fb silinen,değiştirilen kayıtları saklıyor, nasıl erişiriz?

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
sadettinpolat
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen sadettinpolat »

iqprog yazdı:daha önceki dediğim gibi kayıtlar kesinlikle silinmiyor
bunu neye dayanarak soyluyorsunuz ?

fb de garbage collection ozelligi var benim bildigim kadariyla. bos zamanlarinda kendi kendini temizliyor olmasi lazim.
"Sevmek, ne zaman vazgececegini bilmektir." dedi, bana.

---
http://sadettinpolat.blogspot.com/
Kullanıcı avatarı
spoke25
Üye

Mesaj gönderen spoke25 »

düz mantık her zamn işe yarar.
1 kayıtlarr eğer silinmiyorsa bir gun soyle bir table x gun sonra tum Hdd yii kaplayacakk demktirç
mesela hergunn 100 bin kayıt girilen ve her gun silinen bir table bir gun gelip hdd yi kaplaması lazım bence Yanlışmıyım?
2. performansla ne alakasıı olabilir boyle birşeyin .
3 hemen araştırmaya başlayaşlayalım.. :)
Başlayan Herşey Birgün Bitmek Zorundadır.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Daha önce de belirttiğim gibi adı konmamış ancak kritik bir anlık veri kayıpları için kullanılabilecek bir "çöp" e güvenerek program yazmak mantıklı değil :? Kazaen silinen veriler için belki kullanılabilir.. Tabi çöpçü gelip de çöpleri süpürmediyse :)
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

@rsimsek +1

- Kullanıcıların silme konusunda yanlış uygulamaları sonucu toplu veri kaybı yapması ihtimali, projenizde ihtimaller dahilindeyse, daha kurallı bir çözüm olan DELETE triggerdan önce silinecek kayıtları bir LOG tablosuna aktararak tutabilir, belli bir zaman aşımından sonra tamamen silersiniz. :idea: Kurallı diyorum -diğer arkadaşlara katılıyorum- silinmiş kayıtlar etik olarak gözden çıkarılmış ve kontrolsüz kayıtlardır. :idea:

- Bu silinmiş veri kurtarma işlemi çok ender lazım olan bir işlemse Amerika'yı yeniden keşfe gerek yok, bahsi geçen hazır servis yazılımları bu iş için mesai harcamış zaten kullanın. Çok sık lazım oluyorsa projenizde bir stratejik sorun vardır demektir ona yoğunlaşın. Zaman değerli, boşa harcamayın. :wink:

- EK :

O zaman neden silinen kayıtlar veritabanından atılmıyor gibi bir soru oluşabilir, şöyle izah edeyim : İşletim sistemleri bir dosya için yer ayırırken genişleme yönünde çözümleri hep vardır. Yeni bir blok oluşturup yeni bir adres verir ve ona bağlantı kurarak yoluna devam eder.

- Boyut küçülme olayında ise ki bizi ilgilendiren nokta burası, tüm veri bloğunun okunarak ikinci bir kopya çıkarması gerekir. MB'larca büyüklükteki bir veritabanı dosyası için ne kadar büyük külfet hak verirsiniz.

- Firebird ve diğer veritabanları da Garbage Collection olayını Backup ve Restore olayına koymuşlar doğal olarak.
Resim
Resim ....Resim
iqprog

Mesaj gönderen iqprog »

mrmarman yazdı:@rsimsek +1

- Bu silinmiş veri kurtarma işlemi çok ender lazım olan bir işlemse Amerika'yı yeniden keşfe gerek yok, bahsi geçen hazır servis yazılımları bu iş için mesai harcamış zaten kullanın. Çok sık lazım oluyorsa projenizde bir stratejik sorun vardır demektir ona yoğunlaşın. Zaman değerli, boşa harcamayın. :wink:
veri kurtarmak istediğim düşüncesine nerden kapılıyorsunuz anlamıyorum. yazılanları baştan dikkatlice okuyunuz. veri kurtarmayla alakalı bir konuşma yok burada.

neyse

bazı arkadaşların bana sorusu oldu cevabım havada henüz araştırıyorum. neticelenince paylaşacağım. yoksa böyle konuşup duracağız.
Kullanıcı avatarı
hbahadir
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen hbahadir »

veri kurtarmak istediğim düşüncesine nerden kapılıyorsunuz anlamıyorum. yazılanları baştan dikkatlice okuyunuz. veri kurtarmayla alakalı bir konuşma yok burada.
Arkadaşların sana ne önerdiklerini pek anlamamışsın gibime geliyor. Bende diğer arkadaşlarla aynı fikirdeyim. Log için silinmiş kayıtları kullanmak bence mantıklı değil, sonuçta yapılan değişiklikleri de görmek gerekli.
iqprog

Mesaj gönderen iqprog »

hbahadir yazdı:
Arkadaşların sana ne önerdiklerini pek anlamamışsın gibime geliyor. Bende diğer arkadaşlarla aynı fikirdeyim. Log için silinmiş kayıtları kullanmak bence mantıklı değil, sonuçta yapılan değişiklikleri de görmek gerekli.
hbahadir teşekkürler dostum ama senin bu cevabından iki şey çıkardım.

