İnterbase'e ilk adım

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
guney
Üye

İnterbase'e ilk adım

Mesaj gönderen guney »

Ben paradox kullanıyorum. Ancak artık özellikle teklif programı diye bir modulde data sayısı 40 binlere yaklaşınca sorun olmaya başladı.

Dün interbase 5.1.1 i kurdum. Ancak ayarlarını yapmasını tam bilmiyorum.

Mustafa ağabeyin sitesinden bazı dökumanlar indirdim. Ama çok fazla detaylı değil. Delphi formu üzerine objeleri yerleştirerek interbase ile bağlantıyı kurabiliyorum.ama kendim bir database oluştutup onun içinde tablolar oluşturamadım.

Bunun için neler yapabilirim? Adım adım anlatır mısınız?

İkinci sorum paradoxtan interbase geçerken form üzerindeki objeleri değiştrmek dışında kod ve sql cümleciklerinde çok fazla değişiklik yapacam mı? Yanı paradoxtaki kodların aynısı interbase de de gecerlimi ?

Üçüncü sorum paradoxtaki tabloları interbase nasıl aktarırım?aktarınca verimli olurmu ? hız sorununu yine yaşar mıyım ?
seeboy
Üye

selam

Mesaj gönderen seeboy »

merhaba sanırım aynı sorunlarla bende karşılaşmak üzereyim
bu konu ile ilgili bir cevap yada çözüm bulduysanız paylaşırmısınız
Şimdiden teşekkür ediyorum
kolay gelsin
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Sorduğunuz sorulara şöyle yanıt vereyim,
Mustafa ağabeyin sitesinden bazı dökumanlar indirdim. Ama çok fazla detaylı değil. Delphi formu üzerine objeleri yerleştirerek interbase ile bağlantıyı kurabiliyorum.ama kendim bir database oluştutup onun içinde tablolar oluşturamadım.
Bunları ilk olarak manuel kendin yapman daha iyi olur en azından Interbase/FireBird'e alışman açısından, Standard olarak DatabaseDesktop sana bu imkanı vermesi gerekiyor ancak orada aradığın pek çok şeyi bulamayacaksın bu sebeple DatabaseWorkbench'i tavsiye ederim. FireBird/Interbase'i manage ederken kullanabileceğin harika bir tool.
İkinci sorum paradoxtan interbase geçerken form üzerindeki objeleri değiştrmek dışında kod ve sql cümleciklerinde çok fazla değişiklik yapacam mı? Yanı paradoxtaki kodların aynısı interbase de de gecerlimi ?
Bu çok zor bir karar aslında, çünkü DB Değişikliklerinde daima öenmli problemlerle karşılaşırsın, örneğin Paradox'ta olan AutoIncremental fieldlar Interbase'de yok, bunun yerine Stored procedure veya Trigger ile Generatorlerii kullanmalısın, Databaseinde bu tür mantıkları kaçırmaman gerekiyor bu da aslında SQL Based DB'leri tanımktan geçiyor. Bence acele etmeden yavaş yavaş geçiş yap, bu geçişi de PAT diye yapma başın çok ama çoooook ağrır :cry:

Üçüncü sorum paradoxtaki tabloları interbase nasıl aktarırım?aktarınca verimli olurmu ? hız sorununu yine yaşar mıyım ?
Hız sorunu yaşamazsın (hatta daha iyi sonuçlar elde edersin ancak SQL mantığında kullanabilirsen daha bile hızlı olur. Bu tür veritabnları yüksek yoğunluktaki bilgilere kolay ulaşmanı sağlar. Interbase'e aktarım için ise, Delphi'nin kurulumuyla birlikte gelen standard bir program DataPump ile bunu gerçekleştirebilirsin. Datapump ile istediğin yerden istediğin yere veri aktarımını gerçekleştirebilirsin.
Hatta Paradox table'larını tutup hiç bir komut yazmadan doğrudan oluşturduğun herhangi bir Interbase/Firebird DB'sine aktarım yaparsın, bu tool senin adına bu dosyaları Create edip atamalarını yapar. Ancak Index ve uto incremental fieldlar için kesin bir şey söyleyemem denemedim !...

Employee.GDB'yi ve IBMastApp Project'ini incelersen sana daha faydalı olacaktır. Çünkü orada nasıl kullanıldıkları hakkında bilgi verebilecek kodlar var. Aynı zamanda IBMastApp'nin MastApp isimli Paradox versiyonu da var, aralarındaki farkları kolaylıkla yakalayabilirsin.

