ev otomayon sistemi

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

pc ile otomasyon olmaz :D
kısa ama vurucu bir yorum oldu :P
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
Kullanıcı avatarı
Hancet
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Hancet »

mege yazdı:pc ile otomasyon olmaz :D
niye olmasın ki Metin Abi :!:
Güvenlik nedeniyle mi :?:
Varmı Beni İçinizde Tanıyan?
Yaşanmadan Çözülmeyen Sır Benim
Kalmasada Şöhretimi Duymayan,
Kimliğimi Tarif etmek zor Benim.
Kimsesizim hısmım da çok, hasmım da,
Görünmezim cismim de yok, resmim de,
Dil üzmezim, tek hece var ismimde,
Barınağım Delphi denen yer Benim..!
turkcanfidan
Üye

Mesaj gönderen turkcanfidan »

mege yazdı:pc ile otomasyon olmaz :D
aslında otomasyon sistemleri mikroişlemci ile yapılır, programları assembly ile yazılıp, epromlara kaydedilir falan. Ama bilgisayarla da pekala otomasyon olur. Bence pc kullanarak çok daha rahat otomasyon yapılır. Paralel portun çıkışına encoder kullanarak bir fabrikadaki istediğin sayıdaki kontaktörü veya röle devresini kontrol edebilirsin. geri beslemeyi de comportlarla yapıp, görsel bir kontrol paneli hazırlayabilirsin. Bunların hepsi delphi de çok rahat yapılabilir. Birçok tıbbi cihaz üzerinde bir DAC kartı ile delphide veya C# de hazırlanmış yazılımlarla çalışıyor. Üzerinde XP sistemiyle geliyor.
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

otomasyon genel gereklilikleri olarak gerçek zamanda veri işleme(real time data acquisition),tekrarlanabilrilik-kararlılık-doğrusallık vs.. gibi onlarca windows işletim sistemi üzerinde olmayacak şey ister :) ben evimin penceresinin kontrolünü buna bırakamam :D işin bu geyik kısmı yazılımla ilgili olan kısmı. birde çıkış driverlarının normal elektriksel şartlar altında çalışma problemi var. sahadan yanmış output kartları toplamak hiçte ucuza mal olmaz :D
pc den otomasyon olmaz, scadaolur, hmiolur, geri kalan yalan olur.
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
turkcanfidan
Üye

Bir fabrika 8-bit'lik bir mikroişlemci ile otomasyon yababilirse, 32-bit işlemcili bir PC ile daha büyük işler dahi yapılır. Bu tür otomasyon sistemi kurmak için soket haline getirilmiş pc ler var. Arıza yapınca söküp, istersen yedeğini takıp devam ediyorsun.

Ev otomasyonu konusunda şahsi fikrim; bunlar boş işler. Bulaşık makinesinin 5 programı varsa 1-2 tanesi ancak kullanılıyor.
Kullanıcı avatarı
hdayi
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen hdayi »

[quote="turkcanfidan"Bulaşık makinesinin 5 programı varsa 1-2 tanesi ancak kullanılıyor.[/quote] :D
Bişnev in ney çün hikâyet mîküned
Ez cüdâyîhâ şikâyet mîküned
Resim
otorun
Üye

Mesaj gönderen otorun »

peki sayın adminim ve pc den otomasyon olmaz diyen arkadaşlarım benim gözümün önünde c# ile yapılan otomasyon nasıl olmuş hemde pc de ben bunu anlayamadım o zaman yukarıdaki yazılara göre sanırım hangi dili kullanırsan kullan pc de otomasyon yapmanın bir anlamı yok denmiş doğru mu anlamışım :?:
Kullanıcı avatarı
bluekid
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen bluekid »

olmaz denmiyor güvenlir olmaz deniyor.
Özellikle endüstride kullanım alanlarının durumu göz önüne getirilirse siz de hak verebilirsiniz
el hasıl megenin dediği gibi
pc den otomasyon olmaz, scada olur, hmi olur, geri kalan yalan olur.
otorun
Üye

