Rent a car otomasyonu

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
erdoganturkmen

Rent a car otomasyonu

Mesaj gönderen erdoganturkmen »

Herkese merhabalar. Araba kiralayan bir şirkete otomasyon yapıyorum. Ancak biyerde fikrinizi almak istiyorum. Şimdi Otomasyonun içeriğini kısaca anlatmakta fayda var...
Programda araba marka ve modellerinin bulunduğu bir form var. (araba tablosu)
Araba kiralandığı zaman gerekli bilgiler dolduruluyor (kira tablosu)ve arabanın kirada olduğunu belli etmek için gridde kırmızı renkte görünüyo. Buraya kadar bi sorun yok. Ancak araba kiralandığı zaman Örneğin ücret 60 YTL ise ;
müşteri arabayı kiraladığı zaman 30 YTL veriyor. Kayıtlar kaydedildiği esnada Ücreti ve gerekli bilgileri ayrıca Gelir tablosuna kaydediyorum. Daha sonra müşteri arabayı teslim ettiğinde kalan 30 YTL yi veriyor. Bunu da kaydettiğim esnada gelir tablosuna toplam ücreti yani 60 YTl yi ayrı bir kayıt olarak kaydediyor. (Zaten şu anda yazdığım kod o şekilde).

Peki nasıl bir mantık kurmalıyım ki kira tablosunda yapılan değişiklikler gelir tablosunda da güncellensin. Herseferinde Gelir tablosunu silip baştan kaydetmek aklımdan geçmiyor değil ama bunun programı kasacağını düşünerekten sizinde fikirlerinizi almak istedim... Şimdiden teşekkürler
Kullanıcı avatarı
mrmarman
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mrmarman »

- Hocam, gelir tablosunda ne zaman ne görünmesi gerekiyorsa ona bağımlısın, mesele sil yaz olayı değil bence... :lol:

- Kaporo ödendiğinde kullanıcın bunu gelir tablosun da görmek istiyorsa, kalan ödeme de daha sonra yapılıyorsa yine gelir tablosuna kayıt gerekiyorsa bu sorun anlamını yitirior.

1. Silmek / yazmak seni neden bu kadar düşündürüyor

2. Silmek veya değiştirmek değilde her her hamleyi (+ kaporo, kalan) veya (- iade, bakım, masraf) hareket olarak sadece kaydetmek şeklinde olması daha doğru olmaz mı ? Böylece gelir tablosu diye bir yabloya ihtiyacın olmazdı. Gelir cetvelini, belli bir plaka için dönemsel hareketin SQL ile irdelenmesi şeklinde elde edebilirdin..
Resim
Resim ....Resim
erdoganturkmen

Aslında haklısınız :shock: . Bende zaten ücret kısmını :
Ucret - Alınan - Kalan şeklinde yapmayı düşünüyorum. Peki bu olayı nasıl yapabilir. Kafamda şöle bişe canlandırdımda.
Mesela müşteri arabayı aldığında 30 YTl ücreti veriyor. Kaydedildiği esnada gelir tablosundaki id alanına otomotik olarak kira tablosundaki id ' yi atarsam. Ve daha sonrada müşteri arabayı teslim ettiğinde 30 YTL daha verdiğinde kaydedilirken id numarasından sql cümlesiyle gelir tablosunda o kayıdı bulup güncellesem nasıl olur ?
Kullanıcı avatarı
conari
Üye

Mesaj gönderen conari »

Eğer ki gelir tablosunun detayını yani tarih bazında araç bazında daha sonra görmek istemiyorsan .
Önceki girdiğin bilgiyi update etmen işini görür.

Ama bence Gelir tablonu oluşturduğun tabloda işlemleri tarih bazında ayrı ayrı tutman ilerde daha fazla rapor almanı sağlayabilir.
Yani Kasa mantığı örneği.

Eğer ki gelir tablonda tarih bazında bi işlem yapmıyor isen direk araç kiralandığında 60 YTL yi at bu tablona ne farkı var ki ??
Bir kelimenin anlamını öğretsen bile yeter..
ResimResim
Mysterio
Üye

Mesaj gönderen Mysterio »

Bence Borç Alacak şeklinde 2 sütunla bunu halledersin.
Vatandaş arabayı kiraladı,
Borç hanesine 60 YTL
Ödeme yaptı
Alacak hanesine 30 YTL
borçları ve alacakları ayrı ayrı toplayıp birbirinden çıkartırsın.

Böylece hangi tarihte ne kadar ödeme yapılmış onları da listeleyebilirsin
erdoganturkmen

Herkese teşekkürler arkadaşlar. En azından daha mantıklı düşünmeye başladım..
Sn. Mysterio hocamın dediği gibi yapcam artık.. Hayırlı günler
Kullanıcı avatarı
MoSoft
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen MoSoft »

http://forum.ucretsizyazilim.com/index. ... een#msg605

bendende yardım istemişti bi arkadaş iletişime geçerseniz beraber yapabilirsiniz. mail adresi losday@hotmail.com çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Şafak 300 ( 10.04.2005) dü artık Yok....

http://www.ucretsizyazilim.com
Kısaca Ben : http://www.google.com.tr/search?hl=tr&q ... 5%9F&meta=
erdoganturkmen

Çok teşekkür ederim sağolun