Seri portlar hakkında bazı sorularım olucak
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
- diksacli_prens
- Üye
Seri portlar hakkında bazı sorularım olucak
Arkadaslar elimde personel takip amaçlı eloktronik bir devre var seri portla haberleşiyo. bu devrede kullanıcı adı, şifre, giriş vr cıkş saatleri ile tarihler var. yani personel işe girmeden ve cıkmadan buradan giriş ve cıkış işlemlerini tamamlıyor. ben buradaki bilgileri seri portla almak istiyorum. ilk defa seri portlarla ilgili bir calışıcamam olcak. elimde apro ve comport compenetleri de var ama bu işi nasıl yapacagım hakkında hiç bi bilgi yok. sizce işe nerden baslamalıyım.yardım ederseniz cok memnun kalırım. sevgilerimle.....
-
- Kıdemli Üye
- İletişim:
Selam,
Kodlama işin kolay tarafını oluşturuyor. İşe başlamadan önce tespit etmeniz gerekenler;
1. Seri port parametreleri ne kullanıyor karşıdaki cihaz ? Parity, stop bit, hız gibi
2. Veri aktarımında kullanılan protokol nedir ? (bunu manual dan bulabilirsiniz) Örneğin klasik bir santral uygulamasında;
S: get*#12
R: 144#12451234#130#13112#4234567#12
gibi bir veri aktarımı olur. Burada kullanılan protokol şunu anlatır,
porttan get* ve sonuna ascii 12 karakterini gönderirsen, bitinceye kadar cihazın belleğindekiler gelir. Gelirken ki paketleme ise şöyledir; numara ascii karakter 1, aranan numara ascii 1 ve süre ascii 13 bu kayıt bitti devamı geliyor.....
gibi. Veya bir modem le haberleşilirken;
S: ATZ#13 // kendini resetle
R: OK#13 // resetledim
S: ATDT144#13 // 144 numarayı çevir, tone kullan
R: ERR...........#13 // bağlanamadım
gibi.
Bu protokol işini çözdükten sonra iş kolay....
Kolay gelsin..
Kodlama işin kolay tarafını oluşturuyor. İşe başlamadan önce tespit etmeniz gerekenler;
1. Seri port parametreleri ne kullanıyor karşıdaki cihaz ? Parity, stop bit, hız gibi
2. Veri aktarımında kullanılan protokol nedir ? (bunu manual dan bulabilirsiniz) Örneğin klasik bir santral uygulamasında;
S: get*#12
R: 144#12451234#130#13112#4234567#12
gibi bir veri aktarımı olur. Burada kullanılan protokol şunu anlatır,
porttan get* ve sonuna ascii 12 karakterini gönderirsen, bitinceye kadar cihazın belleğindekiler gelir. Gelirken ki paketleme ise şöyledir; numara ascii karakter 1, aranan numara ascii 1 ve süre ascii 13 bu kayıt bitti devamı geliyor.....
gibi. Veya bir modem le haberleşilirken;
S: ATZ#13 // kendini resetle
R: OK#13 // resetledim
S: ATDT144#13 // 144 numarayı çevir, tone kullan
R: ERR...........#13 // bağlanamadım
gibi.
Bu protokol işini çözdükten sonra iş kolay....
Kolay gelsin..
Doğan Zorlu, İzmir
------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
- diksacli_prens
- Üye
slm öncelikle tesekurler dogan bey
cihaz 8m1 protokoli kullanıyomuş. aslında bende bu programın daha önce ki bi yazılımı ama bana cok karasık geldigi için kendim sıfırdan baslamak istedim. ilk olarak
8m1 protokollu port haber yollayıp alabilirim
yardımlarınız için tesekkur ederim
8m1 protokollu port haber yollayıp alabilirim
yardımlarınız için tesekkur ederim
-
- Kıdemli Üye
- İletişim:
Selam,
Port konfigürasyonunu öğrenmiş olduk. 8 data bit, parity on ve 1 stop bit. Şimdi de iletişim protokolünü bulmak gerekiyor. Daha doğrusu kullanılan cihazın markası modeli nedir siz en iyisi onu söyleyin daha pratik olacak...
Port konfigürasyonunu öğrenmiş olduk. 8 data bit, parity on ve 1 stop bit. Şimdi de iletişim protokolünü bulmak gerekiyor. Daha doğrusu kullanılan cihazın markası modeli nedir siz en iyisi onu söyleyin daha pratik olacak...
Doğan Zorlu, İzmir
------------------------
------------------------
- diksacli_prens
- Üye
bi inceleyebilirsen sebvinirim sevgilerimle
dogan bey bu cihaz bizim sirketteki ar ge bölümünde calışısan bir elektronik mühendisi abinin kendi hazırlamıs oldugu bir cihaz. iletişim protokolude kendine özgü birseydi sanarım.
kod örneklerinden biraz yazayım belgi haberleşme protokolunu öyle cözebiliriz
kod örneklerinden biraz yazayım belgi haberleşme protokolunu öyle cözebiliriz
CommPortDriver1.ToggleRTS(True);
txbuffer[1] := 0;
txbuffer[2] := 0;
txbuffer[3] := 2;
txbuffer[4] := 0;
txbuffer[5] := 85;
txcounter := 6;
Timer1.Enabled := True;
ClearRXBuffer(0);
Op_timer.Enabled := True;//
system_row := 5;
time_out.Enabled := True; error_bit := 0;//içeriklere bne de mevcut
system_edd := 1; // comm open....
- diksacli_prens
- Üye
ya..
yazmıs oldugum kodtan haberlerşme protokolunu cıkarabilmemiz mümkündü..
çoğu bu tür cihaz kart gönderildiği anda porta bir veri yazar ve karşıdaki makinadan alındı bilgisi ister. bu bilgi gelene kadarda sürekli xx aralıklarlar bir bilgi porta tekrar yazr ve cevap bekler.
herneyse sen bu aletten kart geçirince bir bilgi okuyabliyormusun şu an, veya cihazın asembly kodları varmı?
yoksa iş zor
herneyse sen bu aletten kart geçirince bir bilgi okuyabliyormusun şu an, veya cihazın asembly kodları varmı?
yoksa iş zor
.-.-.-.-.-.-.-. ^_^
- diksacli_prens
- Üye
açıkçası suan porttan nasıl bilgi okuyacagımı bile bilmiyorum. bu konuda cok kucuk bi ornek verirsen cok sevinirim. ucları birleştirilmişle seriport soketim var ama ona nasıl bilgi gönderecegim konusunda bir bilgim yok. yardımlarınız ıcın cok tesekur ederim..(Apro compenentti ile olabilir)mege yazdı:çoğu bu tür cihaz kart gönderildiği anda porta bir veri yazar ve karşıdaki makinadan alındı bilgisi ister. bu bilgi gelene kadarda sürekli xx aralıklarlar bir bilgi porta tekrar yazr ve cevap bekler.
yoksa iş zor
- diksacli_prens
- Üye
arkadaslar
öncelikle herkeze cok tesedkkur ederim. haberleşme protokulum rs485 buradaki bilgileri hala bir stringride atmaki stiyorum suan portla cihazı görebiliyorum. daha önceki programın bende kodları mevcut . orada bu örnek var ama birtürlü mantıgını anlayamadım. isteyen arkadaslar olursa verebilirim ve mantıgını ögrenebilirsem cok memnun olurum sevgilerimle..