Yani burdan anladığım normal basit ekleme işlemleri için ibdataset kullanmam daha iyi. Mustafa hocam özellikle size birşey sormak istiyorum bu hep aklımı karıştırdı. Elimde Ruhver Barengi'nin, Zeydin Pala'nın, Nihat Demirli'nin ve onlarca döküman var. Bazıları sadece query bileşeni ve sql kullanarak işlerin yapılmasının daha sağlıklı olacağını yani ibdaset veya ibquery bağlayıp veri bilinçli bileşenlerle (dbedit,dbmemo) kayıt eklerken
yapmanın çok da verimli bir yöntem olmadığını söylüyor. Bunun yerine ibqery'e sql cümleciği olarak göndermek normal editler ve bileşenler kullanmanın (veri bilinçli olmayan) daha iyi bir yöntem olduğundan bahsediyor. Hatta tam hatırlamıyorum ama delphiturkiyede de olabilir hatırladığım kadarıyla şöyle bir yazı vardı.
Biz değil miyiz datamodule eklediğimiz bileşenlere tıklayıp statik alanları ekleyen, formlardaki bileşenleri bunlara bağlayan vs..
bu yazıda sanki böyle bir programlama yaklaşımının yanlış olduğu anlamı çıkıyor. Oysa bu kitaplarda en verimli çalışmanın dinamik alanlarla değilde statik alanları oluşturarak olduğundan bahsediliyor hep. Şimdi benim gibi bir aceminin bu kadar farklı şeyler duyması doğal olarak aklını karıştırmaz mı

Umarım Fahrettin Abi, Mustafa Abi, Terminatör Hocam bu mesajı görürde yorum yapar. En azından bende hhııımm demek şu mantıkta yazmak en uygunu der ve kendimi ona göre geliştiririm. Hepinize kolay gelsin.