Delphi For PHP - PHP için Tasarım standartları

Web tabanlı uygulama geliştirme araçları(PHP, ASP vb...) ile ilgili konuları buraya yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
nitro
Üye
İletişim:

Delphi For PHP - PHP için Tasarım standartları

Mesaj gönderen nitro »

merhabalar,
daha önceden php kullanmış abilerimiz, hocalarımız..!
Php konusunda illa ki standartlar vardır.
Mesela Frameler ile çalışmak mı gerek?
Delphide Formlar ile çalışıyorduk.
PHPde farklı php dosyaları ile mi çalışacağız?
Mesela Ana sayfadan stoklar sayfasına geçiş butonunu tıkladık.
Stoklar sayfası ana sayfada bir frame olarak mı açılacak, yoksa bir panel üstüne mi yerleştirelim gerekli bileşenleri de o panel'i visible mı yapalım?
Php konusunda bilinen eski yeni fikirler bu başlık altıda toplanırsa, sonradan bu tür şeylere ihtiyacı olanlar için de kaynak olacaktır.
saygılarımla,
Şimdiden teşekkürler
onaydin
Üye

Mesaj gönderen onaydin »

PHP ile frame arasında bir ilişki yok, frame html ile ilgili bir durumdur ki
artık kullanılmıyor zaten.
shadowmann
Üye

Mesaj gönderen shadowmann »

Hocam php de include,include_once, require ve require_once kullanılıyor. Siz sonuncuyu kullanın.
burdakileri de inceleyin.
Her zaman bir vâmuk-i azra olur alem bu ya,
Nev-be-nev efsaneler peydâ olur alem bu ya,
Kabz u bast kıl tefekkür aleminde ey gönül,
Vakt-i sermânın sonu, vakt-i germân olur alem bu ya...
deltas
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen deltas »

Merhaba nitro hocam.
Öncelikle şunu söylemek isterim masa üstü yazılımla browserde çalışan yaızlımlar karıştırmamak gerek diye düşünüyorum. Eğer çok uzak terminallerle çalışmak zorunda değilseniz browser türü yazılım yapmak o kadar mantıklı değil bence. Çünkü sonuçta bu tür yazılımlarda eğer sistemi nete açmıyacaksanız kullanmanız pek fazla bir etkinlik kazandırmayacaktır. Ayrıca kurduğunuz sistemi tamamen kullanmanızda mümkün olmayacak veya ekstra ara yüz yazılımları kullanmanız gerekecektir. Buda işi dahada komplike bi hale getirecek. Ama uzak terminalleriniz varsa o durumda da internetin hızından tam faydalanmanız için browserde çalışın yazılım dahada mantıklı olacaktır. Şu anda popüler olmaya başlayan Aile Hekimliği Yazılımları gibi.
php'de frame artık pek fazla kullanılan bir özellik değil. Bilgiler ayrı unit'lerde hazırlanıp daha sonra @shadowmann hozamın belirttiği şekilde çağrılarak kullanılıyor. Ayrıca php'de template kulanmak daha kolay sayfa arayüzleride template olarak rahatlıkla çağrılıyor. Ben daha hiç kullanmadım ama son 1 yıldır kullanılmaya başlanınlan Ajax'da bu işlemlerde bayağı ii. Bunu delphi.net'te kullanan arkadaşlar bu konuda borland'ın bayağı güzel bi iş çıkardığını belirtiyorlardı.
Tavsiyem bi kaç tane hazır portal incelemen olur. hotscripts.com sitesinde bayağı bi bilgi mevcut. oradan inceleyerek daha ii fikir sahibi olursun.
Ayrıca bana göre php kodlamasındaki en önemli olay güvenlik. kodlamada yapacağın çok basit bir hata dahi ciddi güvenlik sorunlarına neden olabilir. Delphi for php'yi yazan firma bu konu hakkıdna herhangi bir eklenti koymamışlar. Bunuda yaparlarsa gerçekten orataya çok mükemmel bi olay çıkar. Yukardıda belirttildiğii gibi include ile çağrılan dosyanın hatalı çağrılmasında RFİ şeklinde bir açığa veya güvenlik önlemi alınmadan yapılan bir SQL sorgusu rahatlıkla sql injection'a neden olabiliyor. Ki bazen bu açıklar kötü ellerde ciddi sorunlara neden olabiliyor.
Nice İnsanlar gördüm üstünde elbise yok;
Nice elbiseler gördüm içinde insan yok.
Kullanıcı avatarı
nitro
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen nitro »

hepinize çok teşekkürler, az da olsa masaüstü program mantığından uzaklaşmaya başladım. Şimdiye kadar modern işlemcilere güvenip bolca kod yazıyordum, bundan sonra bağlantı hızı gibi bir etken de devreye gireceği için daha dikkatli olmak şart.
Ayrıca @deltas hocamın da dediği gibi güvenlik faktörlerini de göz ardı etmemek gerekecek.