SQL Server' a Bağlanamıyorum

MS SQL Server veritabanı ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
caglarsoft
Üye

SQL Server' a Bağlanamıyorum

Mesaj gönderen caglarsoft »

Selam arkadaşlar. Bende Borland Studio 2006 kurulu ayrıca SQL Server Team Edition kurdum ve SQL Server'da kendime database oluşturdum sonra da verisi olan bir table...
Delphiyi açıp database explorer'dan baktığımda SQL Server'daki verileri görüyorum. Fakat Delphi'nin ADO bileşenleriyle ulaşmaya çalıştığımda server name'e otomatik olarak ulaşıyorum. Database görülmüyor. Verdiği hatanın tercümesi SQL Server yok yada bağlantı başarısız.
Ayrıca Visual Studio 2005 de aynı hatayı veriyor.
Benim tahminim SQL Server'da eksik birşeyler yapma ihtimalim. Database'ler yada diğer ayarlara girip kendimce bayaa erişime izin verdim ama sonuç değişmedi.
BANA YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.....
Kullanıcı avatarı
pro_imaj
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen pro_imaj »

Hatayı tahmin etmektense, hata msj yazsaydınız daha çok yardımcı olunabilrdi belki.

Kolay gelsin.
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]

Mesaj gönderen sabanakman »

Bu bağlantı yönteminden ya da kurulu olan SQL Server instancename'ini yanlış vermenden olabilir. Mesela Windows NT Mode kurulan SQL Server'a kullanıcı adı vererek bağlanamazsın veya SQL Server kurulurken verilen instancename'i yanlış yazar ya da yazmazsan da bağlanamazsın. Sisteminde yüklü SQL Server'ların instancename listesini görmek için SQL Server Service Manager'ı aç ve Server yazan seçim kutusundaki listeye göz atmak yeterli olacaktır. (bilgisayar adı\instancename)
MAKINE
MAKINE\SQLEXPRESS
MAKINE\MSDE
Şaban Şahin AKMAN
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Sn caglarsoft attığın mesaja istinaden bir açıklama yazdım, bunu buradan tekrar veriyorum ki arama yapan olursa kullanabilsin:
---------------------------------------------
İstersen şu şekilde bir string yaz.

Kod: Tümünü seç

Provider=SQLOLEDB.1;Integrated Security=SSPI;Persist Security Info=False;User ID=zirvenet;Initial Catalog=master;Data Source=AKMAN\SQLEXPRESS;Use Procedure for Prepare=1;Auto Translate=True;Packet Size=4096;Workstation ID=(local);Use Encryption for Data=False;Tag with column collation when possible=False
Data Source=AKMAN\SQLEXPRESS kısmında yazan AKMAN\SQLEXPRESS'in anlamını AKMAN bilgisayar adı, SQLEXPRESS'inde SQL Server instancename demiştim. instancename'in özelliği bir sisteme 1'den fazla SQL Server yüklenirken birbirinden ayrıldıkları isimleridir. Bu ne demek dersen tıpkı windows kullanıcıları gibi düşün. Her kullanıcı ayrı ayarlarda ayrı masa üstü ve ayrı belgeler klasörüne sahiptir. Aynı şey SQL Server kurulumlarında da geçerlidir. Her farklı SQL Server tamamen birbirinden bağımsız çalışan yapıya sahiptir. Birbirlerinin veritbanlarını göremez ve kullanamazlar. Hem bazı paket programlar satılırken MS tarafından tek program kullanabilir lisansına sahiptirler ve bilgisayarına ETA ve LOGO yüklemen gerekirse bu tek SQL lisansının sorun çıkarmaması için farklı instancename'e sahip SQL Server'lar yüklenerek mesele halledilir. Bu datasource özelliğini ayarlayabilmek için ekranda bağlantı kurduğun diyalog penceresinde 1. sıradaki Sunucu adını seçin veya girin seçim kutusuna [->BilgisayarAdı<-]\[->SQLInstanceName<-] yazman gerekmektedir. Eğer beklediğin değer listeye gelmezse (ki genelde listeye bu gelmez) o zaman elle yazabilirsin. İyi çalışmalar.
Şaban Şahin AKMAN

SQL Server'a Sonunda Bağlandım

Mesaj gönderen caglarsoft »

Kardeş çok sağol. Cevabını dikkatli okudum. Bilgisayar_adı/Instance_name ikilisini teferruatlı düşündüm. Aklıma "Sistem Özellikleri" ndeki Bilgisayar tanımı geldi. Oradaki boşluğu doldurdum, isim verdim; tüm sorunlar çözüldü.