Memik Yanık'tan açıklama

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
MicroChip
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen MicroChip »

Aaaa ben başlığı yeni gördüm :roll:

Sayın Memik Yanık 'ın kitabı delphiye ilk başlayanlar için ideal bir kaynaktır. Uzman programcıların başvurabileceği bir kaynak değildir. (Ama Mustafa Bey den izin mi alınır bilmem ama buradaki cogu anlatım ve kodlardan örnekler de kitapta yayınlansa manyak bir eser oluşabilir.)Mesela bende Delphi 6 kitabı var bir kez baktım ama isteyen her arkadaşa veriyom birkaç ay sonra geri getiriyolar.

Bende Turbo Pascal için 93-94 yıllarında bir kitap yazmıştım, o kadar gece sabahlamıştım ama zamanı geçtiği için ve maliyet yüzünden bastıramamıştım (ve o kitabı birisine verdim onun sayesinde iyi bir yere geldi isim ve mevki belirtemeyeceğim) ve şu anda da tek bir satırı bende mevcut değil CD'im bozulmuş..

Üniversitedeyken de arkadaşlara öneriyordum.

Saygılar..
Kafkas Kartalı Kabarday
Sitesi!= http://www.ahmetceylan.com
Resim
memiky
Üye
İletişim:

Kasti şişirme..

Mesaj gönderen memiky »

Abrak arkadaşın mesajında değinmek istediğim 2 konu var: Birincisi kitapların sayfa sayısını şişirmek; ikincisi ise Delphi, Dephi2 vs. adında kitaplar çıkarmak.. Arkadaşlar işim gereği piyasaya çıkan kitapların bir çoğunu alıyorum(Yaklaşık yarısını ücretsiz elde ediyorum). Açıkçası bir çok kitap hakkında az-çok fikrim oluyor.

Mutkala bilenleriniz vardır: Visual Basic’te formun üzerine bir düğme yerleştirildiği zaman Visual Basic geri planda söz konusu düğme için oldukça uzun kod hazırlar. Bu kod Delphi’deki gibi kısa değildir ve müdahle edilmeye hiç uygun değildir. Formun üzerine bir düğme yerleştirildiği zaman Delphi’de aşağıda verilen satırın koda dahil edildiğini biliyorsunuz.

Button1: TButton;

Aynı işlemi yani forma düğme yerleştirmeye Visual Basic asağıdaki gibi 8 satır ile cevap veriyor. Düğmenin bazı özelliklerini değiştirmeniz halinde bu satırlar daha artmaktadır. Bir düşünün, forma 5-10 nesne yerleştirildiğini..

Begin VB.CommandButton Command1
Caption = "Command1"
Height = 615
Left = 915
TabIndex = 0
Top = 630
Width = 2355
End

Programcının bu satırlarla ilgilenmesine hiç gerek yoktur. Ancak bazı yazarlarımız kitaplarına Visual Basic tarafından hazırlanan ve FRM uzantılı dosyaya dahil edilen satırları sanki gerekli imiş gibi veriyorlar. İşte gerçek sayfa sayısı arttırma veya kitabı şişirme budur.
memiky
Üye
İletişim:

Delphi 1, 2, 3

Mesaj gönderen memiky »

Şimdi gelelim Abrak arkadaşın sözünü ettiği Delphi 1, Delphi 2 meselesine.. Bunda kabahatli olanlar yalnızca yazarlar değildir. Tabii ki kabahatlik bir durumun olup olmadığı tartışılacak bir konudur. Çünkü bizde en son versiyonu kullanma alışkanlığı var.. Daireden biliyorum, ardada kısa yazı yazan arkadaşlar Office’in 2000 sürümünü bile kabul etmiyorlar, sürekli en sonuncusunu istiyorlar. Tabii ki uzun süredir programcılık yapan birisi sabahtan akşama derleyicisini durup dururken değiştirmez..

