Firebird Semineri
Evet Arkadaşlar demekki firebird için türkçe dokuman olarak delphiturkıye oflıne kullanabılecez!! Yani onun haricinde bu işle ilgilenen türkiyede kimse yok yada zaman ayırıpda tükçe kaynak çıkarabilecek kimse!!!
Admin bey once sorunu bilmekten bahsetmissiniz, veri madenciliğinde sorun herzaman soru dur:D yani 10000 verinin istatistik'i sonuclarını cıkartacaksınız bunun ıcın sql kullanabılırım ...Ama verileri firebird de kullanmanın faydalarını kullanabılmem ıcın türkçe dökümana ihtiyac olacak...Kendi eksikliklerimi ( ingilizce gibi.. ) firebird veritabani uygulamasına yuklemıyecem ve başımın çaresine bakacam...Konu başlığı seminer olunca birşeyler öğrenebilirmiyim diye bakmıştım:D
Herkeze ilgisi için teşekkurler...
Admin bey once sorunu bilmekten bahsetmissiniz, veri madenciliğinde sorun herzaman soru dur:D yani 10000 verinin istatistik'i sonuclarını cıkartacaksınız bunun ıcın sql kullanabılırım ...Ama verileri firebird de kullanmanın faydalarını kullanabılmem ıcın türkçe dökümana ihtiyac olacak...Kendi eksikliklerimi ( ingilizce gibi.. ) firebird veritabani uygulamasına yuklemıyecem ve başımın çaresine bakacam...Konu başlığı seminer olunca birşeyler öğrenebilirmiyim diye bakmıştım:D
Herkeze ilgisi için teşekkurler...
Selamlar,
Zaten buradaki bilgilendirme yapan arkadaşlarımız da Türkçe kaynaklardan değil hep orada burada yakaladığı (yabancı) kaynaklardan okuyup anlatıyor. Tecrübelerini paylaşıyor.
Aslında Interbase'in Dokumanlarının yanı sıra, FB'nin Sürüm Notları (Release Notes, Whats New) gibi şeylerden daha iyi bilgiler edinebilirsiniz.
Tabi bunun için maalesef İngilizce'yi en azından Teknik Düzeyde takip edebilecek kadar iyi bilmeniz gerekiyor.
Kolay Gelsin
Adnan ÖNCEVARLIK
Zaten buradaki bilgilendirme yapan arkadaşlarımız da Türkçe kaynaklardan değil hep orada burada yakaladığı (yabancı) kaynaklardan okuyup anlatıyor. Tecrübelerini paylaşıyor.
Aslında Interbase'in Dokumanlarının yanı sıra, FB'nin Sürüm Notları (Release Notes, Whats New) gibi şeylerden daha iyi bilgiler edinebilirsiniz.
Tabi bunun için maalesef İngilizce'yi en azından Teknik Düzeyde takip edebilecek kadar iyi bilmeniz gerekiyor.
Kolay Gelsin
Adnan ÖNCEVARLIK
Kuri Yalnız Jedi
Harbi Özgürlük İçin Pisi http://www.pisilinux.org/
gercektende hızlı
Arkadaşlar 10 000 'e yakın excel ve word dökümanı var otomasyon yapıyorum. ..Veri tabanını databaseDesktop ile paradox7 kullanarak yapmıştım...40 gb aşkın bu verileri veri tabanına atmam gerekti. Paradox kullanarak yaptığımda her bir dosyayı yaklaşık 1.5 saniyede veritabina atiyor idi.Firebird kullandım veri tabanına da ibexpert eklemesi ile olusturup tablolarımı oluşturup..Delphide de gerekli bağlamaları yaptıkdan sonra işlemi başlattım...Gözle görülür bir hız var ama abartıldığı gibi değil..Nedense bana biraz abartılıyor geliyor.Biraz ingilizce anlayan ,biraz bu işin içinde fazla zaman harcıyan için firebird çekici gelebilir ama nedense beni heyecanlandırmıyor.Bunuda kendimde bir eksiklik olarak görüyorum...Neyse ben sadece uygulamada bir hız vaar onu soylemek ıstedım ama onemlı olan coklu baglantı problemınde nasıl?
?? Herkeze kolay gelsin

Hızı neye göre kıyaslıyorsunuz
Paradoks la Firebird ü kıyaslamak pek mantıklı değil
Her bir dosyayı veritabanına gömmekle iş bitmez 3, 5, 15 kişi aynı anda bağlanıp erişmeye çalıştığındaki durumları da kıyaslamak lazım
Ayrıca firebird kullanan tüm eski delphicilerin yüzde doksandan fazlası ilk göz ağrısı olarak paradoks u kullanmıştır zaten 

Bilgiyi paylaşarak artıralım! Hayatı kolaylaştıralım!!
