fire birde aldigim yedek neden acilmaz?
fire birde aldigim yedek neden acilmaz?
S.A
Arkadaslar friebirde birveri tabanii hazirladim ve calismalarimin herhangi bir aninda yedek aldim ve baska bir dizine kopyaladim. daha sonra veritabanı icersindeki bazi tabelarii sildim .. ve aldigim yedege tekrara register etmek istedgidigimde baglantii ya yetjkiniz yok diyor yanlis nerde acaba anlayamadim
Arkadaslar friebirde birveri tabanii hazirladim ve calismalarimin herhangi bir aninda yedek aldim ve baska bir dizine kopyaladim. daha sonra veritabanı icersindeki bazi tabelarii sildim .. ve aldigim yedege tekrara register etmek istedgidigimde baglantii ya yetjkiniz yok diyor yanlis nerde acaba anlayamadim
Başlayan Herşey Birgün Bitmek Zorundadır.
- Terminator
- Üye
yedeği doğrudan nasıl kullanmaya kalkıyorsun?
yedek, doğrudan kullanılabilir veritabanı değildir, restore etmen gerekir.
yedek, doğrudan kullanılabilir veritabanı değildir, restore etmen gerekir.
Firebird Foundation Member #208
http://www.firebirdsql.org
- Terminator
- Üye
dur dur, ben ona bunu itiraf ettirmeye çalışıyorum..coderlord yazdı:Arkadaş direk kopyalamış VT'yi sanırım. Büyük hata.
etsin de, bi güzel kulağını çekelim!

evet itiraf ediyorum direk kopyaladım
ben köyden yarin geldim:) ya evet hatamı anladim fakat bu kanıya nasil varmistim derseniz seminerlerde onur Bir veri tabani hazirlamis ben onu hic restorefelan etmedim direk register etim actim. Ama tabi o bos bir Vt idi Bu yuzdenmi acaba bilmiyorum. 

Başlayan Herşey Birgün Bitmek Zorundadır.
- Terminator
- Üye
İstediğin veritabanı dosyasını kopyalayarak kullanabilirsin mr. spoke.
Sorun dosyanın kopyalanması değil, çalışmakta olan bir veritabanın
kopyalanması.
Bir veritabanı dosyası açıkken, her an herhangi bir yerine herhangi bir sayfa yazılabilir başka bir sayfasıyla ilişkili olarak.
Sen açıkken kopyalarsan, sistem, sıralı olarak baştan sona okuyarak kopyalayacaktır.
Ama bir VT dosyası sıralı, pasif bir dosya değildir, sayfa yönetimiyle işletilen bir doğrudan erişim belleğidir.
Dosyan fiziksel olarak kopyalanabilse bile, asıl önemli olan içsel manasını kaybedecektir, çünkü kullananla kopyalayan birbirinden habersiz.
Kısacası, VT dosyalarını, sadece ve sadece kimse kullanmıyorken yani connection yokken kopyala.
Sorun dosyanın kopyalanması değil, çalışmakta olan bir veritabanın
kopyalanması.
Bir veritabanı dosyası açıkken, her an herhangi bir yerine herhangi bir sayfa yazılabilir başka bir sayfasıyla ilişkili olarak.
Sen açıkken kopyalarsan, sistem, sıralı olarak baştan sona okuyarak kopyalayacaktır.
Ama bir VT dosyası sıralı, pasif bir dosya değildir, sayfa yönetimiyle işletilen bir doğrudan erişim belleğidir.
Dosyan fiziksel olarak kopyalanabilse bile, asıl önemli olan içsel manasını kaybedecektir, çünkü kullananla kopyalayan birbirinden habersiz.
Kısacası, VT dosyalarını, sadece ve sadece kimse kullanmıyorken yani connection yokken kopyala.
- sadettinpolat
- Moderator
- İletişim:
birşey itiraf edecem
backup - restore olayından başka hızlı yedek almak için benim her zaman kullandığım yöntemdir copy-paste ve bunu yaparkende hiç dikkat etmem connection var mı yok mu diye. ctrl+c , ctrl + v. zaten o ana kadar düzgün bir şekilde commit edilmş olan bilgiler sağlam birsekilde kalacaktır commit edilmemis veriler ise baglanti sirasinda fb tarafından çöp veriler olarak nitelendirilip dikkate alınmayacaktır diye düşünüyordum ben. bugune kadarda karşılaştığım bir hata olmadı henüz.
şanslıyım galiba !