Umarım açıklayıcı olmuştur, aslında bahsettiğin konu BUZDAĞI, yani görünen sorunlar, görünmeyen sorunların 10'da biri :)

Ek olarak SQL Tabanlı DB'lerde Trigger, View, Stored Procedure gibi bir takım ek özellikler (xbase'lerde olmayan veya kısmi olan) programcılığın konusunda da ilerlemeni sağlayacaktır. SQL Tabanlı DB'leri öğrenmeye başladığında aslında bazı şeylerin ne kadar kolay yapılabildiğini farkedeceksin ve bunlar acayip hoşuna gidecek. Paradox hernekadar SQL'i kısmi olarak desteklese de Arka plandaki bu trigger stored procedure'ler vs. acayip phoşuna gidecektir.

Ben ilk öğrenmeye başladığımda sırtımdan bir yükün kalktığını ve kodlama zamanının kısaldığını hissettim.

Kolay gelsin.
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Ek olarak,

Interbase ile FireBird aslında ikiz kardeş gibidir, şu anda birbirlerinin aynısı olmasına karşın IB lisanslı, FB lisanssız olarak kullanılabiliyor ve FB opensource.

FB şu anda IB'nin önüne geçti, (özellik ve düzeltmeler olarak) ve v1.5'i yakında Release edecekler (aslında ReleaseCandidate olarak 6'ya geldiler ama tam testleri bitmediği için tavsiye etmiyorlar, test amaçlı kullanabilirsin) Gerçi senin kullanacağın şekilde, bir sorun ile karşılaşmazsın...

http://www.ibphoenix.com

adresinden izleyebilirsin bunun gibi pek çok site var.

Kolay Gelsin.
Kuri Yalnız Jedi
seeboy
Üye

selam

Mesaj gönderen seeboy »

öncelikle yardımlarınız için teşekkürler.Eğer size sıkıntı vermeyeceksem bir sorum daha olacak.Paradox veritabanında oluşturmuş olduğum ve orta ölçekli bir kamu kuruluşu için hazırlanan bir ambar-stok programı var.Veri tabanı olarak paradox ileride bilgilerin artması nedeni ile sorun çıkarırmı?
Gerçi çoğu yerde indexleme ve sorgulamalarda SQL kullandım ancak yinede tereddütlerim bitmedi. Ayrıca şu paradox veritabanı ile ilgili türkçe bir dökümantasyonu nereden bulabilirim.Veri tabanının şişmemesi için başka ne yapabilirim.Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Şimdiden teşekkür ediyorum
kolay gelsin
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

paradox maalesef orta ölçekli bir proje için uygun değil. Bence eğer dönme imkanınız varsa, biraz emek harcayıp daha uygun bir veritabanına çevirmeniz iyi olur.

Paradox hiç belli olmuyor. Bazen senelerce sorunsuz çalışırken, sonra birşeyden kıl kapıp sorun çıkarmaya başlıyor. Sonrası ise tam bir kabus.

Kolay gelsin.
seeboy
Üye

tekrar merhaba

Mesaj gönderen seeboy »

Mustafa bey bende sizin gibi düşünüyorum ancak bu zamana kadar yapılanları bırakmayı da açıkçası gözüm yemiyor.Bu arada sizin önerebileceğiniz veri tabanı ne olabilir.Son günlerde Advantage diye bir veri tabanı çıktı ve hazır formları türkçe bir arayüzle kendi formatına çeviriyor henüz denemedim ancak mutlaka duymuşsunuzdur bir faydası olurmu?Aslında en güzeli SQL ancak tam olarak bilemediğim için ne yapacağımı bilemez vaziyetteyim bana bir çıkış formülü verebilirmisiniz?
İnanın minnettar kalırım.Teşekkürler
Kolay gelsin
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Merhaba,

ben olsam şöyle birşey yapardım. Bu haliyle bırakır, yeni bir proje açar, SQL tabanlı bir veritabanı kullanırdım. Mesela Interbase/Firebird. Hem bedava, hem de güçlü bir veritabanı. Delphi desteği de iyi.

Daha sonra bir aktarma programı yazar, verileri aktarırdım.

Hem bu arada tasarımımı da gözden geçirir, tüh şöyle yapsaydım dediğim yerleri düzeltirdim.

