Memodan rastgele secim yapmak

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
gloryboy
Üye

Memodan rastgele secim yapmak

Mesaj gönderen gloryboy »

Memo satırlarında kelimeler var. Butona basınca edit1 de memodan rastgele seçim yaptırtıp edite yazmasını istiyorum. Sorduğum sorular çok acemice biliyorum ama daha yeni başlıyorum delphiye yardım ederseniz sevinirim :? :shock: :oops:
Kullanıcı avatarı
lazio
Moderator

Mesaj gönderen lazio »

Memo nun lines.count unu random fonksiyona geçirerek rast gele satırları alabilirsin..
DeveloperToolKit

..::|YeşilMavi|::..
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

- Randomize komutu, bir kere verilir ve Delphi için rastgele sayı üretme fonksiyonunu hazır konuma getirir.

- Random( rakam ); komutu ise 0 ile rakam arasında rastgele sayı üretir. Yani 0'a eşit veya büyük olurken dikkat et, rakam hariç bir sayı üretilir. Yani 0 <= üretilensayı < Rakam

- Aşağıdaki örnek senin için Memo1'in satır sayısı kadar rastgele rakam üretir. Yukardaki dikkatini çektiğim unsur burada işimize yarayacak. Çünkü TMemo satır numarası 0'dan başlar ve (satırsayısı - 1)'de biter. Yanlışlıkla satırsayısı numaralı index seçilseydi hata alırdın.

Kod: Tümünü seç

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  Randomize;
  Random( Memo1.Lines.Count );
end;
- Aynı rakam tekrar üretilebilir. Bunun önüne geçmen için, başka bir listeden üretilen sayıları takip edip tüm Memo'daki tüm satırlar sırasıyla seçildiğinden emin olunduktan sonra baştan aynı sayıları yeniden seçmesini sağlaman lazım. Diğer yandan bu durum ne kadar önemli o sana kalmış.
Resim
Resim ....Resim
gloryboy
Üye

Mesaj gönderen gloryboy »

tesekkurler henuz 2 gun oldu uye olali ama 2 gunde 2 sorumada cvp aldim tesekkurler :bravo: :bravo: :bravo: :alkis: :alkis: :alkis: