Sql Komutları Hakkında Döküman

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Sql Komutları Hakkında Döküman

Mesaj gönderen pro_imaj »

Merhaba,

Arkadaşlar SQl komutları hakkında döküman arıyorum, yalnız şöyle bir durum var. Elimde çok güzel dökümanlar kitaplar vs var. bunların hepsinde sabit olan konular var yani.

select,update,delete,inset into,from,where,like,between,,,,

gibi şeyler var ama bunların dışında delphi ile döngü oluşturma ne bileyim çok farklı şeyler delphi ile şı fonk. şu işe yarar gibilerinden.

Mesela dün başıma bir proplem gelmişti delphi ile döngü ile halletseydim işlem 1 gün kadar sürerdi ama bunu sql ile zorda olsa çödüm sorun 1 dakikada çözülmüş oldu.

Sonuçta Sql ile herşeyin yapalabileceği dile gitiriliyor. Bende onun için Sql konusunun çok öenmli olduğu kanısındayım (vt propgramcılığı için)

Elinizde bu konuda döküman veya erebileceğiniz bir link beni fazlasıyla menun edecektir Saygılarımla

Üsatdlara duyurulur :D
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]

Mesaj gönderen onaydin »

En iyi kaynak kullandığınız veritabanının yardım dokumanları. Neticede bir veritabanında yapabileceğiniz bütün işlemler bu dökümanlarda belirtiliyor (Firebird bu açıdan zayıf). Bu sebeple Sybase ve Mysql in helpi bence çok iyi.
Eğer mssql kullanıyorsanız sanırım en iyi kaynak mssql in helpidir.
Kullanıcı avatarı
ender_arslanturk
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen ender_arslanturk »

Merhaba
En iyi kaynak kullandığınız veritabanının yardım dokumanları
Evet KAtılıyorum. Çünkü Sql ile ilgili en iyi örnekler döküman veya vt üreticisi tarafından hazırlanmış projeler....

Başarılar,
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Merhaba,

Öncelikler cevaplarınız için tşk ederim.

Ama ben zaten help konusunu biliyorum ve çoğunlukla takıldığım yerlerde bu yönteme başvuruyorum ama şöyle ki.

Şu komut bu işe yarar bu konut bu işe yarar diye birlgi olmadan neyi nasıl aratcağım helpte ?

işte benim sorunum bu yani yüzlerce fonksiyon var bu fonsiyonların ne işe yaradığını öğrenmek istiyorum zaten helpte herşeyin olduğunu biliyorum ama.
neyin ne işe yaramadığını bilmeden helpi nasıl kullanabilirim ki.

Asıl amacım bu zaten.
Saygılarımla
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]

Bu zamanla öğrenebileceğin şeyler hepsini bir anda öğrenmeye kalkarsan, başarılı olamazsın ama yavaş yavaş örnekler üreterek, ve araştırarak bir çok sonuca ulaşabilirsin.

Başarılar,
Kullanıcı avatarı
vedatkaba
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen vedatkaba »

Yav kaynağın tam ortasındasın daha ne duruyon ara,sor daha ne olsun.
Kamil odur ki; koya dünyada bir eser,
Eseri olmayanın, yerinde yeller eser.

Kullanıcı avatarı
ender_arslanturk
Kıdemli Üye

vedatkaba yazdı:Yav kaynağın tam ortasındasın daha ne duruyon ara,sor daha ne olsun.
evet. vedat arkadaşımında dediği gibi bilginin adresi bu ve benzer forumlar, istersen kolaylık olsun diye seminer ve offline diye arat komple sitenin yardım dosyasını inndir....
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Arkadaşlar cevaplarınız için tş kederim ama bir yanlış anlaşılma var sanırım.

Ben şöyle diyorum
Sıradan Sql cümleleri diilde
(select* like,while,between, and, or,distnict,orderby) gibi şeyler diil de

Sql komutlarını barındıran bir türkçe kaynak veya döküman soruyorum.

Nedenide şu
Geçenlerde update işlminine yakın ama farklı bir olay başıma gelmişti bunu delphideki length fonk. Sql deki len fonk ile şans eseri çözdüm

bende diyorum ki bü tür fonksiyonların olduğu yani şu fonk su işe yara diye bir döküman arıyorum illa başım sıkışıncamı aramalıyım eteklerim yanınca yani.
:?:

Zaten komutun ne işe yaradığını öğreenince kullanımı için heplten o zaman yaralanacağım.

