Nesne Adlarında Küçük Harf Kullanmak

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Nesne Adlarında Küçük Harf Kullanmak

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

Merhaba,
Daha önce geliştirdiğim Firebird VT lerinde tüm alan,tablo,sp,trg vs. isimlerini büyük harflerle yazıyordum. Yeni başladğım bir projede daha anlamlı yazabilmek için (mesela KAYITTARIHI yerine KayitTarihi gibi) küçük harfleri de kullanmaya başladım. Ancak şimdi küçük harf kullanılan nesnelerde " " çift tırnak kullanmak gerekiyor. Bu biraz can sıkıcı ama bundan daha elim ve daha vahimi farklı dildeki bir işletim sistemine (mesela Çekçe) taşındığında bir problem yaşanır mı? Veri tabanını baştan oluşturmak çok büyük vakit kaybına yol açacak.

Daha önce küçük harf kullanımı ile ilgili sorun yaşayan oldu mu?
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için ben daime, Türkçe karakterler kullanmadan, tüm SQL'lerimi Büyük Harf ile kullanırım.

Herhangi bir yerde de sorun çıkarmaz.

Ama küçük harflerde, özellikle "i" harfi sorun çıkarır. Türkçedeki "i" harfinin büyütülmüş karşılığı "İ" dir, ama ingilizcede büyütülmüş karşılığı "I" dır ve tam bir baş belasıdır :)

Bu sebeple, Büyükharften bence şaşma, hele ki böyle birden fazla dildeki işletim sistemleri dahil programlar geliştiriyorsan.

Bunun yanı sıra, bilgi alanlarına yazarken DB'nin Collation'ını da iyi tasarla, bizde olmayan karakterleri, bir Yunan, bir Bulgar, Bir Azeri nasıl kullanacak? Oluşturduğun, veritabanındaki string alanlara herkes rahatlıkla veri girebilecek mi? Sorgularda sıralamaların uygun olacak mı? ORDER BY ADI dedin, Yunanlılara göre nasıl sıralayacaksın, Fransızcaya göre nasıl sıralayacaksın vs. vs.

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Collation alanını None yapmak zorunda kaldım. Çünkü Türkçe ye göre ayarlayınca diğer dillerden veri girilemiyor. Diğer bir dile göre ayarlayınca Türkçe'den girilemiyor. Ansi yapmayı denedim, hiçbir dilden girilemiyor :). None de birtek sıralamalarda sorunçıkıyor, onuda değişik tekniklerle çözdüm. Ancak şu küçük harf problemi canımı sıkıyor. Ancak geri dönemeyecek yerdeyim. "" Arasına alınca problem çıkmaz sanırım. Ya da umarım . :roll:
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

unicode(unicode_fss) yapabilirsin, ozaman aynı anda istediğin tüm dilleri girer. test edilmiştir, ben öyle kullanıyorum.

not : database i create ederkende unicode_fss olarak create etmen gerekiyor, başta ascii bir dilden create edip sonra herhangibir alanı unicode yapınca problem çıkıyordu(v1.5 için). ibexpertte metasını çıkartıp oradan el ile en üst satırdaki karakter setini değiştirip yeni bir db create edebilirsin.
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Veri tabanını oluştururken, combobox da baktım unicode yoktu. Bu Firebird'de yok herhalde demiştim :). Varmış.
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

db tarafında herşey tamam ama delphi tarafında geçiş kolay olmayabilir.
- ibx unicode desteklemiyor, fibplus geçmeniz lazım.
- eski kimi string fonksiyonlarını kullanamayacaksın, wide veya unicode olanları ile dğiştirmen gerekecek,(utf8encode utf8decode olarak aratın kimi yazılarım vardı)
- delphi interface i unicode desteği yok, tnt unicode library kullanmanız gerekecek.
- devexpressin doğrudan unicode desteği yok, cxgrid falan varsa çöpe :)

ilk aklıma gelenler bukadar, ilgilenirseniz detaylandırırım.
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Fibplus tamam da cxgrid olmadan da elimiz kolumuz bağlı kalırız yahu. Bu karekter seti ile ilgili hiçbir veri girmediğimizde de sorunsuz çalışıyor. Kril alfabesi ile felan denemedim ancak Türkçe de sorun yok.

İlerde bunun sıkıntısı ne olabilir?
Kullanıcı avatarı
mege
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mege »

sonra biri rapor alırken character set truncate hatası veriyor diyebilir ama :) test edin oluyorsa oluyordur :) belkide yeni versiyonda eklemiştir cx. değişik textler gönderin db ye (önce yedek alın tabi)
burada her dilin karakter seti var, istediğinizle test edebilirsiniz.
http://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_Wikipedias
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^