Arkadaslar herbirimiz az cok ERP calismalarinda bulunuyoruz o yüzden buraya danışmak istedim. Ben şuanda bu çalışmayı yaptım fakat yaptığımın doğruluğunu sizlerle teyid etmek istiyorum.
izlenebilirlik: İSO sisteminin de içinde yer alan bir sistemciktir. Bir Mamülün nezaman üretildiği, hangi üretim iş emri yle üretildiği. O mamülü oluşturan malzeme veya yarımamüllerin nezaman, kimden ne şartlarla alındığı, veya hangi parti den geldiği gibi bir çok geriye dönük sorulara cevap veren bir sistemciktir.
Şimdi soruma geleyim;
Üretim Raporu anında bir yarımamül veya mamül den örneğin 5 adet ürettim dediğinizde bunun izlenebiliriği nasıl yapılıyor.
Nasıl yapılıyor diyorum çünkü siz bu mamülden tek tek ürettim demeniz lazım ki (bence) onun alt ihtiyaçlarına bakıcak elde kalan miktarlarına bakıcak ve kullanırkende yanına ibare koyacak şu üretimin şu mamülü için kullanıldı. ama çok lu bir üretimde yani 5 tane ürettim deyince örneğin altında a malzeme si kullanılsın. a malzemesinin hareketleri de şu şekilde olsun
01.01.01 Tarihli - 00101.Partisinden - A Firmasından - 3.Adet Giris
02.01.01 Tarihli - 00102.Partisinden - B Firmasından - 7.Adet Giris
bu durumda 5 Adet çıktı yı nasıl yapacak... ?
tamam ilk bakışta diyebilirsinizki öncelike A firmasından gelenleri kullanıcak sonra B Firmasından kullanıcak.
Fakat İleriki bir tarihte O ürettiğimiz 5 adetlik mamülden 1 tanesini sattığımızda hangi firmadan kullandığımız malzemenin mamülünü sattığımızı nasıl anlayacağız...?
ben bunu şu şekilde yaptım. 5 tane ürettim derken bunu arka planda 5 kayıt halinde kaydettiriyorum ve bu problemi yok etmiş oluyorum. Fakat çok dallı bir üründe ve atıyorum günde 2000 tane üretim yapan bir yerde bu sistem problemlere yol açmazmı çekindiğim nokta bu.
umarım çok karışık olmamıştır. şimdiden ilginize alakanıza teşekkür ederim...
uretimde izlenebilirlik
Forum kuralları
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
Forum kurallarını okuyup, uyunuz!
- loribnaczo54
- Üye
merhaba..izlenebilirlik sistemini bir programda kullanmıştık..şöyle bir mantık uyguladık ne müşteriden nede ISO culardan bir şikayet gelmedi...
Aslında sen 5 adet ürün üretildi dediğinde, üretilen bişey yok sadece ham madde şekil değiştirmiş oluyor arada operasyonlar yani yarı mamullerde var tabi bu ilk bilgi,ikinci bilgi üretim fifoya göremi lifo ya göremi yapılıyor önemli..Gelelim program tarafına müşteri her mal aldığında irsaliye veya fatura ile program her mal için bir parti numarası veriyor.Faturayı kaydettikten sonra etiket yazdıra basarak o faturadaki her kalem ürün için bir etiket çıkarıyor.Örnek etiket aşağıdadır..

etiket çıktıktan sonra depocu bunları malların üzerine yapıştırıyor.
Gelelim üretim ayağına Ürünümüz ayakkabı olsun..
1 Çift Ayakkabı İçin 200 Gr. Deri kullanılsın.Bunuda reçetesine yazdık.
