kullanıcı adı, şifre, giriş vr cıkş saatleri ile tarihler var. yani personel işe girmeden ve cıkmadan buradan giriş ve cıkış işlemlerini tamamlıyor. ben buradaki bilgileri seri portla almak istiyorum. ilk defa seri portlarla ilgili bir calışıcamam olcak. elimde apro ve comport compenetleri de var ama bu işi nasıl yapacagım hakkında hiç bi bilgi yok. sizce işe nerden baslamalıyım.yardım ederseniz cok memnun kalırım. sevgilerimle.....
doganzorlu
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

Kodlama işin kolay tarafını oluşturuyor. İşe başlamadan önce tespit etmeniz gerekenler;

1. Seri port parametreleri ne kullanıyor karşıdaki cihaz ? Parity, stop bit, hız gibi
2. Veri aktarımında kullanılan protokol nedir ? (bunu manual dan bulabilirsiniz) Örneğin klasik bir santral uygulamasında;

S: get*#12
R: 144#12451234#130#13112#4234567#12

gibi bir veri aktarımı olur. Burada kullanılan protokol şunu anlatır,

porttan get* ve sonuna ascii 12 karakterini gönderirsen, bitinceye kadar cihazın belleğindekiler gelir. Gelirken ki paketleme ise şöyledir; numara ascii karakter 1, aranan numara ascii 1 ve süre ascii 13 bu kayıt bitti devamı geliyor.....

gibi. Veya bir modem le haberleşilirken;

S: ATZ#13 // kendini resetle
R: OK#13 // resetledim
S: ATDT144#13 // 144 numarayı çevir, tone kullan
R: ERR...........#13 // bağlanamadım

gibi.

Bu protokol işini çözdükten sonra iş kolay....

Kolay gelsin..
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
Kullanıcı avatarı
diksacli_prens
Üye

slm öncelikle tesekurler dogan bey

cihaz 8m1 protokoli kullanıyomuş. aslında bende bu programın daha önce ki bi yazılımı ama bana cok karasık geldigi için kendim sıfırdan baslamak istedim. ilk olarak
8m1 protokollu port haber yollayıp alabilirim
yardımlarınız için tesekkur ederim
doganzorlu
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen doganzorlu »

Selam,

Port konfigürasyonunu öğrenmiş olduk. 8 data bit, parity on ve 1 stop bit. Şimdi de iletişim protokolünü bulmak gerekiyor. Daha doğrusu kullanılan cihazın markası modeli nedir siz en iyisi onu söyleyin daha pratik olacak...
Doğan Zorlu, İzmir

------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
Kullanıcı avatarı
diksacli_prens
Üye

bi inceleyebilirsen sebvinirim sevgilerimle

dogan bey bu cihaz bizim sirketteki ar ge bölümünde calışısan bir elektronik mühendisi abinin kendi hazırlamıs oldugu bir cihaz. iletişim protokolude kendine özgü birseydi sanarım.
kod örneklerinden biraz yazayım belgi haberleşme protokolunu öyle cözebiliriz
CommPortDriver1.ToggleRTS(True);
txbuffer[1] := 0;
txbuffer[2] := 0;
txbuffer[3] := 2;
txbuffer[4] := 0;
txbuffer[5] := 85;
txcounter := 6;
Timer1.Enabled := True;
ClearRXBuffer(0);
Op_timer.Enabled := True;//
system_row := 5;
time_out.Enabled := True; error_bit := 0;//içeriklere bne de mevcut
system_edd := 1; // comm open....
Kullanıcı avatarı
diksacli_prens
Üye

ya..

yazmıs oldugum kodtan haberlerşme protokolunu cıkarabilmemiz mümkündü..
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

çoğu bu tür cihaz kart gönderildiği anda porta bir veri yazar ve karşıdaki makinadan alındı bilgisi ister. bu bilgi gelene kadarda sürekli xx aralıklarlar bir bilgi porta tekrar yazr ve cevap bekler.

herneyse sen bu aletten kart geçirince bir bilgi okuyabliyormusun şu an, veya cihazın asembly kodları varmı?

yoksa iş zor
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
Kullanıcı avatarı
diksacli_prens
Üye

mege yazdı:çoğu bu tür cihaz kart gönderildiği anda porta bir veri yazar ve karşıdaki makinadan alındı bilgisi ister. bu bilgi gelene kadarda sürekli xx aralıklarlar bir bilgi porta tekrar yazr ve cevap bekler.

herneyse sen bu aletten kart geçirince bir bilgi okuyabliyormusun şu an, veya cihazın asembly kodları varmı?

yoksa iş zor
açıkçası suan porttan nasıl bilgi okuyacagımı bile bilmiyorum. bu konuda cok kucuk bi ornek verirsen cok sevinirim. ucları birleştirilmişle seriport soketim var ama ona nasıl bilgi gönderecegim konusunda bir bilgim yok. yardımlarınız ıcın cok tesekur ederim..(Apro compenentti ile olabilir)
Kullanıcı avatarı
gkimirti
Admin

Mesaj gönderen gkimirti »

Araya araya seriportlar bile bulunur.

Arama= seri and port dedigimizde karsımıza 25 topic geliyor.
bunların yarısının yarısı konu ile alakalı olsa 5-6 mesaj eder ve okudugunuzda inanın cok seyler ogreneceksiniz.
hala kafanıza takılan bir seyler varsa daha acık olarak sorun
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
hakkus
Üye

Mesaj gönderen hakkus »

Merhabalar,
Böyle bir alet vardı çok eski. Kullanım klavuzu vs yoktu.
Ben hyperTerminale bağladım. Gelen verileri inceleyip bir protokol oluşturdum aproComponentleri kullanarak deneme/yanılma. Şimdi sorun yok aletle haberleşebiliyorum.
saygılar
Kullanıcı avatarı
diksacli_prens
Üye

arkadaslar

öncelikle herkeze cok tesedkkur ederim. haberleşme protokulum rs485 buradaki bilgileri hala bir stringride atmaki stiyorum suan portla cihazı görebiliyorum. daha önceki programın bende kodları mevcut . orada bu örnek var ama birtürlü mantıgını anlayamadım. isteyen arkadaslar olursa verebilirim ve mantıgını ögrenebilirsem cok memnun olurum sevgilerimle..