Db'yi Server Makineye atınca Türkçe karakter problemi ?

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Necatiozbek
Üye

Db'yi Server Makineye atınca Türkçe karakter problemi ?

Mesaj gönderen Necatiozbek »

Herkese merhaba;

Şirket kayıtlarını tutmak için hazırladığım programı Procedure ve trigerleri öğrenene kadar yazmış 3-4 bin kayıt kadar da kullanmıştım.. Daha sonra procedure ve trigerleri yazdıktan sonra eski db deki kayıtları bir arayüzle yeni DB ye aktardım..Procedüre ve trigerların çalışmasında bir problem olmadığını görerek ( gerekli hesplamalar yapılıp Ch.ların borç alacak hanelerine yazılmıştı) Yeni Db' yi Server makinaya attım.. fakat şu anda yeni kayıtlar girerken Ch Kodları ve Ch.Adlarında Türkçe karakterler varsa ( Ü,Ö vs ) kayıt ekleyip post edemiyorum,Hata veriyor..:( Aynı DB ye kendi makinamda türkçe karakter olsa da olmasa da kayıt yapabiliyorum..Server makinaya atınca olmuyor.. Nedenini bir türlü anlayamadım.. Firebird veritabanı ve işlemler de de IBDataset leri kullanıyorum.. IBDatabase ve Serverdaki DB'in character Setleri ile vs oynadım epey ama sonuç değişmedi.. Sebep Triger yada Procedüre desem veritabanı kendi makinamdayken kayıt yapıyor.. hem Server hemde kendi makinemin dil ayarlarına da baktım aynı..

Bir fikri yada çözüm önerisi olan var mı acaba ?
Kullanıcı avatarı
rsimsek
Admin

Mesaj gönderen rsimsek »

Yeni oluşturulan db de karakter setinin win1254 olmaması sebep olabilir :?: IBDatabase çift tıklayıp "Character Set" i WIN1254 seçip deneyebilirsin :wink:
Ayrıca vt nin DDL inden bakıp..

Kod: Tümünü seç

...
SET SQL DIALECT 3;

SET NAMES WIN1254;
...
tanımlamaları görmeniz lazım. Eğer böyle değilse yeni bir db yi bu şekilde oluşturup bilgileri tekrar atmalısınız :idea:
Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Hakan Can
Üye

Mesaj gönderen Hakan Can »

BDE componentlerini de kullanıyorsan sorun BDE ayarlarındadır.

BDE Administrator programını açıp oradan
Configuration --> Drivers --> Native --> INTRBASE bölümünde LANGDRIVER'ı kontrol etmelisin. Hepsinde aynı olması gerekir.

Benzer problemi daha önce yaşadığımda nedeni bu idi.

Tabi BDE de kullanıyorsan.

İyi çalışmalar.