FireBird'ü Network Üzerinden Çok kullanıcılı kullanma

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
fatihbarut

FireBird'ü Network Üzerinden Çok kullanıcılı kullanma

Mesaj gönderen fatihbarut »

Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar, firebird'ü network üzerinden kullanamıyorum. Bir hayli de araştırdım okudum. Olmuyor. Başından sonuna anlatabilecek biri varsa gerçekten çok hora geçecek. Özellikle Embedded server işimi göreceğe benziyor...Çünkü programın setup paketine çok kolay gireceğe benziyor.
Ben şimdiye kadar yaptıklarımı yazayım.
1- Firebird 2.0 kurdum. Superserver.
2- Windows Firewall'umu fbserver.exe programıma izin vermesi için ayarladım.
3- Programımda IBX kullanıyorum. database'imi remote-TCP/IP ye ayarladım.
IBX database.name'imi '198.162.0.18:'+extractfilepath(application.exename)+Veritabanım.fdb olarak girdim.

program kurulu olduğu bilgisayarda çalışıyor. Birden fazla örnek açılsa da veri tabanı doğru çalışıyor. Ancak başka bilgisayardan bağlanamıyorum.
Cevaplarınızı şiddetle bekliyorum.
Fatih
Kullanıcı avatarı
hbahadir
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen hbahadir »

2- Windows Firewall'umu fbserver.exe programıma izin vermesi için ayarladım.
ana makinanda güvenlik duvarında özel durumlara TCP 3050 portunu eklemen yeterli.
3- Programımda IBX kullanıyorum. database'imi remote-TCP/IP ye ayarladım.
IBX database.name'imi '198.162.0.18:'+extractfilepath(application.exename)+Veritabanım.fdb olarak girdim.
database name'inde extractfilepath(application.exename)+Veritabanım.fdb yerine (ana makinada c:\data klasöründe deneme.fdb olarak varsayıyorum)

Kod: Tümünü seç

192.168.0.18:c:\data\deneme.fdb
fatihbarut

çok saol kardeş
fatihbarut

FireBird için Mutlaka IP mi girilmeli 3050 Port mu açılmalı

ya arkadaşlar firebird ü seçmemin en temel sebebi saniyeler içinde müşterinin cihazına kurulması idi.
Ancak şimdi öğreniyorum ki müşterinin cihazında ana bilgisayar IP adresi statik hale getirilmeli (eğer öyle değilse), ve programa bu IP girilmeli ayrıca windows firewall da 3050 portu açılmalı imiş.
Oysa hepimiz bir tıklama ile kurulan programlar isteriz. Şimdi ben programı yapıp bir internet sitesinde pazarlarken, erzurumdan bir alıcı bu programı almak istediğinde programı sitemizden indirin beni de çağırın ayarlarınızı yapayım. Yalnız bu da yetmez windowsunuzun her yeni kuruşunuzda ve network ağınız her değiştiğinde beni çağırmalısınız mı demeliyim. Ya da ayrıntılı bir yardım dosyası hazırlayıp, iki parmağı ile klavye kullanan insanların bu dosyayı okuyup kurulum aşamalarını takip ederken beni hayırla yad etmelerine mi sebep olmalıyım.
Allah aşkına bilen varsa şu konuların bir çözümü göndersin.
Valla hi sorunlarım çözüldüğünde öyle gönülden dua ediyorum ki kamyon yükü sevap alıyordur arkadaş.
Geçen firebirde MS word sokan bir arkadaş vardı örneğin, öyle sanıyorum çocuk şu an sağ omzu sarkık geziyordur ağırlıktan... :)
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

fatihbarut demişki
erzurumdan bir alıcı bu programı almak istediğinde programı sitemizden indirin beni de çağırın ayarlarınızı yapayım. Yalnız bu da yetmez windowsunuzun her yeni kuruşunuzda ve network ağınız her değiştiğinde beni çağırmalısınız mı demeliyim.
arkadaşım fb yi setup ile oto ve gizli kurdurmak mümkün. ağ ayarlarına gelince. fb ye izin vermek regstry ayarları ile mümkün. ana makinada fb ye ağda izin ver isimli bir yer yaparsın tıklar ve yapasrın. yani iş senin hayal gücünle sınırlı. + ayrıca terminal makinaya fb client kurmanada gerek yok. terminaldeki exe nin bulunduğu dizine GDS32.DLL dsoyasını kopyalaman yeterli...
Kullanıcı avatarı
hbahadir
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen hbahadir »

Şimdi ben programı yapıp bir internet sitesinde pazarlarken, erzurumdan bir alıcı bu programı almak istediğinde programı sitemizden indirin beni de çağırın ayarlarınızı yapayım. Yalnız bu da yetmez windowsunuzun her yeni kuruşunuzda ve network ağınız her değiştiğinde beni çağırmalısınız mı demeliyim.
Genelde buna ihtiyacın kalmaz. Tek kullanıcı olduğu zaman herhangi bir şey yapmana gerek yok. Ayrıca @kadirkurtoglu arkadaşımızın dediği gibi bu işi kendinde registry ile yapabilirsin. Ki MSSQL içinde güvenlik duvarında 1433 portunu açman gerekiyor. Ama bu dediğimiz şeyler sadece ana makinada yapılacak, terminalde herhangi bir ayar yapman gerekmiyor.