procedure string ve integer gönderme

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
brs
Üye

procedure string ve integer gönderme

Mesaj gönderen brs »

Selam;

Oluşturduğum procedure normalde mesaj gönderiyorum, icon için bir sayı göndermem gerek aynı anda hem mesajı ve sayıyı procedure nasıl gönderirim...

Kod: Tümünü seç

procedure TMainForm.Mesajgonder(Mesaj: String; var Icon: Integer); 
begin
    Caption:= Mesaj;  
    ImageIndex := Icon
  end;
end;

procedure TMainForm.Button1Click(Sender: TObject);
begin
Mesajgonder('Kayıt ve güncelleme işlemi başarıyla tamamlandı!');
end;
İşi bilen yardım eder, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan ise çamur atar...
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Re: procedure string ve integer gönderme

Mesaj gönderen mrmarman »

Aslında cevabı bildiğini ancak aşağıdaki gibi sayı koyduğunda aldığın hataya anlam veremediğinden bu soruyu sorduğunu anladım. :wink:

Mesajgonder('Kayıt ve güncelleme işlemi başarıyla tamamlandı!', 1);
Durum şöyle, sen parametre olarak VAR yani variable (değişken) olarak belirttiğin için oraya çift yönlü olması açısından bir değişken tanımlayıp şöyle koyman gerekiyor.

Var
  iSayi : Integer;
begin
  iSayi := 1;
  Mesajgonder('Kayıt ve güncelleme işlemi başarıyla tamamlandı!', iSayi);
end;
Ama sadece rakam göndermek istiyorsan procedure tanımındaki VAR yazan kısmı kaldır. Böylece değişken değil static olacak ve dilediğin gibi istersen değişken istersen sayı yazma özürlüğüne sahip olacaksın.

İkisi arasında ne fark diye bir soru aklında olacak. Örneğin procedure içerisinden geriye ters yönde bir değer döndürmek isteseydin VAR olanı kullanmak durumundaydın. Yani örneğinde procedure içerisinde ICON değişkenine herhangi bir değer yüklersen, bu procedure çağıdığın yere aynen değiştirdiğin şekilde geri iletilecek ve dönecektir.
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
brs
Üye

Re: procedure string ve integer gönderme

Mesaj gönderen brs »

Teşekkür ederim hocam...
İşi bilen yardım eder, az bilen akıl verir, bilmeyen eleştirir, yapamayan ise çamur atar...