Cluster indexin anlamı ve kullanımı
Cluster indexin anlamı ve kullanımı
S.a. Arkadaşlar unique indexi biliyoruz. Peki Cluster indexin kullanım amacı nedir. Açıklayabilirseniz sevinirim. İyi Çalışmalar
aslında indexleri koyarken neye göre koyacağımızı iyi seçmeliyiz.
mümünde olduğunca uniq alanlar tercih edilmeli bunun nedenide seçilebilirliği artırırsak index gerçek manasında kullanılabilir.
şimdi buna bir örnek verecek olursak
KayitNo long
Adi string
bu şekilde bir tabloda indexi adına göre koyduğumuzu düşünelim bir addan çokça aynı olabilir. Ahmet vb. gibi
ama kayitno ise sadece bir tane index çalışırken arama faalitlerinde bunlar önemli.
primary key e gelince kendi tablo yapınızı düşünerek buna kendiniz karar vermelisiniz.
Ve indexleri mümkün olduğunca seçilebilirliği göre koyarsanız o kadar verim alırsınız.
kolay gelsin.
Adi string
bu şekilde bir tabloda indexi adına göre koyduğumuzu düşünelim bir addan çokça aynı olabilir. Ahmet vb. gibi
ama kayitno ise sadece bir tane index çalışırken arama faalitlerinde bunlar önemli.
primary key e gelince kendi tablo yapınızı düşünerek buna kendiniz karar vermelisiniz.
Ve indexleri mümkün olduğunca seçilebilirliği göre koyarsanız o kadar verim alırsınız.
kolay gelsin.
gibi bir kullanim ile
gibi bir kullanim arasinda performans farki var mi?
Kolay gelsin.
Alan ismi " SINIF " olsun. Index adi IX_TABLE1_SINIF olsun..
Kod: Tümünü seç
SELECT * FROM TABLE1
WITH (INDEX = IX_TABLE1_SINIF)
WHERE SINIF = 1
Kod: Tümünü seç
SELECT * FROM TABLE1
WHERE SINIF = 1
Kolay gelsin.
index e zorlama
aslında bu işlemi zaten sql in yapması gerekiyor zaten genelde de yapar fakat bazen bu işlemi gerçekleştiremiyor.
bu gibi durumlarda arkadaşın soylediği işlem kullanılabilir..
yazdığı gibi basit tek tablo sorgularda olabilir fakat joini bol olan ve büyük tablolarda eğer sizin zorladığınız index duruyorken where şartından herhangi bir şey kaldırılır ya kalkarsa o zaman sorun olabilir ama siz kesinlikle eminseniz yani eğer sorgunuz hiç değişmeyecekse tabiki güzel bir olay.
ben şuan çalıştığım şirkette raporlamacı olarak çalışıyordum ilk başladığımda ve inanın 24 saat çalışan bir sistem ve çok büyük datalar var.
Ve her raporun değişik görünümleri ve buna bağlı olarak sql leri var.
yazılmış olan raporların bazılarında bu durumu gözlemlemiştim sqller değiştiği için indexler sabit kaldığı için yavaş çalışıyor bende değişen sqle göre index i değiştirmiştim..
Böylece daha hızlı değişti yani where deki şartlara göre indexler verilirse güzel bir yöntem..
saygılar...
bu gibi durumlarda arkadaşın soylediği işlem kullanılabilir..
yazdığı gibi basit tek tablo sorgularda olabilir fakat joini bol olan ve büyük tablolarda eğer sizin zorladığınız index duruyorken where şartından herhangi bir şey kaldırılır ya kalkarsa o zaman sorun olabilir ama siz kesinlikle eminseniz yani eğer sorgunuz hiç değişmeyecekse tabiki güzel bir olay.
ben şuan çalıştığım şirkette raporlamacı olarak çalışıyordum ilk başladığımda ve inanın 24 saat çalışan bir sistem ve çok büyük datalar var.
Ve her raporun değişik görünümleri ve buna bağlı olarak sql leri var.
yazılmış olan raporların bazılarında bu durumu gözlemlemiştim sqller değiştiği için indexler sabit kaldığı için yavaş çalışıyor bende değişen sqle göre index i değiştirmiştim..
Böylece daha hızlı değişti yani where deki şartlara göre indexler verilirse güzel bir yöntem..
saygılar...
derviş