Bu durumda yazar ister istemez kendini baskı altında hissediyor.. Diyor ki yazar, daha önce benim Delphi 4 kitabımı alanlar zaten Delphi 5 kitabımı almaz. O zaman konuyu baştan alayım. Ancak buradaki arkadaşlar Delphi 7’ye eklenen bir özellik veya bir bileşen için tekrar kitap alırlar ama okurların arasında yüzdeleri bence fazla değildir. Bu metinden yola çıkıp kendimi temize çıkardığımı düşünmeyin.. Her şeye rağmen yazarın kitabın kapağına, önsözüne vs yazacağı uyarıcı mesajlar olmalıdır.

Kitap satın alanların arasında öğrencilerin oran olarak artması durumu değiştirmeye başladı. Çünkü hocalar ilk fırsatta dersine konu ettiği derleyiciyi değiştirmiyor, ya da öyle sanıyorum.
Kullanıcı avatarı
warder
Üye

Mesaj gönderen warder »

Bazı arkadaşların eleştiri anlaşıyının amacını aştığını düşündüğümü belirteyim.
İlk aldığım kitapların arasında Memik hocamında bir eseri vardı. Builder kitabı tabii. Zamanla C/C++ ilgili kitaplarım 20 yi geçmiştir. Çoğunu refize ettim. Yeni başlayanlara yönlendirdim. Şimdi raflarda gerçekten nitelikli kitaplar var.
Hocamın üslubunda rahatsız edici bir basitlik olduğuna katılıyorum. Ancak gözden kaçırılan bir konu; programlamaya kendi isteğiyle eğilen kişilerin dışında bundan rahatsız olan olacağını sanmıyorum.
Şöyle ki çevremde bir çok kişiye programlama aşılamaya çalıştım. Bu kişiler hep belirli seviyede bilgisayarı tanıyanlardandı. Ancak çoğu kitapları karışık ve anlaşılmaz buldu. Bu karışık ve anlaşılmaz kitapların arasında Memik hocamın da kitabı var maalesef(!).
Yani zekasal yatkınlığın yönlendirdiği kişilerin basit bulacağını ancak mecburi yönlendirilenlerin (öğrenciler) böyle düşünmeyeceğini sanıyorum.
Eminim ancak bu basit anlatım sayesinde mesafe alabildiği için eğitimini tamamlayan arkadaşlarımız vardır.
Buradan konu çarpık eğitim yapımıza kayabilir ama forumlarda ödev için mesaj atanların mesajlarında kokan bilgisizlik ancak böyle kitaplarla örtülebilir. Format atmayı bilmeyen bilgisayar programcısı ünvanlı tanıdığınız vardır mutlaka.
Diğer taraftan burada isimleri bile anılmayan ve çok satan - izin bile almadan, teşekkür bile etmeden - (bir zamanlar sadece Ruhver Barengi'nin kitabındaki küçük bir bölümle anlatılan DLL dışında Tükçe kaynak yok iken) sitemde adım adım resimlerle açıkladığım DLL ve komponent oluşturmayı neredeyse aynen alıp kitaplarına koyan yazarlarımız da mevcut.
Onları kınamıyorum. Bilgi paylaştıkça çoğalır felsefesiyle basit veya karmaşık her bilginin raflarda ihtiytaç duyanlara sunulmasını gerekli ve vazgeçilmez buluyorum.
Bu vesileyle tüm yazım camiasına teşekkür ediyorum.
Öneride bulunmam istenseydi bazı arkadaşların da değindiği gibi konularının tasnif edilmiş, seviye gruplarına bölünmüş dizilerden oluşan ayrı ayrı kitapların yazılmasını isterdim.
... Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!
Mustafa Kemal Atatürk...
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

- Memik bey, ben de aramıza hoşgeldiniz diyorum. @Admin'imiz Mustafa Bey'in dediği gibi...
@Admin yazdı:İstediğiniz sayıda ve büyüklükte mesaj atabilirsiniz. Sanırım Fahrettin abinin ve mrmcop'un eski mesajları size boyut hakkında fikir verebilir Hepsini de zevkle okumuştuk.
..Uzun yazmıycam... :o

- Mustafa Bey, delphi bilgi ve tecrübesi ile bu forumu kurarak, Fahrettin Bey'in ev sahipliğinde gerek şahsının gerekse diğer kurucuların ve katılan üyelerin bilgisini yoğurarak değerli bir bilgi ortamı sundular. Bu ortam kimine göre kitap gibi kimine göre kitaptan daha değerli bir yapıdır. Benim için kitaptan daha değerli olduğunu söyleyebilirim. Sağolsun varolsunlar...

- Buradaki değerlendirmelerde gördüğüm, bir bilgisayar programlama dilini kitaptan öğrenme çabalarıdır. Hata olarak gördüğüm bu metodu ben de uygulamaya çalışmıştım.

- 1995-1996 yalnış hatırlamıyorum umarım, dönemin en kolay erişilebilen Delphi kaynağı olan kitabınızı aldım. @ardahan mesajından hatırladım. Red Kit okumak kadar kolay olduğu gibi bir yazı da vardı.

- Pascal tabanıma güveniyordum. Delphi'ye ilk adımı atar atmaz kitabınızla tanıştım. Delphi IDE'sini uygulamalı olarak denedim ve bana başvuru kitabı olarak yardımı olabileceğini değerlendirerek rafa kaldırdım. Bu arada üzgünüm ki programcılığı ilerlettikçe raftan geri masama koyamadım. Çünkü öğrendiğim temel sayılabilecek bilgiyi kitapta bulamama sorunu yaşıyordum.

- Sorun bu bilginin kitapta olmaması değil, kurgusunda bu bilgiyi destekleyecek noktayı bulamama sorunuydu. Bilgisayar ekranında değil ki CTRL+F ile find edebilelim. Index yapısından tutun, bir konuyu doğal olarak birden fazla yerde aramak gerekmesine kadar. Yani arkadaşların yaptığı okunabilirlik eleştirilerine benzer bir durum.

- Kitaptaki bilgi başlangıç düzeyi için yeterliydi. Buna bir sözüm olamaz. Ama üzülerek söylemeliyim, noktasal bilgiye ulaşılacak sistematik yapı mevcut değildi. Belki sayfa sayfa okunması için tasarlanmıştır ama programcılık bence sayfa sayfa ilerlemiyor. İşte bunu öğrendim.

- Diğer kitaplarınızı edinemediğimden, sadece bu ilk kitap hakkındaki gözlemlerimi bildirmek istedim. Umarım saygı sınırlarını aşmamışımdır.

- Buraya kadar sabırla okuduğunuz için teşekkürler...
Resim
Resim ....Resim
memiky
Üye
İletişim:

Bir kitap okudum programcı oldum...

Mesaj gönderen memiky »

Herkese saygılarımı sunarak ve güne "delphiturkiye" ile başladığımı ifade ederek Muharrem arkadaşımın görüşlerinden yola çıkarak birşeyler yazayım. Buradaki tartışmanın git gide "teknik" bir tartırşmaya dönüşüyor olmasından memnun olduğumu ve böylece bir çok konuda kendimi sorguladığımı ve konu üzerinde düşündüğümü söylemek isterim.

Gerçek budur, doğrusunu biliyorum vs. demem ama o günün şartlarında programcılık kitaplarımın bilgisayar başında olmadan bile yolda, otobüste okunabilinmesini istedim. Çünkü 7-8 yıl öncesinde bilgisayar bulunan evlerin-işyerlerin sayısı fazla değildi ve Delphi bu tarz bir anlatıma uygundu(Clipper ve dBASE ile programcılık kitaplarım klasik programcılık kitapları gibidir).

Dolayısıyla gerek konuların sıralanışı, gerekse de konu başlıklarının seçilmesi bu düşünceden yola çıkarak seçiyordum. Ayrıca istiyordum ki, söz konusu edilecek konu ilk okumada anlaşılsın. Bu düşünce veya tercihlerden yola çıkarak kitap yazınca kitapta henüz sözünü etmediğim veya anlatmadığım kavramları kullanmaktan kaçınmak kaçınılmaz oluyordu. Örneğin henüz "For" döngüsünden söz etmediysen "Delphi ile
programcılığa giriş" adlı bölümde For deyimini kullanmaktan kaçınmak gerekiyordu. Tabii ki karşınıza birisi çıksa dese ki, "programcılık konulu bir kitap okudum programcılığı söktüm ve firmanızda çalışmak istiyorum". Böyle bir taleple gelene sanırım herkes güler.. Bu nedenle konu programcılığı veya bir derleyiciyi anlatmak ve kişiyi programcı olarak yetiştirmek olunca...
En son memiky tarafından 19 Kas 2004 10:57 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
P206
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen P206 »