Selamlar,
Deneme yapabilirsin hız farkını ayırt edebilmek için. Örneğin Paradox ve Firebird'e 5,000,0000 Kayıt at rastgele, sonra her ikisine de Sorgular ver içlerinden kayıtlar çekmeyi dene.
Hız farkını görünce sen de Heyecanlanırsın
Kolay Gelsin
Deneme yapabilirsin hız farkını ayırt edebilmek için. Örneğin Paradox ve Firebird'e 5,000,0000 Kayıt at rastgele, sonra her ikisine de Sorgular ver içlerinden kayıtlar çekmeyi dene.
Hız farkını görünce sen de Heyecanlanırsın

Kolay Gelsin
Kuri Yalnız Jedi
yani görmeden geçemedim...
yani arkadaşlar tebrik ediyorum, bu yazıyı tesadüfen googlede gördüm ve girdim, eğerki firebird ve mssql i kıyaslayıp firebird daha iyi diyosanız ben sizin yazılımcılığınızdan şüpe duyarım, yada bu işi tesadüfen yapıyodursunuz. ya bikere çok mantıksız biri 5 mb, biri 250 mb, birinde onlarca servis çalışıyo veri güvenliği için, biri tek tabanca gidiyo Allah a emanet, mssql ile oracle yada db2 kıyaslasanız şaşmayacamda yani tutup firebird ile kıyaslamışsınız. çok çok çok saçma,
bikere sql server adındanda anlaşılacağı gibi server yani serverdir ya açıklamaya gerek varmıki, uygulamalarda kurarsınız bitane server makinaya, programlar client gibi o makinaya bağlanır ve çalışırlar, aynı server makinalar gibi, sen tutupta paket programı ve sql serveri aynı makinaa kurarsan tabiki kasar, hem bir sistem gereksinimi diye bişey var, kıyaslarken bunlarada bakın, madem firebird çok çok iyi çok üstün bi veritabanıda niye bankalar firebird kullanmıyor, ben hem oracle, db sql server hemde interbase kullanıyorum, yazılım geliştiriyorum, ama bukadar enteresan bi sonuçlar göremedim, forumu ilk açan arkadaşımızı yargılamışsınız bide yani, ne diyim,
firebird kötü bi sistem demiyorum, masaüstü uygulamaları için ideal olabilir, ama sorun çıktımmı çok tırmalatır, firebird in babası interbase de aynen o şekilde, sorun çıktımmı cebelleş dur, hem veritabanı kıyaslaması yapılırken RDMS kıyaslıyorsanız buna eş zamanlı kullanıcılar bağlayın sisteme yüklenin ozaman anlarsınız, arkadaş demişki işte şukakadar kayıt girince bisürü büyük swp dosyaları falan oluştu makina kasıldı kaldı, bikere makinanın kasılması programcının hatasıdır. oluşan nesneleri connectionları dispose etmessen makina kasar, sen yap bi script ben yapim biscript çalıştıralım bakalım 5 milyon kaydı attıralım, bak bakalım uzun vadede hangisi kasıyo hangisi kasılmıyo,
bir veritabanı sistemlerinde aranan özelliklerden en büyüğü tabiki performanstır, veritabanı kalitesini kayıtlar büyüdükçe ve indexlemelerin transaction ların güvenilirliği ile kendini ortaya koyar, sql server 50 milyon kaydı devamlı bir şekilde dbye atarken, dispose edilmiş nesneler sonrasında bellekte hiç durmadan yüzde 60 performansla çalışır. madem test ediyosunuz firebirdi böylede test edin bakalım, birbiri ile ilişkili tablolar arasında kayıt silin kayıt ekleyin eş zamanlı 25 30 connection açında öyle bakın, bu testi yapmak için 150 tane bilgisayara gerek yok,.... 150 tane farklı connection nesnesi tanıt ve sisteme bi yüklen bakalım, ne patlıyo ne patlamıyo, cevap verme süreleri nedir, hangisinde pooling var hangisi nesneye daha çabuk erişebiliyor.
mysql konusuna gelincede, arkadaşlar mysql çok çok çok basit bir uygulama ve bir kere transaction yok, buyüzden hızlı, daha son günlerde interbase nin kurucusu ve yazarı olan yazılmcıyı kendi bünyelerine kattılarda transaction kavramını yerleştirmeye çalışıyolar, mysql güvenilir bir sistem değil, bir db de transaction olmaması demek, onun güvenli olmadığı anlamına gelir. üç beş pc de bu anlaşılmaz ama bi CRM ERP uygulamasında sabahlara kadar sorun çözmek zorunda kalabilirsiniz.
