TC Kimlik Numarası Algoritması

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
Asri
Kıdemli Üye

TC Kimlik Numarası Algoritması

Mesaj gönderen Asri »

Bir kaç sene önce tüyapdaydı sanırım bilgisayar fuarında nufus idaresinden aile listesi almıştım. Nazar deymesin 8 sayfa kadar :)

Tüm bireylerin TCkimlikleri ve nufus bilgilerini içeriyordu.

Burdan yola çıkarak TcKimlik numarasını inceledim ve şu sonuçlara ulaştım.

11111222222 ilk 5 rakam ve son 6 rakamayrı birer grup içeriyor.

ilk 5 rakam 3'erli şekilde artarken son 6 rakam da 54,64,164,174 gibi rakamlar ile azalıyor.

Her bir birey numara aldığında diğer bireye geçerken ilk 5 rakamda 3 eksiliyor.

Ancak aileye katılan bayanların numaraları butanıma uymuyor.
Numaralar 4086xxxxxxx düzenli bir şekilde giderken birden bire 3044xxxxx gibi farklı bir rakama geçip sonra tekrar eski düzenine dönüyor.

Burda kesin olan birşey var. Son rakam her zaman 2 nin katları şeklinde oluyor.

Tckimlikten yola çıkarak tam olmasada bir çok aile bireyine ulaşabiliyosunuz. Bunu Paket Programlardaki TCKimlikArama programıma ekledim.Ancak henüz upload etmedim.

Bu konuda daha net çalışması olan arkadaşlar var ise paylaşırlarsa sevinirim.

İyi çalışmalar.
Öğrenmek ve öğretmek, akıntıya karşı yüzmek gibidir ilerleyemediğiniz taktirde gerilersiniz.
mkysoft
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkysoft »

TCKimlik numarasının son hanesi koruma amaçlı olduğundan bahsetmiştik. Diğer tespitleriniz güzel ama hayırlı bir iş için kullanılabileceğinden şüpheliyim.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

@Asri

- Biraz eski bir başlık ama, Ref : http://ailetarihi.wordpress.com/ linkinden yola çıkarak düşünülmüş olduğunu değerlendirdiğim, T.C. Kimlik nosundan Aile Listesi oluşturma hakkında bir iki şey söylemek isterim.

- Biliyorsunuz Mernis pojesi yakın sayılabilecek bir zamanda ortaya çıkmış (5..10 yıl) ve hayata geçirilmiştir. Bunu hepimiz biliyoruz.

- Ardarda ve tutarlı sırada yapılan girişler için bu çıkarım doğru olabilir ama bugünden itibaren geçerliliğini yitireceğini savunuyorum. Konuyu biraz açayım.

- Geçmişten bugüne kadar mevcut (hayatta olan ve olmayan) bireyler için 10+1 haneli bir rakam verilmiş ve görülen üzere verilirken şu dikkate alınmış.

- Evlenen bayanlar Erkeğin kütüğüne geçmiş olduğundan eşinin kütüğüne yakın T.C.No numaralar almış.

- Henüz bekar olanlar ise Babalarının kütüğünde olduğundan numara olarak ona yakın rakamlar almış.

- Evlendikten sonra kütük değişse de T.C.Kimlik numarası değişmeyeceğinden bugünden sonra aileye yeni katılan bireylerden geriye dönük olarak Aile Listesi oluşturmak mümkün olamayacaktır.

- Bir diğer mantıkla yaklaşırsak, referans linkteki bahsi geçen, bireyler arasındaki 2999946, 2999936, 2999926, 2999904, 2999846, 2999836, 2999826 rakamları eklenerek veya çıkarılarak numara formatı olarak TCNo formatına uyan no'larda 2000'den önce doğan ve/veya evlenen kişiler için takip mümkün iken bugünlerde doğanlardan ebeveynlere erişim pek mümkün olamayacaktır.
Resim
Resim ....Resim
Kullanıcı avatarı
Asri
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Asri »

@mrmarman,

Bilgiler için teşekkür ederim. Bu yöntem ile tam bir aile listesi çıkarılamasada en azından bazı sonuçlar almak da güzel.

Biri yerde bir matris ten söz edildiğini okumuştum.
30.000 e 30.000 miydi tam hatırlamıyorum. Bu tür bir matris tanımlayıp
burdan TC kimliklerin dağıtıldığı yazılmıştı.

Bu konuda nasıl bir yöntem izlenmiş olabilir.

İyi çalışmalar.
Öğrenmek ve öğretmek, akıntıya karşı yüzmek gibidir ilerleyemediğiniz taktirde gerilersiniz.
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

@Asri yazdı:Bu yöntem ile tam bir aile listesi çıkarılamasada en azından bazı sonuçlar almak da güzel.
- Katılıyorum.

Ref:
Vatandaşlık İşleri : Veri Girişi ve Güncelleştirme Çalışmaları yazdı:1997-1999 yılları arasında 923 Nüfus İdaresi'nde yapılan çalışmalar sonucu 122.145.860 kişi kayıdı (sağ ve ölü) bilgisayar ortamına aktarıldı.
Vatandaşlık İşleri : Merkezi veritabanı sunucu sistemi yazdı:PC-SUNUCU
1997-2000 toplam PC ve yan donanımları:5105 adet
İlçe sunucu sistemleri ve yan donanımları:923 nokta
Genel Müdürlük destek sunucu sistemleri:63 adet
Merkezi veri tabanı sunucu sistemi(ana bilgisayar):1 adet

MERNİS İLETİŞİM ALT YAPISI
Geniş alan ağ cihazları:923 nokta
Yerel alan ağ cihazları ve alt yapısı:923 nokta
Genel Müdürlük geniş alan ağ cihazları ve alt yapısı:1 adet
Merkezi Veri Tabanı Sunucu Sistemi 16 Kasım 2000 tarihinde kullanıma açıldı.
Nüfus Bilgi Bankası oluşturuldu.
- Hazır bir matris ve buradan numara dağılım şeklinde bir duyumum olmadı, ancak matris demek sınırları belirlenmiş bir çerçeve demek olacağından yorumum yapılan fizibilite çalışmaları sonucu mükerrer numara verme ihtimaline karşı bahsi geceç bilgi giriş terminalleri için hazır numara rezerve edilerek geçmiş dönem bilgi girişi için düşünülmüş bir çözüm olabileceği yönünde. Yanılıyor da olabilirim sadece yorumum bu şekilde. :oops:
Resim
Resim ....Resim