Memik Bey Hoş geldiniz diyerek. Delphitürkiye Karıştırmayalım lütfen.
memiky
Üye
İletişim:

İlişkiler - Veri Bütünlüğü

Mesaj gönderen memiky »

Arkadaşlar Merhaba;

Az önce Delphi 8 Windows Forms Application kitabı için çalışırken SQL Server veritabanındaki (Interbase'de olabilirdi..) mevcut ilişkiler ve Dataset'teki tablolar arası ilişkiler hakkında bilgi verirken aklıma delphiturkiye'nin sakinleri geldi. Standart anlatımımda 2 tablo arasında ilişki kurdum ve SQL server'ın nerede devreye girdiğini örnek olay üzerinde kısaca anlattım.

Bazılarınız ilişkiler ve veri bütünlüğü konusunun Delphi'den bağımsız olarak ayrıntılı anlatılması gerektiğini söyleyebilir. O zaman şöyle bir sorun çıkıyor; Ya kullanıcı Interbase kullanıyorsa, bana Access/Paradox yeter diyorsa.. Sizlerden öneri bekliyorum: Tablolar arası ilişkiler nasıl anlatılmalı, nasıl örneklenmelidir?

Saygılarımla
Kullanıcı avatarı
ahmet_sinav
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ahmet_sinav »

Memik Bey aramıza hoşgeldiniz.
bende acizane bi kaç fikrimi belirtmek istiyordum.Memik Bey gibi onca emek vererek türkçe kaynak oluşturan nadide yazarlarımıza eleştiri yaparken eleştirinin kırıcı değil yapıcı olmasından yanayım.Ben de diğer arkadaşlar gibi bir referans kitap oluşturulması ve her yeni sürümde bu sürüme ilişkin yeni özelliklerin devamlı olarak bu kitap üzerinde güncellenmesini doğru buluyorum.Bir de memik beyden bir rica kitapları yayınlarken en azından kapak üzerinde
"Yeni Başlayanlar İçin"
"Uzmanlar İçin"...
gibi bir açıklama yapması.Ben memik beyin dbase IV kitabını okumuştum.Diğer kitaplarını başka arkadaşlar vasıtasıyla inceleme şansı buldum.Memik beyin Dbase IV kitabı şu an için arkadaşların bahsettiği gibi hikaye kitabı gibi geliyor fakat dbaseIV'ü bilmiyorken kitap için içimden işte tam aradığım kitap demiştim.
Eğer yukarıdaki gibi bir açıklama yapılır güncellemeli bir referans kitap oluşturulursa eminim size karşı yöneltilen eleştriler olumlu yöne doğru kayacaktır.Misalen şu ana kadar çıkan kitaplarınız için kapak üzerine Yeni başlayanlar için ibaresini koymuş olsaydınız...
Öncelikle emeğe saygı, daha sonra yapıcı eleştri.
Saygılar;
Kullanıcı avatarı
freeman35
Admin

Mesaj gönderen freeman35 »

Kitabınız Delphi kitabı bence Delphi içinde tablolar arası ilişki nasıl olmalı bunu anlatın. Ama bu master-detail bağlantıyı Kullanılan database ilede doğru orantılı olduğunu yazın ve triger ın ne olduğunu basitçe anlatın. Ayrıca SQL cümleleri yazacaksanızda en yaygın olan standartı kullanın. Ve kitabın sonuna değil başına hangi standart ı kullandığınızı belirtin. select * from X_Table tüm db lerde çalışabilir ama select DISTINCT alan1 from X_Table bazı db lerde çalışmayabilir yada yazılım hatası verebilir, bunu okuyucu bilmeli, deneme yanılma yöntemi yapmamalı.

kolay gele

Not: Eh artık Forumumuz bir kitabın sayfaları arasındada yerini alıcak :)
ZAGOR TENAY TÜRK'tür... TÜRK kalacak...
Zoru başarırım, İmkansız zaman alır
FreeMan 35.5