kullanmayı bilene access bile süperdir, ama profesyonel kullanacaksanız oracle, sqlserver başkasına hiç bulaşmayın, zaten günümüz makinaları çift çekirdekli, sql serveri kurarken database services ve managament system kurmanız yeterli, çalıştırın herşey güvenli,
1300 cc lik bir arabaya 2500 cc motor takarsanız kaput patlar
, 2500 cc lik bir arabaya 1300 lük motor takarsanız araba kendini kaldırmaz, db leri madem kıyaslıyosunuz mantıklı kıyaslayın, firebirde açın 150 tane connection ve hepsini çalıştırın sürekli kayıt eklesin, aynı şeyi sql serverede yapın, teste öyle bakın, yaparkende nesneleri dispose etmeyi unutmayın, unutursanız makinada kasar sistemde cozar, (eğer bu programcı hatası olmasaydı deniz bank vs gibi bazı firmalar her 15 dakikada bi reset atmak zorunda kalırdı, yüzbinlerce kullanıcısı olan sistem bunlar ve mssql kullanıyorlar)
rdms ler kıyaslanırken işletim sistemleride tabiki buna etken, mesela oracle ile mssql kıyaslandığında windows ortamında mssql burun buruna oracle ile yarışıyor, ama diğer platformlarda oracle mssql e 3 kat fark atıyor, örneğin mssql windows - oracle nonwindows kıyaslamasında oracle jet uçağı gibi
....
sonuç olarak diyeceğim şu, kendini geliştirmek isteyen arkadaşlar firebird kullanabilir ama firebirdden sonraki tercih oracle olmalıdır, çünkü yapı ve sözdisimleri nerdeyse aynı, mssql e geçerse biraz böyle çalışma gerekebilir, sql serverde oracleye alternatif daha ucuz ve güvenilir bir sistemdir.
herkese iyi çalışmalar.
bikere sql server adındanda anlaşılacağı gibi server yani serverdir ya açıklamaya gerek varmıki, uygulamalarda kurarsınız bitane server makinaya, programlar client gibi o makinaya bağlanır ve çalışırlar, aynı server makinalar gibi, sen tutupta paket programı ve sql serveri aynı makinaa kurarsan tabiki kasar, hem bir sistem gereksinimi diye bişey var, kıyaslarken bunlarada bakın, madem firebird çok çok iyi çok üstün bi veritabanıda niye bankalar firebird kullanmıyor, ben hem oracle, db sql server hemde interbase kullanıyorum, yazılım geliştiriyorum, ama bukadar enteresan bi sonuçlar göremedim, forumu ilk açan arkadaşımızı yargılamışsınız bide yani, ne diyim,
firebird kötü bi sistem demiyorum, masaüstü uygulamaları için ideal olabilir, ama sorun çıktımmı çok tırmalatır, firebird in babası interbase de aynen o şekilde, sorun çıktımmı cebelleş dur, hem veritabanı kıyaslaması yapılırken RDMS kıyaslıyorsanız buna eş zamanlı kullanıcılar bağlayın sisteme yüklenin ozaman anlarsınız, arkadaş demişki işte şukakadar kayıt girince bisürü büyük swp dosyaları falan oluştu makina kasıldı kaldı, bikere makinanın kasılması programcının hatasıdır. oluşan nesneleri connectionları dispose etmessen makina kasar, sen yap bi script ben yapim biscript çalıştıralım bakalım 5 milyon kaydı attıralım, bak bakalım uzun vadede hangisi kasıyo hangisi kasılmıyo,
bir veritabanı sistemlerinde aranan özelliklerden en büyüğü tabiki performanstır, veritabanı kalitesini kayıtlar büyüdükçe ve indexlemelerin transaction ların güvenilirliği ile kendini ortaya koyar, sql server 50 milyon kaydı devamlı bir şekilde dbye atarken, dispose edilmiş nesneler sonrasında bellekte hiç durmadan yüzde 60 performansla çalışır. madem test ediyosunuz firebirdi böylede test edin bakalım, birbiri ile ilişkili tablolar arasında kayıt silin kayıt ekleyin eş zamanlı 25 30 connection açında öyle bakın, bu testi yapmak için 150 tane bilgisayara gerek yok,.... 150 tane farklı connection nesnesi tanıt ve sisteme bi yüklen bakalım, ne patlıyo ne patlamıyo, cevap verme süreleri nedir, hangisinde pooling var hangisi nesneye daha çabuk erişebiliyor.
