Şehirler arası program bağlantısı için hangi seçenek?

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Şehirler arası program bağlantısı için hangi seçenek?

Mesaj gönderen NewMember »

Arkadaşlar bir konuda görüşlerinize ihtiyacım var.
Şimdi bir özel laboratuar ve görüntüleme merkezi firmasının otomasyonunu yazdım.
RDBMS olarak Firebird 1.5 ile başladık şu anda Firebird 2.5 kullanıyoruz.
Delphi ile geliştiriyorum.Bir sıkıntı da yok çok şükür.
Ancak bu firma başka illerde de şube açıyor.Ve talepleri (şu an için 5 il Bursa,İzmir,İstanbul,Ankara ve Balıkesir)
Bu 5 merkezi birbirine bağlamak.Örneğin Bursa merkez olmak kaydıyla diğer tüm iller Bursa’daki pclere bağlanıp işlem yapacak.

Aslında böyle bir durumda en mantıklı görünen seçenek;

1.Yazılım yeniden yazmak ve web tabanlı yazmak.Ama bu seçenek benim için geçerli değil.
Bu konuda kendime güvenmiyorum ve bu işin altından kalkabileceğimi düşünmüyorum.Ayrıca güvenlik vs. gibi başka sorunlar nedeniyle de firmanında bu seçeneğe pek sıcak bakmadığıda artı bir dezavantaj.

2.Seçenekse merkez bilgisayara sabit ipli modem vasıtasıyla bağlanıp aynen LAN da hareket ediyormuş gibi programları çalıştırmak.
Ancak bu seçenekle ilgili denemelerimde ise aşırı bir yavaşlık, zaman zaman bağlanamama, kilitlenme, vs. başka bir sürü olumsuzlukla karşılaştım.Ve bu seçeneğin bu firmanın işini görmeyeceği kanaatine vardım.

Bu seçenekle ilgili sorum ise şu.Acaba başka bir RDBMS ile örneğin MSSQL,MySQL,PostreSQL v.b. RDBMS lerde de acaba aynı hız ve kilitlenme sorunu olurmu?Bunu deneyen varmı?Bu konudaki fikir ve tecrübesi olanların görüşlerini bekliyorum.

3.Seçenek:Şunu tavsiye ettim firmaya sadece belli başlı verilerin sorgulanması için bir internet sitesi kurulması ve programda dbnin o alanlarında bir güncelleme yapıldığında programın o değişiklikleri get veya post yöntemiyle internet sitesindeki dbye post etmesi.
Ancak bu yöntemde pek kabul görmedi.Firma dbnin tüm bölümlerini görmek istiyor ve sonuçta bu yöntemde her merkezde farklı db kullanılması sonucu kaçınılmaz oluyor.Ve firma zaten bunu istemiyor.Nerden bağlanırsa bağlanpsın aynı verileri görmek ve aynı yere kayıt yapmak istiyor.

4.Seçenek ise firmada bu konuyu öneriyor.Ama bu konuda da tecrübe ve fikirleri olanların fikirlerini bekliyorum.
Telekomdan kiralık hat yöntemi.Telekomun sayfasına girdim ve biraz araştırma yaptım.
Ama bu seçeneklerde de hiç bilgim olmadığı için nasıl olur.Bunların çalışma hız ve kalitesi LAN daki gibi en azından LAN’a yakın olurmu?

Telekomun sayfasında bu kiralık hatla ilgili iki seçenek var.

1.Bu şehiriçi hatlarda daha çok öneriliyormuş.

Kod: Tümünü seç

Müşterinin özel kullanımına ayrılmış, iki uç arasında noktadan noktaya sabit ve sürekli bilgi transferini fiziksel katmanda (Layer 1) gerçekleştiren data devresidir.
Kiralık Devre – Telefon: İki uç arasında 300 bps hızında çalışan ve ses iletimi amacıyla tahsis edilen noktadan noktaya analog devrelerdir.
Kiralık Devre – Telgraf: 50-200 band hızında analog olarak çalışan devrelerdir.
Özellikleri
•	64 Kbps – 155 Mbps arasında değişen geniş hız aralığı alternatifleri ve güvenli veri transferi olanağı sunar.
•	Gerçek zamanlı veri aktarımı için son derece uygundur
•	Layer 1 katmanında çalışır
•	Bant genişliği, müşteriye özel ve sürekli tahsis edilmiştir
•	Bakır, Fiber optik kablo ve R/L teçhizatı üzerinden hizmet sunulabilir
2.si:Bu da şehirlerarası hatlarda daha çok öneriliyormuş…Frame Delay diye geçiyor.

