Server ve Client hız farkı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
denizfatihi

Server ve Client hız farkı

Mesaj gönderen denizfatihi »

Merhaba,

İşyerimize yazmış olduğum ufak bir program var,

Kullanıcı sayısı : 4
Veri Tabanı : MsSql 2008
Bilgisayarlar arası bağlantı : adoconnect bileşenlerini kullanıyorum servera ait ip adresi üzerinden.

Sorun ise Server üzerinde normai çalışmasına rağmen diğer 3 kullanıcı (Client) gereğinden fazla yavaş çalışması bunu hızlandırmanın bir yolu varmıdır veya client tarafına ayrı bir ayar mı yapmam gerekiyor, fikirlerinizi ve tecrübelerinizi rica ederim. Şimdiden teşekkürler.
ikra
Üye

Re: Server ve Client hız farkı

Mesaj gönderen ikra »

Antivirus gibi programlar network'u dinledikleri icin data'da yavaslama olabilir. Bu durumda istisna ekleyin. Network kartiniz düsük transfer ölcekli olabilir. Örnegin sizinki 100 mbit iken arkadasinizinki 10 mbit olabilir.
kıdemsiz üye
denizfatihi

ikra Merhaba,

Bahsettiğin kısımlara gün içinde bakmıştım ama değişiklik olmadı.
Kullanıcı avatarı
cengaver
Üye

Mesaj gönderen cengaver »

Yanlış hatırlamıyorsam ADO connection'da veya ADOTable'larda cursorType diye bir property vardı, bunun ayarı Client şeklinde olmalı, Server olduğunda da yavaşlamaya neden oluyordu diye vaktizamanında deneyimlemiştim, belki senin projende de buna benzer bir durum olabilir.

Bunun dışında ethernet hızınız ne kadar, 10mbit gibi bir şey mi?
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

Veritabanı üzerindeki sorgularınızı delphi yakasında yapıyorsanız, benzer bir sorguyu bir de sql manager üzerinden yaparak hızını gözlemleyin.

Sonra da index'ler konusunda iyileştirmeler yapın. Hız sorunu Insert veya Update gibi kayıt giriş / güncellemede mi yoksa select sorgularında mı olduğunu değerlendirin.

Tüm bu sayılanlardan yola çıkarak sonucu kendiniz yorumlayabilir hızınızı arttırabilirsiniz.
Resim
Resim ....Resim
denizfatihi

Arkadaşlar Merhaba,

mrmarman hocamın söylediği testleri yaptım hız sorununun sorgulama esnasında olduğunu farkettim bu yüzden de indexleri buna göre değiştirdim yanlız bu sefer de proje hiç açılmıyor :), index değişikliğinden sonra yapmam gereken ekstra birşey var mı ?
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Proje açılırken yapılan işlem sıralamasını değerlendirerek aralara Showmessage('1'); Showmessage('2'); Showmessage('3'); gibisinden belirteçler koy. Hangi numaradan sonra tıkanırsa oraya odaklan.

OnCreate/OnShow vb. olaylarındaki yapılanlar bu şekilde kolayca trace edilebilir.
Resim
Resim ....Resim
denizfatihi

mrmarman hocam söylediğiniz gibi tüm formları tek tek kontrol ettirdim (bütün formlar sırası ile create oldu) yanlız program yine de açılmadı proje çalışıyor gözüküyor ama ekrana yansıyan birşey yok.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Varsa DataModule için de aynı şeyi yapın.
Şöyle ki, DPR içerisinde create order'ine göre davranacağını her zaman göz önünde bulundurun.
Formunuz açılır açılmaz veritabanı erişimi yapıyorsa buna bir nefes aldırın. Geçici bir button koyup buradan basınca veritabanı erişimi yapacak şekilde bir hale getitip bundan sonra bu buton altında yaptıklarınızı formun OnShow olayına taşıyın.

Kod: Tümünü seç

Application.CreateForm(TForm1, Form1);
sizin ana formunuz da verdiğiniz isim ile olan haliyle benzer şekilde tanımlı bunu biliyorsunuz. Bu satırın üzerindeki her create sizin formdan öncekiler yani oradakileri de kontrol etmelisiniz.

Proje açılışta neler yapıyor bunu bir kağıda dökün.
Kod içerisinden değil de direkt DATASOURCE, DATASET, ADOCONNECTION üzerinden bağlantı ayarlı mıdır ? bunları kontrol edin. Mümkün olduğunca veritabanı erişimini DATAMODULE vs. OnCreate olayında değil de main formunuzun OnShow olayında yapın. Böylece proje başlarken nerelerde takılacağını aramak kolaylaşır.
Resim
Resim ....Resim
denizfatihi

mrmarman hocam zaten öyle Datamodule formunda sırası ile bütün form ve datasource sırası ile (F8 ile adım adım) geçtikten sonra Application.Run kısmında duruyor ve ilerlemiyor :)
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Application.RUN olayında duruyorsa
(1) Veritabanı tablolarından varsayılan olarak Connected property'si TRUE olanlara
(2) Formların OnCreate olaylarında gerçekleşenlere

iki kere bakmalısın.
Resim
Resim ....Resim
denizfatihi

Merhaba,

Sorun çözüldü, sorun tamamen alt yapı ile alakalı çıktı witch üzerinde kablolardan biri zedelendiği için kutuplar bir biri ile temas etmiş data kablosu değişince herşey normalleşti. Görüş bildiren ve yardımcı olan herkese tekrardan teşekkürler. Kolay gelsin.