security2.fdb

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
White Rose
Üye
İletişim:

security2.fdb

Mesaj gönderen White Rose »

s.a.
daha önce firebird 1.5 la gelen security.fdb'i ibexpertte açıp kontrol edebiliyorduk, ancak firebird 2.0 la bu dosya security2.fbd olarak değiştirilmiş ve ibexpertte açılmıyor, aşağıdaki hatayı veriyor.

This user does not have privilege to perform this operation on this object.
no permission for direct access to security database C:\PROGRAM FILES\FIREBIRD\FIREBIRD_2_0\SECURITY2.FDB.

bu dosyayı ibexpertte yada uygulama içinde açmak mümkün değil mi ? Teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
nitro
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen nitro »

acaba user name ve password yani sysdba ve masterkey farklı mı kullanılmalı? firebird 2.0da farklı olabilir.
fduman
Moderator

Re: security2.fdb

Mesaj gönderen fduman »

yakgul yazdı:This user does not have privilege to perform this operation on this object.
no permission for direct access to security database C:\PROGRAM FILES\FIREBIRD\FIREBIRD_2_0\SECURITY2.FDB.
Güvenlik nedenleriyle bu dosyaya erişim 2.0 sürümünde kaldırıldı.
Kullanıcı avatarı
White Rose
Üye
İletişim:

teşekkürler,
peki bu yeni sürümde SYSDBA kullanıcı adını
değiştirmek mümkün olacak mı acaba ?
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

O konuda bir bilgi yok. Ancak neden böyle birşey istediğinizi anlayamadım?
shadowmann
Üye

Mesaj gönderen shadowmann »

Hocam sysdba kullanıcısının adınıda değiştirebilirsek vt ye kimse erişemeyecek mi? Yani güvenlik problemi çözülmüş mü oluyor?
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Kullanıcı ve Şifre kayıtları VT (veritabanı) içinde tutulmadıkça güvenden bahsedilemez :wink: Hem fazla ehvam/paranoyaklığa gerek yok. Çok fazla gizliliğe ihtimam göstermek daha çok ilgi çeker :wink:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

shadowmann yazdı:Hocam sysdba kullanıcısının adınıda değiştirebilirsek vt ye kimse erişemeyecek mi? Yani güvenlik problemi çözülmüş mü oluyor?

Bilgisayarın başına geçen biri sen bu şifreyi değiştirsen bile Firebird'ü bi kaldır / kur yapıp bu şifreyi sıfırlayacaktır. Ancak önemli olan ağdan erişilmemesi. Artık bilgisayarın başına kimse oturmasın diye bi kafese felan koymak lazım :) .
Kullanıcı avatarı
White Rose
Üye
İletişim:

[quote="fduman"]O konuda bir bilgi yok. Ancak neden böyle birşey istediğinizi anlayamadım?[/quote]

hocam neden ben admin için SYSDBA demek zorunda kalayım, bunu yerine mesela ORHAN demek istesem niye olmasın yani, değil mi ?
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

Kullanıcı FireBird kullanan başka bir programa ihtiyaç duyar ve alırsa ne olacak?
Kullanıcı avatarı
White Rose
Üye
İletişim:

s.a.

Hocam aslında kullanıcı adı ve şifrelerinin veritabanı içinde local olması lazım. Biz her firebird kurduğumuzda yada firebird kullanan 2. bir program kurduğumuzda bizim kullanıcı adı ve şifrelerimiz nötr oluyor ve biz yeniden tanımlamak zorunda kalıyoruz. Çünkü firebird bunları security.fdb içinde tutuyor ve varsayılan olarak bildiğiniz SYSDBA ve masterkey geçerli oluyor. Ama böyle değilde tüm kullanıcı adları ve şifreler bizim ?????.fdb ile oluşturduğum veritabanı içinde olsa böyle sorunlar olmayacak, benim demek istediğim bu ayrıca güvenlik sorunu felan da değil. KOlay gelsin
aLonE CoDeR
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen aLonE CoDeR »

FireBird geliştiricileri de bunu biliyor ve yapmayı düşünüyorlar.Ben 2.versiyonda olacağını duymuştum ama göremedim son rc den ya da finalden haberim yok çıktı mı, çıktıysa nedir son yenilikler falan..Sanırım Vulcan'da olacak bu..Tabi yanılıyor da olabilirim..

Kolay gele..
Kullanıcı avatarı
White Rose
Üye
İletişim:

s.a.

Arkadaşlar şu an bildiğiniz gibi firebird 2.0 rc2 çıktı bu aşamada final çıkmadan önce aslında bu gibi istekler ve öneriler firebird geliştiricilerine iletilse belki de olabilir, neden olmasın.
fduman
Moderator

Mesaj gönderen fduman »

yakgul yazdı:Hocam aslında kullanıcı adı ve şifrelerinin veritabanı içinde local olması lazım. Biz her firebird kurduğumuzda yada firebird kullanan 2. bir program kurduğumuzda bizim kullanıcı adı ve şifrelerimiz nötr oluyor ve biz yeniden tanımlamak zorunda kalıyoruz.
Firebird belgeleri der ki security.fdb'yi de yedekleyin. Siz yedeklemez ve üzerine kurulum yaparsanız bahsettiğiniz senaryo gerçekleşir tabii ki.
Kullanıcı avatarı
White Rose
Üye
İletişim:

Cevap veren herkese teşekkür ederim arkadaşlar. A.R.O.