Tutara göre otomatik Fatura

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
ALUCARD
Üye
İletişim:

Tutara göre otomatik Fatura

Mesaj gönderen ALUCARD »

Arkadaşlar merhaba;

Bir müşterim yaptığım stok ve cari takip programımı kullanmakta.

Ancak çok garip bir isteği oldu. işin mantığını nasıl yürütücem bulamadım.

Örneğin bugün 1500 TL lik satış yaptı. bu miktarı dükkandaki stoklara göre otomatik fatura kesilsin istiyor.

yani elinde 100 kalem mal var. değişik fiyatlarda

bu 100 kalem maldan karışık (stoğu en çok olandan başlayarak) belirlediği rakamda fatura kesmek istiyor.

bir fikri olan varsa önerilere açığım. aslında zamanım dar. para da verecek kaçırmak ta istemiyorum.
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Forumun 365. Üyesi
Hiç Bir Şey İnsan Kadar Yükselemez ve Alçalamaz

Erkan ÇAĞLAR
Kullanıcı avatarı
pasa_yasar
Üye

Re: Tutara göre otomatik Fatura

Mesaj gönderen pasa_yasar »

Kıvrak zekası varmış :) Bu kadar pratik zeka ile işi batırmasın. O işlemde kesin sonuç biraz zor. Madem stok takibi yapmıyor fatura gibi bir satış dekontu oluştur borç alacak eşit olsun. yoksa biraz zor olur. büyükten küçüğe toplayarak geldiğinde tutar hangisi ile eşitlenecek onun ortalamasını alman lazım o da zor olur ve çok zaman alır çok fazla olasılık oluşur
Kullanıcı avatarı
greenegitim
Üye

Mesaj gönderen greenegitim »

Bir memory table oluştur memorytable a elindeki en çok olan malları sırasıyla aktar istediği tutar memory tableda tutuğunda memory table dan faturaya aktar kusurat veya tutar fazla geldiğinde son aktarılan stok kaleminin fiyatından düş aklıma böyle geldi.
Mücadele güzelleştirir!
Kullanıcı avatarı
esistem
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen esistem »

Selam,
Matematiksel bir formulle çok rahat yapılabilir, ben bi tane excel dosyasında hazırladım fakat size nasıl anlatırım onu bilemiyorum :) Fikir süpermiş yalnız programa hemen adapte etmem lazım :) Aşağıda dilim döndüğünce formulu açıklamaya çalışıcam.

Şimdi olayı şu şekilde düşünün,
Elimizde bir sürü tanımlı stok var, bunların kdv dahil yada kdv hariç birim fiyatları ile elimizdeki stok adetleri belli olmalı.
Öncelikle arkadaş "faturayı oluştur dedi" ve bizde TUTAR istedik, KDV dahilmi hariçmi diye sorarak tabi. Misal 1500 TL KDV dahil olsun dedi. Bizde buna istinaden faturaya girilecek misal 5 ile 10 kalem arasında rastegele stok adedi oluşturduk, Mesela 5 çıktı, hemen stokları bir QUERY ile adedi en fazla olandan en aza doğru dizdik (rastgele de dizdirebilirsiniz ki her zaman aynı stoktan çıkış yapılmasın) ve bunların ilk 7 adedinin aldık. Miktar ve birim fiyatlarını çarparak en altta çıkan rakamın toplamını aldık. Elimizde şöyle bir tablo oluştu.
A URUNU 80 Adet Var 15 TL den 1200 TL
B URUNU 70 Adet Var 17 TL den 1190 TL
C URUNU 60 Adet Var 12 TL den 720 TL
D URUNU 50 Adet Var 10 TL den 500 TL
E URUNU 40 Adet Var 20 TL den 800 TL
TOPLAM TUTAR 4410 TL

Gelelim faturaya kaçar adet ürün ekliyeceğimize;

Bize 1500 TL lik fatura lazım KDV DAHİL olarak, Yukarıdaki ürünlerinde fiyatları KDV dahil diye düşünün bu arada, KDV oranı önemli değil.
Önce her üründen kaç paralık ürün koyalım faturaya onu bulalım sonra nasıl olsa adetleri çıkacaktır bi şekilde.
Bunun için formul şu olmalı, Örneğimize gelirsek,
A Ürününden 1200 Tl lik mal var değilmi, o zaman
4410 TL de 1200 TL yapıyorsa
1500 TL de X Tl yapar dicez, formulde 1500*1200/4410 olur (Çapraz Çarpım kısaca) yani 408,16 TL lik bu üründen koyacaz demektir. Bu rakamıda birim fiyata bölersek 408,16/15TL eşittir : 27,21 adet yani tamsayı kısmı 27 adet çıkar (tamsayı derken 27,21 çıktığı için 27 dedim, 27,58 çıksaydı 28 yapacaktık), bu şekilde tüm ürünleri hesaplatıp adetlerini bulup faturaya ekleyip, en sonda da çıkan toplamın 1500 e oranını bulup fazla ise faturadaki tüm ürün fiyatlarına o kadar iskonto yapıp, eksik ise faturadaki tüm ürünlerin fiyatlarına o kadar yüzde ilave edip rakamı 1500 e rahatlıkla tamamlayabiliriz.

Umarım anlatabilmişimdir.
En son esistem tarafından 31 Ağu 2015 04:14 tarihinde düzenlendi, toplamda 2 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
esistem
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen esistem »

edit : tablo düzgün çıkmadı :)