double mi numeric mi?

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
Kullanıcı avatarı
Lost Soul
Üye
İletişim:

double mi numeric mi?

Mesaj gönderen Lost Soul »

s.a. şu anda ticari program hazırlıyorum ancak gerek küsürat hesaplamlarında gerekse parasal işlemlerde float tipinin bazan sıkıntı yarattığını biliyorum ancak forumdaki arkadaşların tecrübelerine bir konuda başvurma ihtiyacı hissettim.

tüm parasl işlermlerinde veri tiplerini double olara tanımlamammı daha iyisdir yoksa numerical diyp decimal kısmını 2 ya da 4 olarak tanımlamam mı daha iyi olur.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
husonet
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen husonet »

double alan tanımla özellikle çarpma bölme gibi işlemlerde net yanıtlar almak istiyorsan

çünkü numeric verdiğin küsürata göre kesip atacaktır buda net yanıtlar vermez.

Kolay Gelsin...

Gazete manşetleri
* DİKKAT :Lütfen forum kurallarını okuyalım ve uyalım...!
* Warez,crack vs. paylaşımı kesinlikle yasaktır.
Kullanıcı avatarı
ofenX
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ofenX »

Merhaba,
Double alan kullanan Logo Lks'de de problem çıkıyor. Şöyleki :Borç Alacak listesi alındığında veya Excell e atıldığında adamın borcu olmadığı halde borç listesinde duruyor. Neden olduğuna baktığınızda çok küçük kusüratlardan kaynaklandığı ortaya çıkıyor yani float veya double dan kaynaklanıyor.
Avantaj dezavantaj karşınızda artık hangisini kullanacağınız size kalmış. :o

Kolay gelsin.
http://www.aysbergbilgisayar.com
Logo Go özel eğitim, web tasarım, teknik servis
Kullanıcı avatarı
mussimsek
Admin
İletişim:

Mesaj gönderen mussimsek »

Merhaba,

Ben double precision kullanıyorum ama numeric'te kullanılabilir. Normalde YTL değerli olduğu için 4 haneli kuruş kullanmak bence daha iyi. Ama bu tamamen yapacağınız işle alakalı. Öyle yerler, rakamlar olabilir ki kuruşları hiç tutmazsınız mesela. Bu ihtiyacınıza göre siz karar verin. Genel bir program ise double precision kullanın.

Eğer Double precision'da küsuratlar sorun oluyorsa cast ile numeric'e çevirebilir, istediğiniz hassasiyette alabilirsiniz.

Kolay gelsin.
Kullanıcı avatarı
kadirkurtoglu
Üye

Mesaj gönderen kadirkurtoglu »

fb sitesinde parasal alanlar için decimal kullanın diyor. ben decimal kullanıyorum...

smallmoney 10,4
bigmoney 18,4
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.

Mevlana

OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
Kullanıcı avatarı
Lost Soul
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen Lost Soul »

Cevaplarınız için teşekkürler. Kullanacağım yer ticari programve Entegre Muhasebe de olacak. Yani tüm hesaplar para üzerine olacak ve küsüratlar da (kdv iskonto vs. vs.) buna göre yuvarlanacak.
Yani çok yüksek (8-10 haneli) hassasiyet gerekmeyecek. duruma göre küsürat kısmı 2 veya 4 basamaktan fazla olmayacak.

Ayrıca :
ofenX yazdı:Merhaba,
Double alan kullanan Logo Lks'de de problem çıkıyor. Şöyleki :Borç Alacak listesi alındığında veya Excell e atıldığında adamın borcu olmadığı halde borç listesinde duruyor. Neden olduğuna baktığınızda çok küçük kusüratlardan kaynaklandığı ortaya çıkıyor yani float veya double dan kaynaklanıyor.
Avantaj dezavantaj karşınızda artık hangisini kullanacağınız size kalmış. :o

Kolay gelsin.
Bu tip konular float tipinde daha yoğun olmakla beraber bazen double tipi değişkende de böyle sonuçlar doğura biliyor.