Advantage hakkında güzel şeyler duydum ama ben Interbase/Firebird'ün daha iyi olacağı kanatindeyim. Ben SQL veritabanı istemiyorum diyorsanız, dbIsam bu konuda bir numaradır (http://www.elevatesoft.com). Benim sıralamam

1. dbIsam
2. Easy Table
3. Advantage

Kolay gelsin.
seeboy
Üye

tekrar selam

Mesaj gönderen seeboy »

Mustafa bey,
Paradox veritabanlarımda bir sürü indexleme,tablolrda key ile bağlama,veri tabanları arasında ilişkisel bağlantılar var.Bunları nasıl aktarabilirim? Tavsiye ettiğiniz veri tabanı türleri içerisinde bunlar varmı?
Tekrar teşekkürler cevabınızı bekliyorum
kolay gelsin
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Merhaba,
Bana sorulmadıysa da farklı bir görüş bildirmek isterim.
Sql diye bir veri tabanı yok. MS SQL Server' dan bahsediyorsan başka. Ayrıca SQL92 diye kabul edilmiş standart bir sql komut seti var. Genel yazım syntax i bu standart a uysa da değişik veri tabanlarında farklı komut ve fonksiyonları kullanılabilir. O yüzden aynı query/sorgu komutları veritabanını değişince çalışmaz. Örnek to_number() fonksiyonu oracle da var interbase de yok. vs.

Bu kısa açıklamadan sonra gelelim paradoks a. Eğer güvenli sağlam yedekleme yapılıyorsa ve de programın hızı ve perfomansı ile herhangi bir sorun yoksa veritabanını değiştirmek akıllıca değil. Yeniden bir proje için paradoks u tavsiye etmem. Bu kararı verirken projenin boyutunu da gözönünde bulundurmakta fayda var.

Tavsiye edilecek veritabanı bugün için yine proje boyutu ve kapsamına göre web tabanlı ise MySQL' de olabilir, veya Interbase/FireBird olabilir. Hatta Linux server kullanılacaksa ki şiddetle tavsiye ederim. (M$ NT/2000/2003 server ları kesinlikle tavsiye etmem - bu arada 64 bit tabanlı işlemciler kapımıza kadar gelmişken linux un buna çoktandır hazır olduğunu belirtmek isterim). Bu noktada fireBird u http://www.firebirdsql.org tavsiye ederim. Ayrıca linux la bedava gelen PostreSQL i de geçmek olmaz.
seeboy
Üye

Mesaj gönderen seeboy »

Merhaba cevabınız için teşekkürler
Programda Günlük olarak alınacak bir yedekleme sistemi var yani sürekli mesai bitimi yedekleme yapılırsa sorun çıkarmaz makinanın performansına da bağlı sanırım bu yüzden oldukça iyi bir makinaya kurulması gerekiyor diye düşünüyorum ayrıca arkadaşlar sizden ricam vermiş olduğunuz linklerde o kadar çok versiyon varki hangisini indireceğimi şaşırdım Fribird ve ibisam hangi versiyonlarını indirmem gerekiyor ayrıca bunların yanında kurulacak yardımcı programlar varsa hangileridir.Son bir kez sizden rica ediyorum.

Cevaplarınız için Teşekkürler
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selam,

Soruları vakit buldukça yanıtlamaya çalışıyoruz :) cevaplar gecikirse idare edin artık. :)
Yanılmıyorsam işletim sistemin Microsoft Windows tabanlı bir işletim sistemi.

http://www.ibphoenix.com

adresinden Download bölümünde MainDownloads'ı tıkla ve
11th Jun 2003 Official Windows Setup and Installer For Classic and SuperServer Release Candidate 4.0
yazan satırdaki download'u seç !...

Sana, bu link FireBird 1.5 RC4'ü indirecek. Daha sonra setupından kurulumu gerçekleştirirsin.

Umarım doğru anlayıp, anlatabilmişimdir.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
seeboy
Üye

ilgine teşekkürler

Mesaj gönderen seeboy »

sanırım sizlerin başını ağrıttım ilginize çok teşekkür ediyorum
buradaki paylaşım inanın çok hoşuma gitti.Sayfanızın devamlı ziyaretçilerinden biri olacağım.Tekrar teşekkür ederim
Kolay gelsin
guney
Üye

Mesaj gönderen guney »

interbase öğrenmeye çalışıyorum . paradoxtan interbase geciş için bir kaç örnek yapıp performans denemesi yapacam. ancak ilk kullandığımdan bazı sorunlar la karşılaşıyorum. şöyle ki ;

interbase de database nasıl oluşturuluyor ?
Database desktop tan interbase table lar oluşturuluyor.ancak zannedersem bunların herhalde bir database altında olması gerekiyor. yanı GDB uzantılarının altında. bu gdb uzantılı databaseleri nasıl oluşturulur?
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Şu mesajı okuyun : viewtopic.php?t=684

Kolay gelsin.