IBOConsole

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

ben zorunluluk olmadıkça BDE kullanılması taraftarı değilim. En güzel seçim IBX. Hem nativ destek veriyor, hem de hızlı.

dbExpress tarzı çözümler yerine, eğer proje birden çok veritabanında çalıştırılmak isteniyor ise, en güzel yöntemin kodun çoğunluğunun veritabanı tarafına yıkılıp, SQL'in standartlığından faydalanmak olduğunu düşünüyorum. Daha sonra nativ bileşenler ile (Interbase/Firebird için IBX, SQL Server için ADO vs.) bu veritabanı objeleri kullanılmalı.

İşlemlerin çoğunu veritabanı tarafında stored proc., trigger gibi yapılarla halletmek çok büyük faydalar ve hızlar sağlıyor.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
undefined
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen undefined »

Yeri gelmişken
interbase in kullandıldığı bazı kurumlar :

Motorola
Nokia
City of New York
Coors Distributing Company
National Semiconductor
Philadelphia Stock Exchange
State of California, Department of Justice
U.S. Federal Highway Administration
U.S. Army
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

@freeman35, daha önce de müsade istendi lütfen arkadaşlar burada yayınlanan kodların telifi diye bişey sözkonusu değil. Zaten sizlerin de rahatlıkla yapacağı şeyler için alternatif yöntemler paylaşıyoruz. Bunun telifi olmaz. Paylaşmak budur, yoksa neden kod yayınlayalım ki ?

- @freeman35, yine de ince davranışınız için teşekkürler. Dile getirmeniz yeterli.. :)

- FB konusunda yolun başındayız, @freeman, @Admin, @Safak, @hakkus, @gkimirti, -sanıyorum seyahatte olan- @fahrettin sizlerden bu konuda desteğiniz sürdürdüğünüz için teşekkürler..
Resim
Resim ....Resim
hakkus
Üye

Mesaj gönderen hakkus »

Merhabalar,
Kendi adıma yolun başındayım ve uzun ayrıntılı açıklamalar için çook teşekkürler
saygılar
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Arkadaşlar FireBird te bazı özelikklerin anlamları hakkında yorum yaparsanız sevinirim.

Page Size olayı ne işe yarıyor ve rakamsal seçenekler içeriyor bunların anlamları kullanılması gereken ifade ne olmalıdır?

CharSet içinde hangi secenek seçilmelidir. Anlam ve önemi nedir?

SQL Dialect'de sececeğimiz secim ve anlamı ?

Ayrıca arkadaşlar kullanıcı adı ve password girmeden database oluşturamıyorum onlarıda kullanıcı adı SYSDBA passwor du masterkey olarak kabul ediyor kendi oluşturabildiğimiz kullanıcı adı ve passwor'du nasıl oluşturabiliriz. Veya hiç kullanıcı adı, password kullanmama olasılığımız varmı?

Umarım çok soru sormamışımdır.
Teşekkürler.

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Merhaba,

* Interbase 6 için 3, Interbase 5 ve öncesi için 1 girilmeli. Dialect 3 daha yeni ve ek bir takım alan tipleri vs. var.

* Charset olarak Win1254 collate olarakta pxw_Turk seçilmeli.

* Page Size olayı biraz esnek bir konu. Tam olarak yapacağın işe göre bir sayı belirlemen lazım. Default'lar şimdiye kadar bana yettiği için detaylı araştırma yapmadım hiç.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

password olayını bir ara çok konuştuk. Değiştirebilir mi diye ama imkanı yokmuş. SYSDBA-masterkey'den şaşma hocam :)

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

page size : bu bilginin diske yazılmasıyla ve özellikle indexler le ilgili tavsiye 2048 eğer blob falanda kullanacaksanız yada eğer çok fazla index field kullanacaksanız 4000 olanı seçin
Charset mustafa zaten söylemiş
Dialect içinse
1 : eski 6.x den öncesinde var
1 ile 3 arasındaki en önemli fark 1 de Tatih ve saat birlikte kullanıyor yani Sadece TimeStamp
3 de ise Date, Time Ve TimeStamp olarak kullanılıyor

"@mrmcop" dediğin gibi buraya yazıyorsan kullanılmasında mahsur yok demektir, Ama biz büyük olarak yol göstermeliyiz, örnek olmalıyız. Her şey nezaket çerçevesinde olmalı düşüncesindeyim.

Kodları kullanmaya gelincede sakın kimse copy-paste yapmasın. neden böyle yazılmış nasıl olmalı ve nasıl yapabilirim diye düşünülmeli ve buna göre davranılmalı.

