beklerken firebird hakkındaki yazıların, yorumların hemen hemen hepsini okudum, ilk okuduğumda meraklı bir vt programcısı olarak hep duyduğum şu firebird de bi proje yapayım dedim ( aslında var olan bir projeyi firebird e geçirmeyi denedim).
Proje; basit usul muhasebe programı idi, bde ve paradox olarak zaten 3 yıldır sorunsuz kullanılıyodu, tek problem bazen vt bozulması yaşamam dı fakat onuda tutil ile hallediyordum 1-2 dakikada.
Neyse projeye başladım, ibexpert programını indirdim, baktım harika bir program yazmış adamlar oluşturdum vt lerimi, gerekli ağlantıları gerekli ayarları yaptım oturdum tasarıma geçtim. (Delphi6 prof. kullanıyorum bu arada) ordaki interbase bileşenleri ile yazıyorum projemi tabiki, neyse kayıt girişleri stored proc. lar view lar felan derken 1-2 günde bitti yazma işi doğal olarak çünkü satır satır talo aç editle, appende yap after edite kod yaz before delete şunu yaz gibi uğraşmıyorum çünki firebird vt de zaten yazılı sadece gridler editleri koymam yetiyo formlara, e rapor alcaksan zaten güçlü kuvvetli sql elimizin altında. Neyse proje bitti 1-2 günde. Dedim test ediyim (he bide en az 3 makina veri giricek) onuda broadcast ip ile otomatik vt uldurup clientleri de yazdım çok ta cix olduydu.
Neyse geçtim test aşamasına baktım clientler (ben 3 denedim) sorunsuz bağlanıyo veri girişleri mükemmel hızlı ağ yorulmuyo vs.vs bir sürü artısı var ama oda ne kayıt siliyorum sorun çıktı ??? kaydın üstüne gelip sil diyorum pat siliyo fakat close open yapıyorum haliyle içerde ama hep 1. kayda konumlanıyo dbgrid, öyle denedim yok öyle denedim yok ir türlü pradox taki gibi sildiği kaydın altında yada üstündeki kayda konumlanmıyo. Dedim hadi büyük bi sorun değil, her zaman denediğim gibi şöyle bi 1000 kayıt girim hemen kodu yazdım girdim. Dedim birini de sileyim, e sil dedim bekliyorum!!! 1,2,3,4,5,6.... saniye e daha silemedi ????? haydaaa ne oldu şimdi buna ??? 1-2 gün neden böyle diye kastım, sonunda buldum ve bulduğum şey hiç hoşuma gitmedi.
Sebep ;
Projemde üyeler bunlara ait gelirler ve giderler, aidat kayıtları, ödemeleri, tahsilatları var yani bir sürü master source ile bağlı alan, bir üye siliceksem üyeyi sil diyorum close open yapıyorum ama yanında gelir , gider, aidat,ödeme leride close open yapmam gerekiyor, e ama öyle yapıncada en az 1 dakka (abartı belki ama az bile bence) silmesi sürüyo kayıt eklemede aynı şekil tabi.
Sözün özü bıraktım firebird ü, bunları sormak içinde bu zamana kadar bekledim üye olmak için.
Evet firebird'e veye benzeri bir rdbms'e geçmem lazım ama ııh sevmedim bunu ben. İstediğim kayda konumlanmıyor, alışılagelmişin ötesinde kodlarla uğraşmam gerekiyor ve çok ama çok çok yavaş çalışıyor.
Tabi bunların birer çözümü varsa bilemiyorum, iş yoğunluğundan dolayı daha da fazla araştıramadım maalesef

Yorum ve düşüncelerinizi bekliyorum arkadaşlar.
Saygılarımla...
E-Sistem Yazılım