Lokanta ve Restaurant Programlarında Stok Takibi Nasıl ?

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
deep_dream
Üye

Lokanta ve Restaurant Programlarında Stok Takibi Nasıl ?

Mesaj gönderen deep_dream »

S.A.

Arkadaşlar başlıktada yazdığım üzere, basit bir lokanta türü işletmenin gelir gider hesaplarını tutan program üzerinde çalışıyorum.
Kullanıcının istediği, ne almışım ne satmışım ne kadar kalmış. Stok takibi yani.
Yalnız diyorki, mesela 10 koli 2 litrelik kola, 5 koli 1,5 litrelik kola, 7 kolide 2,5 litrelik kola aldım. Ben bu kolayı bir defada 5 tane 2,5 litrelik kola şeklindede satarım, bir defada 1 bardak kola şeklindede satarım. Bana ne satmışım ne kalmış göstermesi lazım diyor.
Şimdi atıyorum 10 bardak kola sattı. Mesela 10 bardak kola 2 litre kolaya karşılık geliyor. Stoktan düşme işine gelince tıkanıyorum. Bu 10 bardak kolayı 2,5 litrelik koladan mı doldurdu, 2 litrelik koladan mı doldurdu, yoksa 2 tane 1,5 litrelik koladan mı doldurdu? Bunu neye göre stoktan düşerim? Bu durumda siz olsanız ne yaparsınız?
Umarım derdimi, tasamı, kederimi anlatabildim. Bana akış ve mantık konusunda yardım ederseniz sevinirim.
Ali Erdoğan
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen Ali Erdoğan »

Öncelikle üretim listeleri hazırlaman lazım. Üretim listesinde

0.2 domates, 0.2 marul, ... tuz = 1 salata

şeklinde ürün listelerini tanımlatacaksın. Kola olayı da

0.2 X litrelik kola = 1 bardak kola (1 Ltreden)
0.1 X 2 litrelik kola = 1 bardak kola (2 Litreden)

şeklinde tanımlanıp her bir şişeden çıkanlar ayrı ayrı işlenmeli. 1 lt. 2 lt. 2,5 lt stokları ayrı ayrı tutulmalı ve satıştada 1 bardak olsa bile hangi şişeden bozulduğu belirtilmeli. Böylece elinde kaç şişe 1 lt. kaç şişe 2 lt. kaç şişe 2,5 lt olduğunu ve ne kadar sattığını görebilir.

Ancak restoronlar genelde bu tür şeyleri tek bir kalem üzerinden yürütür. Örneğin benim bildiğim bir restoran sadece 35 cl lik rakı alıyor. 70 cl isteyenlere ise 2 şişe götürüyor. Böylece işin muhasebesini daha rahat yürütüyor. Hem de 35 lik isteyene 35 yok 70 var demek zorunda kalmıyor.