Firebird Veritabanlarini bölmeli mi?

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
ikra
Üye

Firebird Veritabanlarini bölmeli mi?

Mesaj gönderen ikra »

Selamu aleyküm...

nasil bir baslik yazayim bulamadim...
sorum su sekilde olacak...

Bir proje yapiyorum... bu proje de müsteriler isciler faturalar teklifler vesaire bir cok bölüm oluyor... sizce tek bir veritabani mi kullanayim, yoksa müsteriler, isciler, fatura ve teklifler diye üc ayri veritabani mi? tek kullanmam da veya üc e bölmem de avantaj veya dezavantajim olur mu?

simdi den tesekkür ediyorum...
selam ve dua ile...
kıdemsiz üye
Kullanıcı avatarı
kefukar
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen kefukar »

Aleyna Aleyküm Selam...

Elbette tek veritabanı kullnarak ilgili tabloları aralarındaki bağları çok iyi hesap ederek hazırlamanız, stored procedure ve trigger desteği ile çoğu işlemi veritabanında halletmeniz, raporlamalar için gerekli alanlar view veya sp ile çekebilmeniz (ki bu anlattıklarımı işin delphi [yada hangi dil ise] tarafına geçmeden uygulayabilmenizi öneririm) gerekir.

3 ayrı db de yaparsan bilmiom da kontrolün zor olur. ha şuna aklım erer, bir resimleri tutan tablon varsa resimleri tuttuğundan çokook şişecek ise onu ayrı db ye atarsın yedeklemelerde falan esas verileri öncelikli yedeklersin resimlerin o kadar önemi yok [çok fazla hareket olmaz ya salla]

Yani; veritabanını tamamen hazırlayım, ilişkileri düzenleyim raporlar vs ile alakalı sql, sp, view leride hazırlayıp, bunlari bir firebird tool ile sanal kayıtlar girerek denemenizi stabil çalışıorsa üstüne kılıf giydirmeniz çok kolaylaşır.

Tabii bunlar benim önerim; ayrıca projenizin amaçlarına bakarak, yani ilerde vt değişebilirse, o esnekliği sağlıcaksan trigger, sp kullanma! çoğu şeyi kod ile yaparsan her veritabanında sadece tabloları create ederek işi bitirmiş olursun [ki bazı vt lerde spi trigger yoktur{mysql}]

Kolay gelsin...
ikra
Üye

Mesaj gönderen ikra »

Hocam Allah razi olsun... Cok güzel aciklamissin eline saglik...
kıdemsiz üye
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

Veri tabanını tablolara bölmek yerine kayıtları dönemlere bölmek eğer işeleyiş açısından bir sakıncası yoksa hız açısından bi hayli faydalı olabilir.Örneğin işçilerin giriş çıkışlarını yıllık yada kullanıcının belirleyeceği dönemlere bölersen birkaç yıl sonra milyonlarca gereksiz giriş çıkış kaydının arasında sql kodlarını çalıştırmaya çalışmazsın.Gerektiğinde kullanıcı önceki dönemlere bağlanıp istediği veriyi elde eder.

Ancak diğer türlü tabloları bölmenin seni yormaktan başka bir işe yarayacağını zannetmiyorum.