İşte bunu anlatmaya çalışıyorum.
Bu konu çoğumuzun eksiği olduğu için
buna yüzlerce örnek verebiliriz .
Örn sql ile binlik ayıraç yapmak rakam yuvarlamak, karakter işlemleri yaparak txet değerlerle ilgili işlemleri yapamk,vs.... diye uzuyor yani bunlar delphi ilede oluyor ama SQL ile saniyeler almıyor...

Teşekkürler

Mesaj gönderen gkimirti »

Bu bahsettigin fonksiyonlar yine kullandıgın sql e gore degislik gosterir
mesela firebird de hazırda bu tip (string isleme vs. fonksiyonları) fonksiyonlar falan gelmez sen işine yarayan udf leri ekleyerek kullanırsın.
Sybase de farklıdır, mysql de farklı mssql de daha baskadır belki de isimleri
Standart sql ise hepsinde aynıdır.
ÜŞENME,ERTELEME,VAZGEÇME
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Evet hocam haklısınız ama yinede belki böyle bir döküman vs var diye arkadaşlara onun için soruyordum.

Yani mesela bakıyorum@onaydin hocam bazen sql ile yazıyor cevapları nasıl bu sql komutlarını buluyor onu merak ediyorum yani SqL sizinde bildiğiniz üzere çok mükemmel bir yapı onun için çok önemli diye düşnüyorum.

sitede @mussimsek de Sql kodları hakkında döküman vermişya ama o döküman sabit komutları içirmiş bende acaba bu sıradışı daha doğrusu SQL'i bir programlama diliymiş gibi kullanmak istiyorum. :oops:

teşekkür ederim

Mesaj gönderen shadowmann »

Bence bu kitap sql için çok iyi bir kaynak. Anlatımı çok güzel.
Bu kitapla ilgili görüşler için buraya göz atabilirsiniz.
http://www.amazon.com/gp/product/custom ... 55&s=books
Book Info
Provides a hands-on approach to relational database systems, with an emphasis on practical topics such as indexing methods, SQL, and database design. More applications and examples have been added throughout this new edition, including SQL and Oracle examples. Previous edition c2000.
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/de ... 4?v=glance
Her zaman bir vâmuk-i azra olur alem bu ya,
Nev-be-nev efsaneler peydâ olur alem bu ya,
Kabz u bast kıl tefekkür aleminde ey gönül,
Vakt-i sermânın sonu, vakt-i germân olur alem bu ya...
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

pro_imaj yazdı:daha doğrusu SQL'i bir programlama diliymiş gibi kullanmak istiyorum
SQL bir programlama dili değildir. Verileri sorgulamanı sağlayan bir script dildir. Yapabilecekleri kısıtlıdır. SQL e yeni yetenekler eklemek istersen Stored Procedure lerden faydalanabilirsin.
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Merhaba,
Forumda bir sorun var galiba ben cevap yazmıştım.

@coderlord hocam.
bende biliyorum programlama dili olmadığını zaten bunuda yazdım programlama dili gibi diye.

ama mesela bir döngü kurmak ne bileyim farklı fonksiyonların ne işe yaradığını bilme vs. çok daha iyi olacak kanatinde olduğum için yazıyorum ve soruyorum.

Bazı arakadaşların bilgileri cezbedici. yani nasıl buluyorlar bu komutun bu işe yaradığını diye düşünmüyor değilim.

Teşekkür ederim

Mesaj gönderen fduman »

pro_imaj yazdı:Bazı arakadaşların bilgileri cezbedici. yani nasıl buluyorlar bu komutun bu işe yaradığını diye düşünmüyor değilim.
Sadece tecrübe. :)
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Merhaba.
Bu işte en büyük olay uygulamadır kesinlikle.Ne kadar okursanız okuyun çok fazla şey tutamıyorsunuz hafızanızda.Ancak ne zamanki tıkandınız, yardıma ihtiyacınız oldu o zaman araştırıyorsunuz ve bulduğunuz çözüm zihninize kazınıyor.Bence kendinizi şunu öğreneyim bunu dağarcığıma katayım diye fazla zorlamayın..Temel konuları öğrendikten sonra ihtiyacınız dahilinde araştırma yapmanız yeterli olacaktır sanırım.
Kolay gelsin.