form resim şeklini alsın

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
metemete
Üye
İletişim:

form resim şeklini alsın

Mesaj gönderen metemete »

örneğin form a ay resmi yerlestirdim.
calısma anında form u ay olrak gormek istiyorum formun boyutları ay seklinde olsun.
nasıl yapabilirim?
Kullanıcı avatarı
Trial_Cooder
Üye

Mesaj gönderen Trial_Cooder »

Bunun İçin FormShape Diye Bir Component Var
Kullanıcı avatarı
nitro
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen nitro »

formu transparan yap. resmi de transparan yap. böylece form sadece resimdeki ay şeklinde kalır.
Kullanıcı avatarı
Opt2000
Üye

Mesaj gönderen Opt2000 »

Selam,

Windows'un SetWindowRegion giib bir fonksiyonu var, bahsettiği işlemler bu fonksiyonla yapılıyor. Senin yapman gereken de, kullandığın resimdeki şekli tespit etmek ve bunları bir Point dizisine atmak. Sonrada Windows API'sini kullanarak bu point dizisini Region olarak tanımlamak. Son olarak da bu region'u forma uygulamak. Ama sıkıntılı bir işlemdir, çünkü Point yapısının Windows ile uygumlu olması gerekir. Ayrıca resmin şeklini çıkarmak da zordur.

Ne kadar çok nokta eklersen eğimli hatlar o kadar güzel görünecektir. Ama bu fonksiyon AntiAlias desteklemediği için malesef kenarlar ne olursa olsun merdivenli görünecektir (kırık kırık yani)

Bütün bu işlemleri yapabilen ücretsiz bileşenler olması gerekiyor. Eğer programın ticari bir projeyse onları kullanmanı tavsiye ederim. Eğer sadece kendin için yazıyorsa ve vakit sorunun yoksa kendin yap. İnan bana kendini çok geliştirebileceğin bir konu.

Kolay gelsin
Bahadır Alkaç
Kullanıcı avatarı
selimr
Üye

Mesaj gönderen selimr »

jedi içinde böyle bir bileşen var..
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
coolForm diye bi bileşenle yapılıyordu sanırım.
nitrokonat yazdı:formu transparan yap
bu 98 ve öncesinde desteklemiyor diye biliyorum.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Murat DİCLE »

Merhaba,

Çok basit..

Özellikle yazacağın program XP sistemi için olacak ise işe yarayacaktır.

TForm'un TransparentcolorValue özelliğini ve TransparetColor özellikleri ile yapaiblirsin.

Ben genelde TransparentColorValue için clLime (açık yeşil) kullanırım. TransparentColor ise TRUE olmalıdır.

Formun için bir resim seç, ve fotoşop ile resmin şefaf olması gereken gerlerini clLime renginde boya. ama clLime'ye tam karşılık gelen renk ile boyaman gerekli.

Sonra resmi forma koy. ve F9 yap. ve form üstündeki clLime renkteki herşey şefaf olacaktır.

Bunu resim koymadanda yapaiblirsin. mesela form üstüne bir iki button ve textbox koy. ve form renginide clLİme yap. çalıştırırsan enterasan bir sonuç alacaksın.

Tabi bu dediklerimi WinXP işletim sisteminde görebilirsin. 98'de transparent ve alphablending gibi özellikler geçersizdir.

bu kadar..

Saygılar..