Mesajlaşmada Oturum Açma

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
pasa_yasar
Üye

Mesajlaşmada Oturum Açma

Mesaj gönderen pasa_yasar »

iyi çalışmalar.

mesajlaşma programlarında olduğu gibi bir kullanıcı açıldığı zaman diğer kullancıya kayıtlı ise açıldığı görülüyor. bende böyle birşey yapmak istiyorum. bunun için en iyi yöntem ne olur.
- her açan kişiyi bir durum veritabanına kaydetmek veya
- kişi kartları tablosunun sonuna durum alanı ekleyip açınca burayı true veya false gibisinden değiştirmek.
diğer bilgisayarda böylece veritabanına bakıp açık olup olmadığını anlayacak. bu işlem yerel şirketiçi ağda ve dışarıya cevap verecek.
bunların dışında bildiğiniz pratik ve yormayacak yöntem varmı.
birde mesajlaşmaları veritabanına kaydetmeyi düşünüyorum. bu çok şişirirmi. biraz büyük bir proje onun için onun için fikir almak istiyorum. local mesajlaşma ve uzak mesajlaşma için bilgi ve örnek alabileceğim program veya siteler varmı?

mysql kullanıyoruz.
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Murat DİCLE »

Her programı açan kişi sizin SERVER'a ben onlie oldum, IP adresim budur" diye mesaj gönderir. Sizde bunu alırsınız ve onun listesindeki herkesin bağlantı durumunu iletirsiniz. Ki o da kimim online olup olmadığını bilir. Aynı zamanda onun listesindeki kişilerede bu adam online oldu diye mesaj atarsınız. yada SEVER'ı ağırlaştırmamak için, program kendi listesindeki online olanlara mesajı çeker "ben online odum" diye.
Kullanıcı avatarı
pasa_yasar
Üye

Mesaj gönderen pasa_yasar »

mesajı neye göre çekeyim. nasıl bir protokol olacak. mail geldi veya adam açtı gibisinden. mesajlaşma neye göre olacak benim aradığım bu. veritabanı ile mi. text dosyamı. mail mi kullanacaz. pop3 falan.
Kısaca Msn Messenger bu işi nasıl yapıyor. bu işin yazılım mantığı nedir. Xml kullanmış olabilirlermi acaba?
Kullanıcı avatarı
Murat DİCLE
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Murat DİCLE »

senin server'da programı kullanan kişilerin son bilinen IP adresleri olacak.

ve bir mesaj gönderimi söz konusu olduğunda P2P (peer to peer) mantığını uygulyacaksın.

bir uygulamadan diğer uygulamaya soket bağlantısı yapılacak.

bu aşamada artık senin server'ın bir işi kalmıyor. Senin server login bilgilerini saklıyor, ve isteyen kişilere (senin programını kullanan) IP adreslerini ve off-line on-line durumlarını bildiriyor.

mail geldi gelmedi ise, bambaşka bir konu, bunu uygulama ile yapacaksınız. gmail, hotmail vb. web tabanlı sitlerin eğer bir servisi var ise onu araştırıp, XML vb. yollarla maillerini çekebilirsiniz.

Bu dediklerim ile beraber, http://www.sf.net te open-source bir yazılım ara ve onu incele derim. Mutlaka bir uygulama vardır.