Soru sormaya üşenmiyorsan, sorunun çözümünü yazmaya da üşenme !!!
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Re: İlişkiler - Veri Bütünlüğü

Mesaj gönderen mussimsek »

memiky yazdı:Arkadaşlar Merhaba;

Az önce Delphi 8 Windows Forms Application kitabı için çalışırken SQL Server veritabanındaki (Interbase'de olabilirdi..) mevcut ilişkiler ve Dataset'teki tablolar arası ilişkiler hakkında bilgi verirken aklıma delphiturkiye'nin sakinleri geldi. Standart anlatımımda 2 tablo arasında ilişki kurdum ve SQL server'ın nerede devreye girdiğini örnek olay üzerinde kısaca anlattım.

Bazılarınız ilişkiler ve veri bütünlüğü konusunun Delphi'den bağımsız olarak ayrıntılı anlatılması gerektiğini söyleyebilir. O zaman şöyle bir sorun çıkıyor; Ya kullanıcı Interbase kullanıyorsa, bana Access/Paradox yeter diyorsa.. Sizlerden öneri bekliyorum: Tablolar arası ilişkiler nasıl anlatılmalı, nasıl örneklenmelidir?

Saygılarımla
Benim şahsi görüşüm, bir veritabanı baz alınarak programcıya tablo nedir, indeks nedir, trigger ne yapar neden gereklidir, referential integrity nedir anlatılmalıdır. Bunların mantığını anladıktan sonra, Interbase'de nasıl yapıldığını bulunması zor değildir. Bence olayın nasıl yapıldığından ziyade mantığı önemli.

Bu konuda ben Fahrettin abinin anlatım tarzını ve mantığı verişini çok süper bulmuştum. Senelerce ezbere kullandığım join olayının mantığını ondan duymuştum mesela, bir daha unutmam. Bu konuda seminerleri incelemenizin faydalı olacağını düşünüyorum. Bu forumun en üstünde linki vardı.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
fahrettin
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen fahrettin »

eyvallah... ya.... :)
* http://www.fahrettin.org Manzara Fotoğraflarım... :)
* http://delphiturkiye.gunduz.info Seminerler... ;)
* http://www.hakmar.com.tr Kalite bir haktır... 8)
Kullanıcı avatarı
mustafaozdemir
Üye

Mesaj gönderen mustafaozdemir »

ben delphiyle üniversite 2 ye başlamadan yazın tanışmıştım. kitapçıya gittim şöyle kitapları karıştırırken memik beyin kitabına rastgeldim. baktım (delphiyle daha yeni tanıştığım için) kitabı güzel buldum ve aldım. kitabın adı görsel programlama dili deplhi mi neydi. delphi 2mi 3 mü ne anlatıyordu. sonraları okullar açıldığında delphi derslerine başladığımızda kitabın çok yetersiz kaldığını bir çok konuya değinmediğini farkettim. mesela istisnalar. try-except falan bunlar bile yoktu. arkadaşım da memik beyin delphi -5 kitabını aldı. o kadar uyarmama rağmen :) ve arkadaşlar kitabı şöyle bir incelediğimde 50-100 sayfasından başka herşeyi benim kitapla aynıydı. sayfaların yarısında resim olduğunu düşünürsek gerisini siz düşünün. yani demek istediğim memik beyin kitapları hep yeni başlayanlar için. memik bey o kadar zahmet verip kitapları hazırlamış ama verdiğimiz paralar karşısında kitapdan pek bir verim alamamak insanı üzüyor.
benim düşüncem yeni başlayanlar içn olsun, kendini geliştirmek için, hatta profosyoneller için dahi türkçe kitap isteyen arkadaşlara ruhver baranginin kitabını tavsiye ediyorum.
snofru
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen snofru »

