Master & Detail tabloyu ayni anda kaydetmem ve ayni anda ayni form üzerinden degi$iklik yapabilmem gerekiyor..
Örnek vermek gerekirse sanirim Öğretmen - Öğrenci mantiginla izah edebilirim...
Bir form yaratti.. Üstte öğretmen'in bilgilerini girecegim alanlar.. Altta ise bir Grid, öğrencileri ekleyebilecegim.. Asagidaki Kaydet butonuna bastiginda ise hem ögretmeni, hem de ögretmene bagli ogrencilerin kayit edilmesi gerekiyor...
Bunun icin en uygun yontem nedir.. Bir for dongusu ile verileri tek tek kaydetmek, kaydi gerceklestirecek kullanicinin bilgisayarinda herhangi bir sorun olusmasinda sanirim sorun cikaracaktir.. Bunu Transaction ile cözebilirim sanirim, ancak sorun $u noktada ba$liyor.. Transaction ba$latildiginda o tablodaki butun kayitlar mi kilitleniyor.. Yani ben deneme yaptigimda bir transaction baslattim, transaction bitene kadar Select islemi bile yapilmiyor, yanli$im varsa düzeltin lütfen.. Emin degilim cünkü transactioni baslattigim bilgisayar ile select i$lemini gercekle$tirdigim bilgisayar ayni bilgisayardi belki de bundan dolayi sorun cikmi$tir diye endi$em var, yoksa ayni olayi 2 farkli bilgisayarda da mi yapiyor yani biri bir tabloda transaction ba$lattiginda diger bilgisayar o tablo üzerinde select i$lemi dahi yapamiyor mu?.. Eğer yapamiyorsa, bir döngüde cikabilecek hata sonucunda ne yapilir?..
2. büyük sorun hatta kaydi yapmaktan daha büyük bir sorun olan kaydedilmi$ bir kaydi degi$tirme.. Öğretmen listesini dü$ünün.. Değiştire bastigimda acilacak formda Hem o öğretmenin bir kaç bilgisi hem de o öğretmene bagli bütün öğrenciler listeye gelecek.. Listeye gelen öğrencilerin sayisi 30 olsun. kullanici bu 30 kayit icerisinden 5 tane kaydi sildi, 2 tane kaydi degi$tirdi.. 7 tane de kayit ekledi.. Bu degi$iklikleri, kayit eklemeleri ve silmeleri nasil kontrol edebilirim. Kayitlari tek tek kontrol etmek olmaz, hepsini silip tekrar döngüyle insert etmek (yani sonuc olarak en son halini getirmek) de olmaz.. yani olur da hic saglikli olmaz.. O olmaz bu olmaz, peki nasil bir yöntem izlenir, en sagliklisi nedir?....
$imdidn cok te$ekkür ediyorum, herkese kolay gelsin..
NOT: Adnan abi (Kuri_YJ) bu konuyu daha once aciklami$ti ama sanirim biraz daha detay gerekiyor, artik bir dayagi hakettim kabul ediyorum kusuruma bakmazsin artik:P
Bu arada not a bir not daha ekliyeyim

Tekrardan kolay gelsin..