Bpl dosyasında data module kullanımı

Delphi'de kod yazma ile ilgili sorularınızı bu foruma yazabilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
mkaderoglu
Üye
İletişim:

Bpl dosyasında data module kullanımı

Mesaj gönderen mkaderoglu »

S.A. Herkese iyi akşamlar. Yapmış olduğum projede dinamik olarak BPL dosyalarını yüklüyorum. Fakat Ana Proje ile Bpl projesinin ortak kullandığı bir Datamodule erişmek istediğimde hata ile karşılaşıyorum. Aslında garip olan iki projede de bi tabloya eriştiğim birer grid var. Ana Exe projemde bu gridde hareket ettiğimde BPL deki Gridde hareket ediyor. Yani iki gridde kaynak olarak aynı tabloyu kullannıyor. Ama ben Bpl projemden kod ile bu tabloya erişmek istediğimde hata veriyor. Hatadan anladığım kadarı ile Create etmediğim için veriyor. Bende datamodule'ü create edip gridi Create ettiğim Datamoduldeki tabloya bağladığımda ana exe ile aynı tabloyu kullanmasına rağmen birbirinden kopuyor. Yani BPL projesi aynı datamodulün kopyasını kullanıyor. Bilinen bi çözüm bulamadım. Herkese şimdiden teşekkür ederim.
Hayat öldüğünde diplomanı alacağın bir okuldur. Önemli olan doğru hocaları bulmak.
ikutluay
Üye

Mesaj gönderen ikutluay »

Hatayı burayada yazarmısınız.

eğer bir modul uses ile bir başka unitteki bir nesneye bağlanıyorsa nesnenin ve formun oluşturulmuş olması gerekir. yoksa exception yersin. o bakımdan projedeki unitlerin yazıldığı sıra bile yerine göre önem kazanır.

"Kendi fikrim" olarak yazılımın çeşitli modüllerini BPL olarak dağıtmak çok doğru bile olay değil. çünkü bir sürü decompiler var vtyi şunu vs çözen. hatta dışardan modifiye bile edilebiliyor. gerçi siz moduler bir yapı için bunu tercih etmişsinizdir ama dediğim gibi kendi fikrim bu. update kolaylığı ise zaten internet ne güne dururyorki
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog
Kullanıcı avatarı
aslangeri
Moderator
İletişim:

Mesaj gönderen aslangeri »

s.a.
bi projede bizde buna benzer bir yapı kullanalım dedik.
ancak biz datamodul kullanmadık.
bpl ve ana exe arasında vt dosyasını parametre olarak geçtik.
ancak bu şekilde vt bağlantı süresi biraz sıkıntı olabiliyor. (sürekli bağlan/kes).
bazı uygulamalarda ise t(ib/ado)database bileşenini parametre olarak geçtik.

şöyle bir sıkıntı vardı aynı unit ismini kullandığımız zaman sıkıntı oluyordu.

aynı uniti kullanan bir bpl yi kaldırmadan diğer bpl yi kullanmamıza izin vermiyordu. (dinamik olarak yüklüyorduk).

size tavsiyem tablolarınızı vs datamodule koymayın. datamodule sadece bağlantı için kullandığınız ve ana exe de kullanacağınız (tabi dm ana exenin içinde ise) tabloları koyun.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Kullanıcı avatarı
vkamadan
Kıdemli Üye
İletişim:

Mesaj gönderen vkamadan »

Merhabalar,
CodeGear ın sitesinde konuyla alakalı açıklamalı bir örnek var,
http://dn.codegear.com/article/27178
Umarım işinize yarar.
İyi çalışmalar.
Volkan KAMADAN
www.polisoft.com.tr
Kullanıcı avatarı
mkaderoglu
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen mkaderoglu »

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Akşam internete giremedim kusura bakmayın. Yeni bi ameliyat geçirdimde. Ben Aslangeri arkadaşın söylediğine uyacağım ve datamodule kullanmayacağım.
Hayat öldüğünde diplomanı alacağın bir okuldur. Önemli olan doğru hocaları bulmak.
Kullanıcı avatarı
sabanakman
Kıdemli Üye

Mesaj gönderen sabanakman »

Tahminime göre buradaki sorun .bpl konusu dışında galiba. Bir bileşene .exe ile normal erişip .bpl içinden erişememek daha çok nesneler arası organizasyonsuzluğa işaret ediyor.
Şaban Şahin AKMAN