backup - restore olayından başka hızlı yedek almak için benim her zaman kullandığım yöntemdir copy-paste ve bunu yaparkende hiç dikkat etmem connection var mı yok mu diye. ctrl+c , ctrl + v. zaten o ana kadar düzgün bir şekilde commit edilmş olan bilgiler sağlam birsekilde kalacaktır commit edilmemis veriler ise baglanti sirasinda fb tarafından çöp veriler olarak nitelendirilip dikkate alınmayacaktır diye düşünüyordum ben. bugune kadarda karşılaştığım bir hata olmadı henüz.
şanslıyım galiba !
- Terminator
- Üye
VT Dosyasının Forced Write özelliği aktif ise, ve senin kopyaladığın dosyayı çok az kullanan varsa ve de çok yoğun işlem yapmıyorsa ve sen kopyaladığın sırada yeni bir write işlemi, transaction başlatma veya bitirme işlemi yapılmadıysa bi sorun çıkması düşük bir ihtimal.sadettinpolat yazdı:birşey itiraf edecem![]()
şanslıyım galiba !
Ama bu şekilde yedek almayın, yedeklerden çok fazla geri alıp kullanma yapmadığınız için bozulup bozulmadığı zor anlaşılır, bozulan sayfaların hortlaması için full bir erişimli tarama gerekir. yani herhangi bi indexin herhangi bir sayfası ya da datanın vs sayfası gitmiştir ama kullanmaya kalkmadıkça anlaşılmaz. gfix de durumu düzeltemeyebilir ve veri kayıpları olur ya da tamamen kullanılamaz bir dosya oluşur.
hele gigabytelar boyunda bir DB ise saatlerce tırmalarsınız düzelene kadar, çünkü 5 GB lık bir dosyanın düz kopyalanması bile az bir süre değildir, işlem ve hesap yaparak parça parça kopyalanması çok daha uzun zaman alır.
ya backup ile ya replication ile ya da offline durumda kopyalayarak yedek/kopya alın.
Bu durumun FB ile bir ilgisi yok, bu bir bilgisayar ilkesidir. kullanımdayken sorunsuz kopyalanabilen bir RDBMS bilen varsa beri gelsin, kükresin duyalım.
türk usulü zeki-hızlı pratik yöntemlerle iş yapmayın. bazı işlerin stabilite tavizi olamaz. zaten nerde stabilite ve kalite gerektiren iş varsa orda bizim milletin adı yok dikkat ederseniz.
hade bakem daha dikkatli davranın.
hızlı gitmeniz değil, sağlam ve huzurlu gitmeniz önemli.
yoksa her gün 20 tanemiz kuralsızlıktan ölse bile nüfus artışının hızını kesmeden yaşar gideriz.
dur dur, ben ona bunu itiraf ettirmeye çalışıyorum..
etsin de, bi güzel kulağını çekelim!

