fahrettin yazdı:referential integrity icin trigger icine kodu elle yazdiysaniz bu is tablolar arasi ilskiler ve tablo sayisi arttikca icinden cikmasi zor bir hal alir. Erwin veya Power Designer isimli programlar ve bunlarin muadili veritabani tasarim araclari gorsel olarak olusturdugunuz ve gorebildiginiz veritabani tasarimini sectiginiz hedef veritabaninda komple create eder. Hem tablolari, hem primary key indexlerini, hem iliskilerden dolayi sorgulamar sirasinda hizi arttiracak foreing key indexlerini, hem de referential integrity 'yi olusturaak butun triggerlari-
Bu tur araclar sayesinde bir veritabanina cok kolay tepeden bakis saglayabilirsiniz. Hangi tablolar nasil iliskili seklinde. Tablo sayininizin yuksek oldugunu durumlarda (mesela 100 den fazla ) aksi bir sekilde proje hakimiyetini saglamak pek olasi degil bence. ki tablo sayisi 10 tane bile olsa bu araclari kullanmak avantajlidir. Yaptiginiz tasarimi print edip duvariniza yapistirdiniz mi artik butun guc siydedir
Bu konuda Erwin ve Power designer dışında alternatif var mı ? Erwin demo sürümünü yükledim, deniyorum. Sybase demonun peşindeyim. Başka alternatif de arıyorum, henüz bulamadım.
CA'yı aradım, Erwin için Allfusion paketini almak gerekiyor imiş, 5.000 (yazıyla beşbin ) dolar imiş fiyatı !!!
IbExpert in tam sürümü de (yani paralı olanı, fiyatı nedir bilemiyorum) bu işi yapıyor diyorlar ama bir power designer ın yerini ne kadar tutar bilemiyorum.
Oracle developer suite le gelen Oracle Designer var ama sadece Oracle db ile çalışıyor. Bu araç sadece bir case değil aynı zamanda proje yönetimi özellikleri falan da içeriyor. Başka bir db için kullanılacaksa ve hele hele Reverse Engineer gerekli ise ERWin in çok iyi bir alternatif olduğunu düşünüyorum.
Kolay gelsin,
Doğan Zorlu, İzmir
------------------------
"Bu Kitap'ı sana yalnız şunun için indirdik: Hakkında ayrılığa düştükleri şeyi onlara iyice açıklayasın ve Kitap, iman eden bir topluluk için kılavuz ve rahmet olsun." (NAHL 64)
"reverse engine" olayını doğru mu anlıyorum acaba ? Veritabanını Erwin'e veriyoruz, "bi incele bakalım, tablolar arasında ne tür ilişkiler var, neler olup bitiyor bu veritabanında " diyoruz, öyle mi ?
reverse engineer işleminde Erwin veritabanını inceleyip tasarım diagramını çıkartıyor. Tablo, alan isimlerini vs. alması çok zor değil ama bazen ilişkileri tam alamayabiliyor.
Evet reverse engineer ile veritabanındaki butun tablo, alan, index, trigger,sp, event vs.... özellikler ERD olarak oluşturulur....ERD üzerindeki iki tablo arasindaki görsel bir çizgiden oluşan master detay ilişkinin veritabanı tarafında egerğ referantial integrity kurallarını işlettiyseniz iki çeşikt karşılığı olabilir.. Ya foreing key'ler oluşturulmuştur. Ya da trigger'lar yazılmıştır... ikinci seçenek olan trigger yazımının bazı avantajlarından dolayı tercih edilme durumu vardır. (ki ben tercih ederim mesela.) ilgili trigger'larin altina da bazi kodlar filan eklerim gerekirse.... Yani yazılan bu kodlar kullanıcı tarafından da değiştirilebilir... İşte bu aşamada erwin bir ilişkiye istinaden yazılmış bir koddan geriye o ilişkiyei çıkartamıyor.. ki normalde de zor bir olay... düünün siz Erwinin yazdigi kodun aynısını yazan bir başka kod da yazmış olabilirdiniz... bir kodun ne iş yaptığını anlayarak bundan hareketle ilişkiyi oluşturmak şu aşamada ancak bir insanin yapabileceği bir şey gibi duruyor... Ya da çok kolay olmadıgı için erwin bu işi başaramıyor.....