şimdi sen 5 adet ayakkabı ürettiğinde aslında 5x200gr=1 Kg. Deri tüketmiş oluyorsun.Fifoya görede 1 kg. deri için hangi parti numaralarından ne kadar kullandığını bulabilirsin. Senin istediğin gibi ürün bazında yapamazsın belki program üzerinde anlattığın gibi yapman doğru yani tek tek çıkış yapman ama bu işletme içinde fiilen gerçekleşmez.Depocu getirir 1 kg deriyi üretime bırakır belki bu 1 kg deri 10 farklı tedarikciden alınmış olabilir.Bunların hangisi hangi ayakkabıda kullanıldı falan zor iş yani fiiliyatta uygulanamaz.En fazla günlük yakalarsın.Diyelimki o 5 adet ayakkabı satıldı ve birinde problem oldu o ayakkabıların üretildiği tarihe gidip o gün hangi tedarikçilerin derisi kullanılmış onları bulabiliriz.Bundan sonra aslında hangi tedarikcinin derisi bozuktu bunu öğrenmek istersen Kalite kontrol noktaları koyman lazım programa ve kullanıcı o tarihe geri dönüp o ayakkabılarda kullanılan deriye ait giriş partilerinin kalite kontrol süreçleri eksiksiz girilmişmi,kalite kontrolünü yapan kişi programa bir açıklama girmişmi.Mesela 5 nolu partinin derisi istenilen seviyede değil yazmıştır diğer partilere mükemmel yazmıştır,o zaman 5 nolu parti sorunlu derinin olduğu parti olabilir.Gibi gibi umarım anlatabilmişimdir.
Aslında sen 5 adet ürün üretildi dediğinde, üretilen bişey yok sadece ham madde şekil değiştirmiş oluyor arada operasyonlar yani yarı mamullerde var tabi bu ilk bilgi,ikinci bilgi üretim fifoya göremi lifo ya göremi yapılıyor önemli..Gelelim program tarafına müşteri her mal aldığında irsaliye veya fatura ile program her mal için bir parti numarası veriyor.Faturayı kaydettikten sonra etiket yazdıra basarak o faturadaki her kalem ürün için bir etiket çıkarıyor.Örnek etiket aşağıdadır..

etiket çıktıktan sonra depocu bunları malların üzerine yapıştırıyor.
Gelelim üretim ayağına Ürünümüz ayakkabı olsun..
1 Çift Ayakkabı İçin 200 Gr. Deri kullanılsın.Bunuda reçetesine yazdık.
şimdi sen 5 adet ayakkabı ürettiğinde aslında 5x200gr=1 Kg. Deri tüketmiş oluyorsun.Fifoya görede 1 kg. deri için hangi parti numaralarından ne kadar kullandığını bulabilirsin. Senin istediğin gibi ürün bazında yapamazsın belki program üzerinde anlattığın gibi yapman doğru yani tek tek çıkış yapman ama bu işletme içinde fiilen gerçekleşmez.Depocu getirir 1 kg deriyi üretime bırakır belki bu 1 kg deri 10 farklı tedarikciden alınmış olabilir.Bunların hangisi hangi ayakkabıda kullanıldı falan zor iş yani fiiliyatta uygulanamaz.En fazla günlük yakalarsın.Diyelimki o 5 adet ayakkabı satıldı ve birinde problem oldu o ayakkabıların üretildiği tarihe gidip o gün hangi tedarikçilerin derisi kullanılmış onları bulabiliriz.Bundan sonra aslında hangi tedarikcinin derisi bozuktu bunu öğrenmek istersen Kalite kontrol noktaları koyman lazım programa ve kullanıcı o tarihe geri dönüp o ayakkabılarda kullanılan deriye ait giriş partilerinin kalite kontrol süreçleri eksiksiz girilmişmi,kalite kontrolünü yapan kişi programa bir açıklama girmişmi.Mesela 5 nolu partinin derisi istenilen seviyede değil yazmıştır diğer partilere mükemmel yazmıştır,o zaman 5 nolu parti sorunlu derinin olduğu parti olabilir.Gibi gibi umarım anlatabilmişimdir.
- loribnaczo54
- Üye
cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Fikir verici güzel açıklamalar yapmışsınız. son araştırmalarıma göre işin üretim kısmına gelesiye kadar sizin anlattığınız parti + lot sistemi kullanılıyor. Üretim ayağında ise yine üretim parti si kullanılıyor. Yani benim düşündüğüm gibi değil, 5 adet ürettim deyince 5 adet kayıt açmak doğru değil. 5 adet üretilen ürünün parti numarası oluyor...
İyi çalışmalar dilerim.
İyi çalışmalar dilerim.