1-lütfen eeen başta sorduğum sorunun birinci satırına dikkat et
iqprog yazdı:fb silinen,değiştirilen kayıtları saklıyor.

bu kayıtlar aslında var dosyada ama biz göremiyoruz.

bunları nasıl görürüz.

aslında bunlar altın değerinde ve zaten var. var olan bu veriye salt okunur olarak bile ki farklı bir şey olamaz nasıl erişiriz?

daha önce sormuştum ama kimse cevap vermedi, acaba şimdi bilen var mı?
burada ne demişim ben tekrarlıyorum. "fb silinen, değiştirilen kayıtları saklıyor". dikkat ettiysen değşitirilen de demişim. o zaman diğer arkadaşa dediğimi sana da söylüyorum, lütfen dikkatli okuyunuz konuşmaları.

2-buradan bir başka sonuç daha çıkarıyorum. fb bir silme ya da değiştirme işlemi yaptığında arkada neler yaptığını bilmiyorsunuz.

Silme : kaydığı sildiğinizde gerçekte o kayıt silinmiyor, sadece görünmez oluyor.

Değiştirme : bir kaydı değiştirdiğinizde kaydın eski hali görünmez oluyor ve yeni hali ile bir kayıt ekleniyor. kaydı her değiştirdiğinizde bu iş tekrarlanıyor. yani bir kaydı 3 sefer değiştirirseniz o kayıtla alakalı dosyada aslında 4 tane kayıt oluyor, bunların 3ü gizleniyor. 4. son hali görünüyor sadece.
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

iqprog yazdı:...
veri kurtarmak istediğim düşüncesine nerden kapılıyorsunuz anlamıyorum. yazılanları baştan dikkatlice okuyunuz. veri kurtarmayla alakalı bir konuşma yok burada....
Yani ilk mesajınızda çok iddialı bir giriş yaptığınızdan çöplerle gerçek yedekleme olayı karıştı :?
iqprog yazdı:fb silinen,değiştirilen kayıtları saklıyor.

bu kayıtlar aslında var dosyada ama biz göremiyoruz.

bunları nasıl görürüz.

aslında bunlar altın değerinde ve zaten var. var olan bu veriye salt okunur olarak bile ki farklı bir şey olamaz nasıl erişiriz?
...
Silinenlere erişmek istemekteki amaç sanırım eskileri alıp antika koleksiyonu yapmak değildir :!: Yine de madem bu kayıtları ya da çöpleri kurtarmak için birileri programlar yazdıysa, ne kadar sağlıklı oldukları konusunda da umarım her ne amaç için olursa olsun daha somut ve isabetli bir bilgi ediniriz :wink:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

@iqprog

- Hocam sağır muhabbetine döndü iş. İlk yazdığın mesajı herkes okumasını biliyor ve okuduk da. Ama ben dahil kimse ilk yazdığını tek başına değerlendirmedik. Doğru olanı da buydu.

- Çünkü bir başlık senin anlatabildiğin ölçüde bir soruyla başlar sonra soru cevap ilişkisi ile olgunlaşır, bu şekilde sorunun doğru şekline ulaşılır ve çözüm herkez tarafından irdelenir.

- Mesajları incelersen seninde yönlendirmen ile konu buralara kadar geldi.

- Sonuçta ben sen o önemli değil, sözlerimizde biraz daha dikkatli olalım, sertleşme seziyorum. Hoş olmuyor. Kimse çocuk değil. Dilediğin sonuca ulaşamayacağını hissettiğin an konuyu tatli bir dille bağla ve kapansın. İstenmeyen noktalara gelinmesin. :idea:
Resim
Resim ....Resim
iqprog

Mesaj gönderen iqprog »

dediğim gibi silinen ve değiştirilen kayıtları gösterebilecek bir program yaparsam, ayrıca bir log yapmama gerek kalmayacak. senin dediğin garbage collection olayını da araştırıyorum. bu program için şuan vaktim yok. şuan çok sıkışığım.

kayıtları sadece görmek ve göstermek için istiyorum. çünkü kullanıcılar bazen saçma sapan kayıtlar giriyor, ya da saçma değil ama yanlış kayıt giriyor sonra o kayıt hareket görüyor sonra kaydı değiştiriyor falan bi sürü bunun gibi senaryo.

şimdiiiii bu işleri kimin yaptığını bulup çıkarmak çok büyük bi nimet olabiliyor.
iqprog

Mesaj gönderen iqprog »

logla alakalı bir diğer konu da: genelde kullanıcılar suçu kendilerinde aramayıp yazılıma çamur atarlar. bu loglama sayesinde bir kaç sefer kullanıcının suçu yazılıma atma girişimini duvara toslatmış ve faydasını görmüştüm.

mrmarman, üşenmeyip cevap yazan arkadaşlara çok teşekkür ederim, kimse yanlış anlamasın, sadece üzüntümden böyle konuşuyorum. üzüntümün kaynağı da herkesin vaktinin boşa gitmesi. dikkatli davranırsak harcadığımız zamanın daha verimli olmasını sağlayabiliriz.