Mesaj gönderen otorun »

anladım güvenilirlik açısından olmazlığı konuşuluyor teşekkürler
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

bilgisayarla otomasyon olmaz diyorum hala :) pc üzerinden ayarlamalar vs.. yapılır, yapılacak işlemler plc lere vs.. yüklenir, sonra plc işini yapar, pc de bittimi kardeş işin diye plc ye arada bir sorar. pcniz arada göçsede kaçsada yansada veya sekreter üstüne kahve döksede çalışmaya devam eder.
ev otomasyon sistemlerindede bir embedded sistem oluşturulur(pc tabanlı olabilir,real time linux uygulamarı var onlarca,windows değil ama :D ), bu ev içi networke bağlanır ve çalışır. aynı mantıkla komutları yerine getirir ve host a cevap verir.
otomasyonda hiyerarşik bi yapı vardır, bu katmanları birbirine karıştırmamak lazım.
o zaman yukarıdaki yazılara göre sanırım hangi dili kullanırsan kullan pc de otomasyon yapmanın bir anlamı yok denmiş doğru mu anlamışım
yarı doğru yarı yanlış,bende öğrenciyken pc ye önce 8 sonra 24 sonra 56 led bağlayıp delphi ile yakmışlığım var :D yapmayan yoktur dendiği gibi. ama gerçek hayatta bunlar olmuyor :roll: eğer bunu okul için yapıyorsanız yapın gitsin, delphiden kolay hiçbir dille yapılamaz. kendinizi geliştirmek için yapıyorsanız uğraşmayın.

bahsi geçmiş,birde pc ye bağlanan diğer pci output input kartlar var. onlar tamamen izole ortamlar için, zaten genel olarak labaratuar controller gibi ifadelerle satılır. diğer embedded plc ler var pc içine takılan, bunlarda kontrol amaçlı kullanılmaz :!: ifadeleri doğru kullanalım. bunlar ya simulasyon için kullanılır yada genel plc networküne pc ile bağlanmak için. çoğu profibus pci adaptör kartları aslında ufak bir plc + line driverindan oluşur. fabrikada dolaşan plclere naber nasılsın demek için kullanılır yani.
Bir fabrika 8-bit'lik bir mikroişlemci ile otomasyon yababilirse, 32-bit işlemcili bir PC ile daha büyük işler dahi yapılır.
yapılamaz, f1 motorları 700-800 beygir, bir f1 arabacı alıp wrc ye katılın bakalım, motoru bırakırsınız ilk çukurda :) farklı araçlar farklı ortamlar için üretilmiş ve hepsini kendi yerinde kullanmak gerekiyor.
ek:
f1 : formula 1
wrc : world rally championship
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
turkcanfidan
Üye

Delphi de yapılmış ev otomasyonu görmedim, ama yapılabilir. Ev otomasyonunda işin içine internette giriyor. Mutfakta dokunmatik ekran LCD monitörü var. Buzdolabında yumurta bitince internetten markete sipariş verebiliyor. Bunlar plc ile nasıl yapılır bilmiyorum. Ama delphi de interneti, veritabanını, giriş çıkış portlarını, görsel menüleri, herşeyi kontrol edebilirsiniz. Sizin hayalgücünüze kalmış.

Sağlık sektöründe gördüğüm otomasyonların %90'ı delphi de hazırlanmış. Özellikle Almanlar bunu kullanıyorlar. Birde Türk yapımı Petaş Marka Yoğun Bakım Otomasyonu var o da delphi ürünü. Japon Nihon-Kohden firmasının sistemi de yine XP tabanlı sistemler. Kartlar PCI, sistem XP :)

kolay gelsin...
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

pardon ben olaya bakışınızı anlamamışım :D

sonuç olarak sizin önde gördüğünüz o lcd ekrana bağlı şey bir hmi, ve o bozulduğu zaman buzdolabı çalışmaya devam ediyor :) yok pc bozuldu ben motorumu çalıştırmam, kapımı açmam demiyor; desede kırar açarım zaten :D inş. bu bir örnek olmuştur,
Sağlık sektöründe gördüğüm otomasyonların %90'ı delphi de hazırlanmış
olabilir, zaten o kartların laboratuvar ortamında kullanıldığını&kullanılabileceğini söylemiştim :) ama ben olsam yine kullanmam.(kullanmıyorumda,eskilerin kullandıklarınıda söküp yerine plc koyuyorum :) )
buzdolabında yumurta bitince internetten markete sipariş verebiliyor. Bunlar plc ile nasıl yapılır bilmiyorum.
çok güzel şekilde yapılıyor :D

nerden nereye, güzel muhabbet oldu :wink:
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
otorun
Üye

Mesaj gönderen otorun »

evet sanırım haklısınız buradaki yorumları okudukça kafamda bişeyler oturmmaya başladı ilk öncelikle adminimiz olan mege ye tşk ederim .
gerçekten delphi de ev otomasyonu yapmak boş vakit oöldürmek gibib geliyor düşündükçe boşuna emek sarfıyatı dedim.ama gerçekten de ev otomasyonu hakkında bilgi paylaşımı yapılması hoş bir olay düşüncelerini paylaştıkları için tüm üye arkadaşlarıma teşekkür ederim :D