Kurumlara geniş alan ağları üzerinden yüksek hızlarda servis veren, esnek bant genişliği kullanımı patlamalı trafik profilini en iyi şekilde taşıyabilmek için geliştirilmiş, yüksek hızlı iletişim teknolojisidir.
Özellikleri
•	Düşük gecikme (delay) değerleri
•	Port ve bant genişliği paylaşımı
•	Patlamalı trafik yapısı
•	İstatistiksel çoklama
•	33,6 kbps'den 2 mbps'ye kadar esnek bant genişliği
•	Ülke genelinde yaygın altyapı
Birde bunlardan başka şunlarda var.

G.SHDSL

G.SHDSL (Simetrik Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı) download (alma) ve upload (gönderme) hızları birbirine eşit DSL teknolojisidir. Simetrik bant genişliği ve güvenli erişim imkanı sağlayan G.SHDSL, uzak ofisleri bulunan ve bu noktalarla veri iletişimi yapmak isteyen tüm firmaların kullanabileceği bir hizmettir.
Özellikleri
•	Özel G.SHDSL modemler sayesinde 128 Kbps’den 2 Mbps’ye kadar erişime olanak sağlar.
•	Uzak ofisler arasında hızlı, güvenli, görüntü ve veri iletişimi için uygun bir teknolojidir.
Ve

TTVPN

Türk Telekom tarafından sağlanan TT VPN (Sanal Özel Ağ), uçtan uca, çok noktadan çok noktaya hızlı ve güvenilir bağlantı sağlar. TT VPN ile Türkiye’nin her yerindeki ofislerinizi tek bir platformda bir araya getirebilir, sanal ağ üzerinden hızlı ve güvenli veri aktarımında bulunabilirsiniz.
Özellikleri
•	128 Kbps – 1Gbps arasında hız seçeneği
•	7/ 24 Müşteri Destek Hizmetleri 444 4 564
•	Yönetilebilir esnek şebeke
•	TT VPN bağlantısı için herhangi bir altyapı değişikliğine gerek duyulmamaktadır.
•	TT VPN Hizmet Seviyesi Taahhüdü’nü görüntülemek için tıklayın.
•	Detaylı bilgi için tıklayınız.
Ücretlerle ilgili ise şunlar yazıyor ama anlamadım aylıkmı nasıl ücretlendiriliyor…

http://www.turktelekom.com.tr/tt/portal ... VPN/tarife

Siz bu geniş bant seçeneklerinden hangisini önerirsiniz, hangisi daha efektif bir kullanıma sahiptir.
Bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim.
Biraz uzun oldu ama açıklıkla her şeyi anlatmak istedim.
Teşekkürler....
secgin
Üye

Re: Şehirler arası program bağlantısı için hangi seçenek?

Mesaj gönderen secgin »

Adsl hattında şehirler arası bağlantı yerel ağdan biraz olur tabiki ama buda iş görür bi anlamda. Ama bunun yanında hattın bazen koptuğunu veya her hangi bir arızdan dolayı hatların olmadığını düşünersek hat ne kadar hızlı olursa olsun hat olmayınca verilere yine ulaşamayacaksınız. Bunun için MSSQL in veri senkronizasyon sistemleri var ama ücretleri çok pahalı bunu da kabul edeceklerini sanmıyorum o yüzden kendin Veri Senkronizasyon için bişeyler yapman gerekir. Şöyleki ana veri tabanı merkezde olacak her şehirdede ana veritabanın güncel hali olan diğer veri tabanları örneğin bursa şehrindeki program bursadaki veri tabanına bağlacak ve yardımcı bir program ile senin bursadaki girdiğin veri tabanına veriler ana veri tabanına gönderilip, ordaki yeni girilen veriler çekilecek. Bu işlemi yapan programlar olması gerek ama inceldim bi program yok malesef.

Forumun bu verdiğim linkinde veri senkronizasyon ile ilgi bi mesaj var onu bi incele istersen.

viewtopic.php?f=27&t=29906

Kolay gelsin.
orhancc
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen orhancc »

Veri alışverişi için bir tane web servisi yazsan veya yazdırsan ve işlemleri bunun üzerinden yapsan nasıl olur. Bir tane vps server kiralarsınız ve servisi oraya koyarsınız.
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

orhancc yazdı:Veri alışverişi için bir tane web servisi yazsan veya yazdırsan ve işlemleri bunun üzerinden yapsan nasıl olur. Bir tane vps server kiralarsınız ve servisi oraya koyarsınız.

