query ile master detail

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye

query ile master detail

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

öncelikle tüm forum üyelerine selamlarımı iletmek istiyorum. benim sorunum paradox veritabanında master detail tablolar, table nesnesi ile master detail ilişki kurduğumda ilişkiyi sağlayacak alan otomatik oluşuyor ancak aynı işlemleri query nesnesi ile yapmaya çalıştığımda ilişki kurulucak alan detail tabloda otomatik oluşmuyor. bu konuda okuduğum hiçbir kitap master-detail konusunu query ile işlememiş. bütün kaynaklar table nesnesinden bahsediyor. konuyla ilgili fikirlerinizi bekliyorum. hoşçakalın...
Kullanıcı avatarı
vkamadan
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen vkamadan »

merhaba ,

elimizde TBL_MASTER ve TBL_DETAY adında iki tablo olsun alanları şöyle olsun

Kod: Tümünü seç

TBL_MASTER
---------------
ID
DEGER

TBL_DETAY
--------------
ID
MASTER_ID
DEGER
şimdi bunları query kullanrak nasıl master-detail ilişki içine sokacağımıza bakalım,
iki adet TQuery ekleyelim birincisi TBL_MASTER in bağlı olduğu Query olsun ve SQL özelliğinde;

SELECT  * FROM TBL_MASTER
değeri olsun , bu Query i bir Datasource bağlayalım, ikinci yani detay querymizin DataSource özelliğine birinci Queryi bağladığımız DAtasource nesnesini gösterelim ve detay querymizin SQL özelliğini;

SELECT * FROM TBL_DETAY TD WHERE  TD.MASTER_ID=:ID
şeklinde düzenleyelim , burada MASTER_ID ana tablonun ID özelliğini kullandığını varsayarak bu örneği hazırladım.
iyi çalışmalar.
Volkan KAMADAN
www.polisoft.com.tr
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye

volkan bey'e teşşekkür ediyorum.

ancak yukarıda yapmış olduğunuz işlemi (query ile ilişkisel tablo) oluşturuyorum, benim öğrenmek istediğim bu işlem table nesnesi ile yapıldığında ilişki alanları otomatik oluşuyor. query de bu işlem detail (detay) tabloda ki ilişkiyi kuracak alanı kullanıcının her seferinde manuel olarak girmesiyle mümkün olabiliyor. ve birde bir kaynakta paradox 7.0 'ın query de master-detail için uygun olmadığını okumuştum. bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.
Kullanıcı avatarı
vkamadan
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen vkamadan »

merhaba ,
bana kalırsa paradox genelde hiç bir şey için uygun değil :) firebird e geçin.
neyse paradoxtada master-detail kurmanızda bir sakınca yok uygunduryani.
Query de tablede olduğu gibi indexlerin tespiti master belirtme gibi seçenekler yoktur Query (adı üstünde Sorgu) ile herşeyi sorguyla yapabilirsiniz. Query nin DataSource üne bağlayacağınız herhangi bir datasetten belirttiğiniz alanlardan gelen değerleri parametre olarak kullanmanıza olanak sağlar aslında büyük kullanım kolaylığı şöyleki , bağlı bulunduğu dataset te ki bütün alanarı parametre geçebilirsiniz yapmanız gereken tekşey alan adını :alan_adi şeklinde yazmak,
iyi çalışmalar.
Volkan KAMADAN
www.polisoft.com.tr
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye

FireBird'e geçmeye karar verdim

forum da sürekli karşıma çıkan paradox'tan kurtul ve firebird'e geç uyarılarına kulak verdim. çünkü forumda gerçekten bilgi ve beceri seviyesi yüksek arkadaşların bir bildiği var diye düşündüm. öncelikle firebird server i ve ibexpert i indirdim. bir iki küçük veritabanı uygulaması yaptım. deneme mahiyetli ancak bu konu da altyapı saglam olmadığı için ilerleme yavaş gerçekleşiyor. ibexpert ile tablo oluşumu, field (alan) tanımları, alanlar ile ilgili kullanılacak değişken türleri, birincil ve ikincil index tanımlama ve otomatik artan alan konularında deneyim sahibi arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum. birde benim firebird hakkında merak ettiğim önemli bi nokta firebird ile tasarlanmış bir proje de alias işlemleri projenin başka bilgisayarlara taşındığında oluşacak sorunlar ve daha önceden interbase de server client (sunucu/istemci) yapının firebird de nasıl olduğu konularında yardım rica ediyorum.firebird hakkında olumlu yönde beklentilerim var ancak bunlar işi tam anlamıyla kavradıktan sonra olacaktır diye düşünüyorum. herkese saygılar.
eyalin
Üye

Mesaj gönderen eyalin »

öncelikle tüm forum üyelerine selamlarımı iletmek istiyorum. benim sorunum paradox veritabanında master detail tablolar, table nesnesi ile master detail ilişki kurduğumda ilişkiyi sağlayacak alan otomatik oluşuyor ancak aynı işlemleri query nesnesi ile yapmaya çalıştığı....
Bu sorunla bende karşılaşmıştım arkadaşlar sağolsun cevaplamışlardı... :ara

viewtopic.php?t=8496&highlight=firebird