Kolay gele
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Merhaba,

freeman35 ile Muharrem bey biliyorlardır ama yanlış anlama olmaması açısından forum kurallarından birini aynen aktarıyorum :

- Foruma yazdığınız her türlü bilgi tüm üyeler tarafından görülebilir. Üyeler bu bilgileri kendi programlarında veya herhangi bir mecrada kullanabilirler. Mesaj attığınız zaman bunu kabul etmiş sayılırsınız.

İyi günler.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Arkadaşlar çok teşekkür ederim.

İyi Akşamlar.

Gazete manşetleri
Kullanıcı avatarı
ozkanagiral
Üye
İletişim:

IB' de Kullanıcı Hesapları

Mesaj gönderen ozkanagiral »

Admin yazdı:password olayını bir ara çok konuştuk. Değiştirebilir mi diye ama imkanı yokmuş. SYSDBA-masterkey'den şaşma hocam :)

Kolay gelsin.

Selam
IB ile en son 4 yıl önce çalışmıştım başka projeler nedeni ile ara vermiştim şimdi ise geçen hafta borland'ın sitesinden IB 7.1 en son sürümünü indirip kurdum ve kullanıyorum kısaca daha önceki sürümlerinde de şimdiki sürümde de SYSDBA-masterkey yerine hep kendi kullanıcı adımı ve şifremi kullanıyorum IBKonsol'da kullanıcı hesaplarında New User ile yeni kullanıcı ekleyebilir ve bunu kullanabilirsiniz veya kullanıcı hesaplarını düzenleyebilirsiniz. Bunları sizlerin aslında bildiğini düşünüyorum yazmaktaki amacım alıntıda saklı. Belkide ben yanlış anladım eğer bu yazdıklarım amacına hizmetten uzaksa hoşgörün.
İyi Çalışmalar.
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

söylediğiniz doğru. IB 7'de böyle bir özellik eklemişler. Ancak IB 7.0 öncesinde imkan yok. Önceki yazışmamızda baya detaylı konuşmuştuk bunu.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

Slm

Arkadaşlar Firebird'e Domain yaratmanın bir faydası varmı?. Ne işimize yarayacak görüş ve düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Teşekkürler

Gazete manşetleri
Kullanıcı avatarı
Yusuf AYDIN
Üye

Mesaj gönderen Yusuf AYDIN »

Daha önce yapılan açıklamaları okudum.
Page size ile ilgili yaptığım çalışma ve hatayı aktarayım istedim.

Bir projemde page size 4096 olarak kullanıyor idim. Ama elektrik kesilmesinden ve prgramın kırılması ile GDB de çok fazla bozulmalar yaşadım. Nekadar Transactionları kontrol edersem edeyim, Refresh kullanırsam kullanayım. Bu aksama düzelmedi. Çok sıklıkla değişik hatalar geliyordu. (connection lost, Check Sum Bug ...) tamamının nedeni page saze mış şu an 1024 kullanıyorum. O hatalar minimize oldu.

Farkı şunlar oldu.
- GDB nin uzunluğu azaldı.
- Çalışma hızında biraz yavaşlama oldu. (Özellikle post işlemlerinde)
- Sorgulamada da gözle görülür bir yavaşlama oldu. Bunuda indexler ile hallettik. (İndexler kayıtın yavaşlamasına büyük etmendir. Bunu da gözden kaçırmamak lazım)

Paylaşmak istedim.

(Bildiğim kadarı ile)
Dialect 1 de Charekter Set ile Win1254 desteği yok. Ayrıca collate seçeneğide yoktu diye biliyorum.
cenmuter
Üye

Mesaj gönderen cenmuter »

Merhba arkadaşlar,

Uzun araştırmalar sonunda, SYSDBA ile masterkey değiştirdim. Hatta kendime SYSDBA yetkisine sahip birde kullanıcı adı ekledim. BUNU YAPABILMEK İÇİN İNTERBASE 7.1 ile D:\interbase7.1\examples\security dosyasının altında bulunan örneklerden yola çıkarak kendime SYSDBA gibi tam yetkili kıldım. Tüm kullanıcıların kaydedildiği yer, ...:\interbase\admin.ib dosyası içeresinde. Bunun adını değiştirdim bende haklar.ib diye mesela. Peki interbase nerden algılıyor bu dosyayı. Bunuda root\ibconfig dosyası içeresindeki : ADMIN_DB "Haklar.ib"
satırına bu şekilde ekleyerek hallettim.

Saygılarımla.