Com Typlelib oluşturmak ve nesneleri delphide kullanabilmek

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
delphist
Üye

Com Typlelib oluşturmak ve nesneleri delphide kullanabilmek

Mesaj gönderen delphist »

S.a. Arkadaşlar. Com nesnelerini oluşturup nasıl delphide kullanabiliriz. Bununla ilgili ufakta olsa bir örnek teşkil edebilecek bi şeyler varsa çok memnun olurum. İyi Çalışmalar
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Sistemde kayıtlı Com nesnelerini kullanabilmek için Import Type Library penceresinden istediğiniz nesne hangisi ise onu seçip Install derseniz bişeşen olarak ekler. Create Unit derseniz de, bir .pas dosyası çıkarır ve gerekli nesneleri ve özelliklerini tanımlar. Aslında Install seçeneği de bunu yapar ama Install seçeneği aynı zamanda bunu bileşen olarak Activex sayfasına ekler.
Şaban Şahin AKMAN
Üye

s.a. saban abi com ları nasıl ekleyeceğimi biliyorum. Ok orda bi sorunum yok. Ama ben com objeleri oluşturmak istiyorum. bununla ilgili makale veya türkçe bir metin veya anlatabilmeniz mümkünse eğer biliyorsanız sevinirim. Mesela bir form oluşturmak gibi. En azından konuyla ilgili normal olarak bilginiz bile olsa bu bilgilerinizi anlatırsanız Com ve Com + ile ilgili çok memnun olurum. Şimdiden Allah razı olsun..
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Bu biraz delphinin eski sürüm kitaplarında bulabileceğin bir konu. Hem .net çık COM Programlama bozuldu :) . .net çıkmadan önceki kaynaklarda daha çok bulabilirsin. Mesela Marco Cantu'nun Delphi 7-6-5-4 (Alfa Yayınevi) kitaplarında var diye tahmin ediyorum. Ayrıca Charlie Calvert'ın Delphi 4 kitabında da konudan çokça bahsedilmektedir (Sistem Yayınevi). Bu kitapları sırf bu iş için bulamam bulsam da almam diyorsan internette çokça dolaşman gerekebilir. Çünkü bu konuyla artık ilgilenmediğimden en iyi internet kaynakları nerededir bilemeyeceğimdir.
Şaban Şahin AKMAN
Üye

ne gibi sabanabi...netin ne gibi bir etkisi oldu...Açıklayabilirmisiniz...
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Artık COM nesneleri değil .net nesneleri yazılıyor. En büyük etkisi de COM da sürüm problemlerini düzenlemekti. Bunun sebebi bir COM nesnesinin sürümü yenilendiğinde eski sürüme destek sağlaması gerekiyor olması ve COM uygulaması geliştirmek bayağı güçleşmektesidir. Ama şimdi .net, her sürüm nesneyi ayrı ayrı tutarak, uygulamalar arasında bu tür sorunların çıkmamasını sağlanmaktadır. Aslında bunu biraz COM birazda .net kitaplarından okuyabilirsin. COM tamamen öldü diyemem ama eskisi kadar rağbet görmemektedir. Yine de COM uygulamaları geliştirmek gerekiyorsa muhakkak geliştir. En azından .net ten hızlı olur :) . Bunu biraz kendin araştır. Hem COM uygulamaları geliştirmek zahmetli bir iş, ne için lazımdı merak ettim şimdi. Tavsiye ettiğim kitaplarda (özellikle Delphi7 kitabında) bu detayları görebilirsin. (laf aramızda bu güne kadar hiç COM nesnesi yazmaya ihtiyaç duymadım)
Şaban Şahin AKMAN