Pk indexler hakkında.

Firebird ve Interbase veritabanları ve SQL komutlarıyla ilgli sorularınızı sorabilirsiniz. Delphi tarafındaki sorularınızı lütfen Programlama forumunda sorunuz.
meron06
Üye

Pk indexler hakkında.

Mesaj gönderen meron06 »

iyi çalışmalar arkadaşlar.bi tablo oluşturduğumuzda primary key olarak tanımlı alan ın otomatik olarak index lerde de pk index olarak oluşturuluyor.bu indexin sorting özelliğini desc yapamıyorum.tablomda kayıt sayısı fazla ve ben id alanına göre update delete işlemleri yapıyorum.bu pk indexi silip id alanını sorting özelliği desc olacak şekilde index tanımlamamın bi sakıncası varmı.yani pk indexleri silmemin bi mahsuru varmı.birşey fark ettim bu index i silsemde yeniden oluşturuluyor otomatik olarak.buna nasıl bi çözüm getirilebilir.
Kullanıcı avatarı
Kuri_YJ
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen Kuri_YJ »

Selamlar,

Genelde ID alanlar PK olarak kullanılırlar, bence hiç silmenize gerek yok, ikincil bir indek tanımlayın (aynı ID alanınından oluşan) hem tablo yapınızı da bozmamış olursunuz.

Yani örneklersek,

FaturaID, FaturaNo, ... gibi giden bir tablonuz olduğunu varsayın ve bu tablonuzun PK'si FaturaID,

Siz bir Index daha oluşturun ve bu index alanına da FaturaID'yi DESC olarak verin.

Eğer sorgunuzda MAX görürse, Plan algoritması DESC indeksi seçecektir. (Otomatik olarak seçmesi gerekiryor, eğer seçmezse FORCED INDEX kullanımyla sağlarsınız.)

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/