Hocam sizin söylediğiniz seçenek şuna benziyor galiba.
3.Seçenek:Şunu tavsiye ettim firmaya sadece belli başlı verilerin sorgulanması için bir internet sitesi kurulması ve programda dbnin o alanlarında bir güncelleme yapıldığında programın o değişiklikleri get veya post yöntemiyle internet sitesindeki dbye post etmesi.
Ancak bu yöntemde pek kabul görmedi.Firma dbnin tüm bölümlerini görmek istiyor ve sonuçta bu yöntemde her merkezde farklı db kullanılması sonucu kaçınılmaz oluyor.Ve firma zaten bunu istemiyor.Nerden bağlanırsa bağlanpsın aynı verileri görmek ve aynı yere kayıt yapmak istiyor.
Bunlar aynen bankalarda olduğu gibi programı aynı olduğu gibi kullanıp aynı anda aynı verileri işlemek istiyorlar.
Sanırım sizin söylediğiniz bunu karşılamıyor.Eğer karşılıyorsa da bilgimin azlığındandır.
Kusura bakmayın peişinen.
orhancc
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen orhancc »

Tüm bilgiler lazımsa o zaman tabi ki tüm işlemlerin servise yazılması gerekiyor o da zahmetli iş doğrusu. Biz bankalarda şube-merkez arasında c# mssql bağlantısı kullanıyoruz ve herhangi bir hız sorunu yok ama onların bağlantısı nedir onu bilmiyorum.
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

uzak masaüstü bağlantısı çözüm olabilir mi?
olmaz derseniz benim aklıma en ugun çözüm olarka web servislei geliyor.
ihtiyacınız olan bilgileri hazırlayacağınız servisler vasıtası ile isteyen kullanıcılara gösterirsiniz.
müşteriniz tüm bilgilerin tek yerde olmasını istiyor, tüm kullanıcılar aynı veritabanını kullansın istiyorsa web servisleri bana en güzel çözüm gibi geliyor.
web servisleri ile 3. madde arasında çok fazla bir ilişki olduğunu zannetmiyorum.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Kullanıcı avatarı
Battosai
Üye

Mesaj gönderen Battosai »

Hangi bağlantı yöntemini kullanıyorsanız kullanın Firebird ve Delphi ile işiniz her zaman zor. Projeye yeni başlayacak olsan hemen WEB tabanlı başla derim. Ama artık geri dönüşü olmayan noktaya gelmişsin o vakit delphi ile datasnap kullanımına başlamalısın. Multi-tier diye geçer yani 3 katmanlı yapı, Bu yapıda istemci istekleri ara programa gönderiyor, ara programda analiz edip ilgili yere sevk ediyor işlemi. Yani bir nevi webservis gibi düşünülebilir. DB sabit istemcilerde DB yok. İnternetin olduğu her yerde bağlantı yapılabilir. Güvenli bağlantı seçenekleri var. XE sürümünde oldukça geliştirmişler.

Sloganıda güzel :)

DataSnap: Your data where you want it, how you want it

http://www.embarcadero.com/rad-in-action/datasnap
Kullanıcı avatarı
NewMember
Üye

Arkadaşlar hepinize ilginiz için teşekkür ederim
aslangeri yazdı:uzak masaüstü bağlantısı çözüm olabilir mi?
olmaz derseniz benim aklıma en ugun çözüm olarka web servislei geliyor.
ihtiyacınız olan bilgileri hazırlayacağınız servisler vasıtası ile isteyen kullanıcılara gösterirsiniz.
müşteriniz tüm bilgilerin tek yerde olmasını istiyor, tüm kullanıcılar aynı veritabanını kullansın istiyorsa web servisleri bana en güzel çözüm gibi geliyor.
web servisleri ile 3. madde arasında çok fazla bir ilişki olduğunu zannetmiyorum.
kolay gelsin.
Uzak masaüstü olmaz.Ancak web servis konusunda yukarıda da belirttiğim gibi pek fazla bilgim yok o yüzden 3.seçeneğe benzettim.bu durumda web servis olayını araştırmaya başlıycam hemen.
Sloganıda güzel

DataSnap: Your data where you want it, how you want it
@Battosai slogan hakkaten güzelmiş.
Bu konuda da araştırıp bilgi sahibi olucam.

Önerilerinize teşekkürler.
Ama yine de bu geniş bant seçenekleri TT VPN,Frame Relay vb drçrnrklrt hakkında bilgi sahibi olanların görüşlerini bekliyorum...