Merhaba;
Veri tabanında 6 tane birincil index var bunlardan 2 tanesinin sıralamasıda Z-A şeklinde index fazlalığının append, update, edit, insert işlemlerinde ne gibi yavaşlık veya sorunlara neden olabilr acaba!
Not:6000 kayıtı (tablede 120 alan var) yaklaşık 4 dakikada Insert ediyor.
Saygılarımla
Teşekkürler.
index'in Fazlalığı Append, update,edit ne yönde etkiler
index'in Fazlalığı Append, update,edit ne yönde etkiler
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]
MS SQL'de başına # koyarak geçici oluşturulan tablolardan oluşturup, kayıtları buna yapıp, sonra bundan tek komutla asıl tabloya INSERT INTO yapıp, en sonunda # lı tabloyu DROP ederek çok daha kısa sürede toplu kayıt yapılmış olur.
Bu yöntem daha da geliştirilip belirli sayıda kayıtda bir tekrarlanabilir.
Bu esnada aralarda TRUNCATE TABLE komutu kullanılabilir.
MS SQL'de başına # koyarak geçici oluşturulan tablolardan oluşturup, kayıtları buna yapıp, sonra bundan tek komutla asıl tabloya INSERT INTO yapıp, en sonunda # lı tabloyu DROP ederek çok daha kısa sürede toplu kayıt yapılmış olur.
Bu yöntem daha da geliştirilip belirli sayıda kayıtda bir tekrarlanabilir.
Bu esnada aralarda TRUNCATE TABLE komutu kullanılabilir.
Fazla indeks sanılanın aksine programı yavaşlatır. Her kayıt ekleyişte ne kadar indeks varsa, veritabanı onun için kayıtlar ekler.
Ben genelde bir primary key + foreign keyler için indeks tanımlıyorum ki bunlarda zaten otomatik istemesinizde indeks yapıyor : ) Onun dışında raporlarda genelde tarih kullanıldığı için tarih alanını indeks yaparım.
Diğer türlü kompleks raporlarda ise sp yapıp, gerekli sıralamaları vs. sp'de yapmak en güzeli.
Kolay gelsin...
Ben genelde bir primary key + foreign keyler için indeks tanımlıyorum ki bunlarda zaten otomatik istemesinizde indeks yapıyor : ) Onun dışında raporlarda genelde tarih kullanıldığı için tarih alanını indeks yaparım.
Diğer türlü kompleks raporlarda ise sp yapıp, gerekli sıralamaları vs. sp'de yapmak en güzeli.
Kolay gelsin...
Değerli cevaplarınız için tşk ederim.
@Hakan Can hocam zaten sizin söylediğinize yakın bir mantıkla hareket ediyorum, bazen olmasada ara sıra insert yaparken baya bir bekleme oluyor .
Mustafa hocam dediğiniz gibi komplike raporlar için sp en iyisi muhakkak.
o zaman şöyle sorayım 6 tane index çokmu (Performansı kullanıcınında hissedeceği şekilde çok fazla etkilermi.)
Saygılarımla
Teşkkürler.
@Hakan Can hocam zaten sizin söylediğinize yakın bir mantıkla hareket ediyorum, bazen olmasada ara sıra insert yaparken baya bir bekleme oluyor .
Mustafa hocam dediğiniz gibi komplike raporlar için sp en iyisi muhakkak.
o zaman şöyle sorayım 6 tane index çokmu (Performansı kullanıcınında hissedeceği şekilde çok fazla etkilermi.)
Saygılarımla
Teşkkürler.
Gün gelecek, dilleri, elleri ve ayakları yapmış oldukları bütün kötülükleri tek tek bildirerek aleyhlerinde şahitlik edecektir. [Nur Suresi 24]