S.A.
Olay kitap basımı ve/ya içeri yapısına dönmüşken bende nasıl bir kitap istediğimi yazayım. Minimum resim hatta mümkünse hiç!, minimum kod!, sadece anlatım ( bazılarının hikaye dediği gibi ). Anlatımdan kasıt nedir/nerdedir/neişeyarar../.../ türü şeyler. Ve diğer gerek duyulan kodlar CD'de verilmeli (sunum dosyası, ya da seminer mi artık). Hatta CD'de birde tüm anlatılan olayların barındığı örnek birkaç projede sunulmalı. Elbet şu unutulmaz bir gerçektir ki; ne bir dil kitaptan öğrenilir nede bir kitap bir dili öğretebilir! (Tam manasıyla diyorum) bunun için ben hatta Delphi'ninde parçalanarak kitap yazılması taraftarıyım. "Delphi ile VT" "Delphi ile Bileşen" ... gibi... bunlar bile 1500 sayfalık kitap yazılsa tam istenileni almak mümkün olmayabilir. Zaten kitap günümüz teknolojisinde (Delphi vs. için konuşuyorum) pek bişey ifade etmiyor. Eminim herkes kendine özgü bir KodBank kullanıyordur (ben kullanıyom da :) KodBank işine mi girsem ne?) Keza Delphi evrensel nir dil iyi ingilizce bilmesenizde kod parçasına bakarak olayı çözebiliyoruz. Neyse saçmaladım galiba konu şarapnel parçası gibi oldu.

Hatalarım olduysa bağışlayın, Saygılar, Sevgiler...

Taner DOĞAN
Kullanıcı avatarı
Query
Üye

Mesaj gönderen Query »

sinefru yazdı:S.A.
Olay kitap basımı ve/ya içeri yapısına dönmüşken bende nasıl bir kitap istediğimi yazayım. Minimum resim hatta mümkünse hiç!, minimum kod!, sadece anlatım ( bazılarının hikaye dediği gibi ). Anlatımdan kasıt nedir/nerdedir/neişeyarar../.../ türü şeyler. Ve diğer gerek duyulan kodlar CD'de verilmeli (sunum dosyası, ya da seminer mi artık). Hatta CD'de birde tüm anlatılan olayların barındığı örnek birkaç projede sunulmalı. Elbet şu unutulmaz bir gerçektir ki; ne bir dil kitaptan öğrenilir nede bir kitap bir dili öğretebilir! (Tam manasıyla diyorum) bunun için ben hatta Delphi'ninde parçalanarak kitap yazılması taraftarıyım. "Delphi ile VT" "Delphi ile Bileşen" ... gibi... bunlar bile 1500 sayfalık kitap yazılsa tam istenileni almak mümkün olmayabilir. Zaten kitap günümüz teknolojisinde (Delphi vs. için konuşuyorum) pek bişey ifade etmiyor. Eminim herkes kendine özgü bir KodBank kullanıyordur (ben kullanıyom da :) KodBank işine mi girsem ne?) Keza Delphi evrensel nir dil iyi ingilizce bilmesenizde kod parçasına bakarak olayı çözebiliyoruz. Neyse saçmaladım galiba konu şarapnel parçası gibi oldu.

Hatalarım olduysa bağışlayın, Saygılar, Sevgiler...

Taner DOĞAN
+1

Aynen katılıyorum. Tek bir kitapta her şey anlatılmaya çalışılıyor. elimde 8-10 kitap var hepsinin 40-50 sayfası hariç neredeyse aynı. ve o 40-50 sayfa için o kitabı alıyorum. Çoğunlukla mecburen :( Böylece konular yüzeysel detaysız ve sadece bileşenlerin anlatımıyla geçiyor. Gerçek programcılık teknikleri gerçek VT teknikleri yok denecek kadar az ve cımbızla bile seçilemiyor.

Bence yapılacak belli 3-4-5-6 artık kaça bölünebiliyorsa konular ayrılmalı ve konular ayrıntılı ve derinlemesine işlenmeli Taner arkadaşımın dediği gibi resim kod(o an küçük örn. hariç) olmadan kitabın yanında bir CD içerisinde verilmeli ...

Bu arada benimde delphiye başladığım kitap Memik beye ait. İlk bilgileri ordan aldım. Ama şu an yeterince iyi olmamama rağmen o kitaba ihtiyaç duymuyorum. Ama kesinlikle emeğede saygım var.

Günümüzün şartlarına göre (tabi ki yeni başlayanları unutmadan) daha ayrıntılı türkçe kaynakları görebilmek dileğiyle ...

İyi Çalışmalar