Slm
Sahiplik ve ebebeyn lik işlkemleri nasıl yapılıyor bana yardım ede bilirmisiniz
Form 1 içeriğinde ki button1 i form 2 sahiplik ve(Veya )ebebeynlik yapmasını istiyorum
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
a:Tbutton;
begin
a:=tbutton.Create(form2);
a.top:=100;
a.left:=100;
a.Caption:='deneme butonu';
a.parent:=form2;
form2.Show;
end;
yukarıda ki kod başlangıç içinde olsa bir fikir verecektir. bu kod form1 üzerindeki butona basınca form2 üzerinde yeni bir buton oluşturuyor. Create metodundaki Aowner parametresi oluşturduğun nesneyi yok etmekle görevli bileşeni gösteriyor. Yani form 2 yok edilirken içindeki buton da yok ediliyor.paren paramtresi ise butonun neyin içinde olacağını gösteriyor. Mesela form2 üzerinde bir panel içerisinde de olabililrdi. gibi...
kolay gelsin.
Owner, bileşenlerin hafızadaki kontrollerini sahiplenmek ve organize etmek için kullanılır, Parent ise ekrandaki görünürlüğün kontrollerini sahiplenmek ve organize etmek için kullanılır. Mesela Bir TEdit bileşeninin Parent özelliği Panel1 ve Owner'ı da Form1 olsun. Panel1 in Visible özelliği False olunca Edit1 görüntüden gider ama hala hafızadadır. Ne zaman Form1.Free ile form hafızadan atılırsa Owner'ı form1 olan tüm bileşenler hafızadan otomatik olarak atılırlar ve artık kullanılamazlar (Edit1 de dahil). Bileşenlerin en temel özelliği budur. Aslında bir makalede bileşenlerin mimarisi hakkında biraz bahsetmiştim. Makalenin asıl konusunu değilde bileşenleri anlatan kısmına göz atarsan iyi olur. Biraz birşeyler anlatmaya çalıştım ama makale konusu kafanı karıştırmasın sen sadece bileşen kısmına dikkat et. Ben arama yapmadım ama sadece makaleler kısmında bu konuda araştırma yapsan muhakkak bir çok yazıyla karşılaşacağını tahmin ediyorum. İyi çalışmalar.
Şaban Şahin AKMAN
_________________ Derin olan kuyu değil kısa olan iptir. - .