Bu yedek bazen sorun oluyor abi
IBX in backup restore compontlerini kullandım ama serveri kendi pc deki dizine yedek alamıyorum. client kurulu ondan olabilir dedim server ve
clint kurdum o zamanda serverdeki hdd ye alıyor.
- Terminator
- Üye
bulmuyorum musti, benim orjinal ve patentli halim bu..musti yazdı: ...
Bu yedek bazen sorun oluyor abi
IBX in backup restore compontlerini kullandım ama serveri kendi pc deki dizine yedek alamıyorum. client kurulu ondan olabilir dedim server ve
clint kurdum o zamanda serverdeki hdd ye alıyor.

yedekleme işlerini en esnek GBAK yapar, komponent ve toollarda bazı özellikler eksik olabiliyor. GBAKı programdan çağırarak da yaptırabilirsiniz.
restore süresine toleransınız yoksa, backup yerine replikasyon aracı kullanmanız daha uygun olur.
GBAK Dosa dusuyor abi.
benim yaptıgım TIBBackupService kullanmak
kodu da soyle
ServerName := '192.168.0.50';
LoginPrompt := False;
Params.Add('user_name=sysdba');
Params.Add('password=masterkey');
Active := True;
try
Verbose := True;
Options := [NonTransportable, IgnoreLimbo];
DatabaseName := 'c:\interbase\examples\database\employee.gdb';
BackupFile.Add('c:\temp\employee1.gbk');
ServiceStart;
abi replikasyon aracında kastın IBEXPERt Turu birsey se onu koydeki adam nasil kullandırayım
benim yaptıgım TIBBackupService kullanmak
kodu da soyle
ServerName := '192.168.0.50';
LoginPrompt := False;
Params.Add('user_name=sysdba');
Params.Add('password=masterkey');
Active := True;
try
Verbose := True;
Options := [NonTransportable, IgnoreLimbo];
DatabaseName := 'c:\interbase\examples\database\employee.gdb';
BackupFile.Add('c:\temp\employee1.gbk');
ServiceStart;
abi replikasyon aracında kastın IBEXPERt Turu birsey se onu koydeki adam nasil kullandırayım

Abi abi demişsin ama ben de yanıt vereyim.
IB Backup Service ile maalesef uzak sunucudan aldığın yedeği yerel makinana yazamıyorsun. Uzak sunucunun yedeğini yine aynı uzak sunucu üzerine alabilirsin. Daha önce forumda tartışmıştık.
GBAK'da böyle bir kısıtlama bulunmuyor. İstediğin yere alırsın. Daha da esnek.
Bir önyüz yazıp GBAK'ı buradan ayarlayıp çalıştırma olanağın var.
Forumda biraz ararsan Paket Programlar bölümünde bir arkadaşın yazdığı Freeware güzel bir yedekleme uygulaması da var.
IB Backup Service ile maalesef uzak sunucudan aldığın yedeği yerel makinana yazamıyorsun. Uzak sunucunun yedeğini yine aynı uzak sunucu üzerine alabilirsin. Daha önce forumda tartışmıştık.
GBAK'da böyle bir kısıtlama bulunmuyor. İstediğin yere alırsın. Daha da esnek.
Bir önyüz yazıp GBAK'ı buradan ayarlayıp çalıştırma olanağın var.
Forumda biraz ararsan Paket Programlar bölümünde bir arkadaşın yazdığı Freeware güzel bir yedekleme uygulaması da var.
@sadettin commit'in bittiğini nasıl anladın ki? Belki adam buffer'ında committed olarak işaretlediği veriyi yazarken, sen yarısında tutup kopyalama yaptın.sadettinpolat yazdı:connection var mı yok mu diye. ctrl+c , ctrl + v. zaten o ana kadar düzgün bir şekilde commit edilmş olan bilgiler sağlam birsekilde kalacaktır commit edilmemis veriler ise baglanti sirasinda fb tarafından çöp veriler olarak nitelendirilip dikkate alınmayacaktır diye düşünüyordum ben. bugune kadarda karşılaştığım bir hata olmadı henüz.
Hem burada elektrik kesilmesine karşı UPS olsun FB'de hassastır diyoruz hem de VT açık iken kopyalama yapıyoruz. Oldu mu yani?
Farklı birşey mi sence elektriğin gitmesi ile senin kopyalama yapman?