ustalarım,
hazırcılık yaptığımı düşüneceksiniz belki ama bi başlangıç için el atsanız diyorum. yapmak istediğim;
aylar....evden....işyerinden....
ocak.......?..............?............
şubat......?..............?...........
yukarıdaki gibi bi çıktı almak istiyorum önce form üzerinde görünmeli daha sonra qreport ile çıktı almak istiyorum.
Burada sql yazarken misalen ocak ayı için, tablo içindeki 01.01.2004 ile 31.01.2004 tarihleri arasındaki 'evden' olanların sayılarını ocak....?.... olan yere yaz (topla) diyerek, diğerleri içinde aynı yöntemle tüm yılın dökümünü almak ve sonucu form üzerinde göstermek daha sonra çıktısını almak istiyorum. Bu olay standart olarak her ay yapılıyor. Burada yıl devri olduğunda tarih aralığınıda değiştirebilmeliyim. Karışıkmı anlattım bilmiyoırum ama eğer anlata bildim ise başlangıç için bi örnek yaza bilirmisiniz.
Teşekkür ve saygılar
kolay gelsin
İstatistik
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Kod: Tümünü seç
Select MONTH(Tarih),Sum(Evden),Sum(Isyerinden)
FROM Tablo
GROUP BY MONTH(Tarih)
Sayın ustam,
verdiğiniz ipucunu öncelikle delphi tarafında yapmayı düşündüm çünki vt tarafına halen hazır diğilim heralde, oradan delphi tarafına aktarma falan gibi.
ipucundan hareketle delphi tarafında
böle bi deneme yaptım, ve dinamik sql error -line 1 char 8 MONTH' hatası verdi
sorguyu değişik şekillerde yapmayı denedim yinede olmadı hatam nerede acaba yardımcı olabilirmisiniz.
vt=firebird ve ibdatase, transaction ve ibquery kullandım
saygılarımla
verdiğiniz ipucunu öncelikle delphi tarafında yapmayı düşündüm çünki vt tarafına halen hazır diğilim heralde, oradan delphi tarafına aktarma falan gibi.
ipucundan hareketle delphi tarafında
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
ibquery1.Close;
ibquery1.SQL.Clear;
ibquery1.SQL.Add('select MONTH(01.01.2004),SUM(EVDEN HIRSIZLIK)');
ibquery1.SQL.Add('FROM RAPORLAR');
ibquery1.Open;
end;
sorguyu değişik şekillerde yapmayı denedim yinede olmadı hatam nerede acaba yardımcı olabilirmisiniz.
vt=firebird ve ibdatase, transaction ve ibquery kullandım
saygılarımla
Ustalarım Selam;
Bu yaptığım acemiliğe güleceğinizi biliyorum, bişiler yapmaya çalışıyorum.
Yukarıda belirttiğim sorunum için şöle bişi yaptım istediğimi veriyor fakat bu işlemi 12 ay ve 23 alan için düşünüldüğünde ne kadar mantıksız bi çözüm olduğunu bende anlıyorum fakat şimdilik bunu yapabildim.
evet oluşturduğum bu fakat bu 12 ay için ve 23 farklı alan için olacak.
Veri tabanında yapamadım yapabilsemde yeni sorular çıkacak karşıma delphide nasıl göstereceğim gibi.
Yukarıdakini nasıl düzenleyebiliriz bu 12 ay ve 23 farklı alan için acaba.
Teşekkür ve saygılarla
Bu yaptığım acemiliğe güleceğinizi biliyorum, bişiler yapmaya çalışıyorum.
Yukarıda belirttiğim sorunum için şöle bişi yaptım istediğimi veriyor fakat bu işlemi 12 ay ve 23 alan için düşünüldüğünde ne kadar mantıksız bi çözüm olduğunu bende anlıyorum fakat şimdilik bunu yapabildim.
procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
var
Tarih1,Tarih2:TDate;
begin
ibquery1.Close;
ibquery1.SQL.Clear;
ibquery1.SQL.Add('select*from RAPORLAR');
ibquery1.SQL.Add('where INCTARIHI Between :Tarih1 and :Tarih2 and ISTOLYTURU=:ISTOLYTURU');
ibquery1.ParamByName('Tarih1').AsDate:=strtodate('01.01.2004');
ibquery1.ParamByName('Tarih2').AsDate:=strtodate('31.01.2004');
ibquery1.ParamByName('ISTOLYTURU').AsDate:='EVDEN HIRSIZLIK';
ibquery1.Open;
ibquery1.Last;
end;
procedure TForm1.DataSource2DataChange(Sender: TObject; Field: TField);
begin
label9.Caption :=inttostr(ibquery1.RecordCount);
end;
Veri tabanında yapamadım yapabilsemde yeni sorular çıkacak karşıma delphide nasıl göstereceğim gibi.
Yukarıdakini nasıl düzenleyebiliriz bu 12 ay ve 23 farklı alan için acaba.
Teşekkür ve saygılarla