mysql konusuna gelincede, arkadaşlar mysql çok çok çok basit bir uygulama ve bir kere transaction yok, buyüzden hızlı, daha son günlerde interbase nin kurucusu ve yazarı olan yazılmcıyı kendi bünyelerine kattılarda transaction kavramını yerleştirmeye çalışıyolar, mysql güvenilir bir sistem değil, bir db de transaction olmaması demek, onun güvenli olmadığı anlamına gelir. üç beş pc de bu anlaşılmaz ama bi CRM ERP uygulamasında sabahlara kadar sorun çözmek zorunda kalabilirsiniz.
kullanmayı bilene access bile süperdir, ama profesyonel kullanacaksanız oracle, sqlserver başkasına hiç bulaşmayın, zaten günümüz makinaları çift çekirdekli, sql serveri kurarken database services ve managament system kurmanız yeterli, çalıştırın herşey güvenli,
1300 cc lik bir arabaya 2500 cc motor takarsanız kaput patlar

rdms ler kıyaslanırken işletim sistemleride tabiki buna etken, mesela oracle ile mssql kıyaslandığında windows ortamında mssql burun buruna oracle ile yarışıyor, ama diğer platformlarda oracle mssql e 3 kat fark atıyor, örneğin mssql windows - oracle nonwindows kıyaslamasında oracle jet uçağı gibi

sonuç olarak diyeceğim şu, kendini geliştirmek isteyen arkadaşlar firebird kullanabilir ama firebirdden sonraki tercih oracle olmalıdır, çünkü yapı ve sözdisimleri nerdeyse aynı, mssql e geçerse biraz böyle çalışma gerekebilir, sql serverde oracleye alternatif daha ucuz ve güvenilir bir sistemdir.
herkese iyi çalışmalar.
Merhaba,
Sanırım siz de marka takıntısı oluşmuş. Maalesef pek çok arkadaşımız çokta bilinçli olmadan bu tarz konuşuyorlar. En iyisi Oracle'mış o zaman Oracle kullanalım. İyi de projen ne, ne kadar data gireceksin, kaç clientın var vs. hiç göz önüne alan yok. Birkaç nokta da da olayı açmak istiyorum :
* Biri 5 MB, biri 250 MB. Boyut büyük olunca noluyor? Her zaman basit ve compact olması daha avantajlıdır. Aynı işi gören 5 MB ve 250 MB'lık uygulamadan ben 5 MB olanı tercih ederim.
* Bankalar niye Firebird kullanmıyormuş. Kendi bilecekleri bir iş, Ayrıca ben de olsam Oracle kullanırım. Çünki bu çapta bir yapıyı ve bilginin önemini dikkate alırsak en mantıklısı o. Ama çoğu firmanın yüzbinlerce müşterisi, milyarlarca hareketi yoktur. İşe uygun veritabanı kullanmak lazım.
* SQL Server, servermış : ) Bu cümleye çok güldüm. Firebird'ün isminde server yok diye C/S bir RDBMS olamıyor mu?
* Firebird'ü Allah'a emanet giden bir veritabanı gibi tanıtmışsınız ama ben Firebird kullanıyorum. Hem de kullanan yüzlerce müşterim var ve gayet memnunum. Sorun çıkmıyor mu çıkıyor ama bunlar da Firebird'ten kaynaklanan değil, insan faktöründen kaynaklanan sorunlar.
Bahsettiğiniz testleri buyrun siz yapın, ben de sonucunu merak ediyorum.
Kolay gelsin.
Sanırım siz de marka takıntısı oluşmuş. Maalesef pek çok arkadaşımız çokta bilinçli olmadan bu tarz konuşuyorlar. En iyisi Oracle'mış o zaman Oracle kullanalım. İyi de projen ne, ne kadar data gireceksin, kaç clientın var vs. hiç göz önüne alan yok. Birkaç nokta da da olayı açmak istiyorum :
* Biri 5 MB, biri 250 MB. Boyut büyük olunca noluyor? Her zaman basit ve compact olması daha avantajlıdır. Aynı işi gören 5 MB ve 250 MB'lık uygulamadan ben 5 MB olanı tercih ederim.
* Bankalar niye Firebird kullanmıyormuş. Kendi bilecekleri bir iş, Ayrıca ben de olsam Oracle kullanırım. Çünki bu çapta bir yapıyı ve bilginin önemini dikkate alırsak en mantıklısı o. Ama çoğu firmanın yüzbinlerce müşterisi, milyarlarca hareketi yoktur. İşe uygun veritabanı kullanmak lazım.
* SQL Server, servermış : ) Bu cümleye çok güldüm. Firebird'ün isminde server yok diye C/S bir RDBMS olamıyor mu?
* Firebird'ü Allah'a emanet giden bir veritabanı gibi tanıtmışsınız ama ben Firebird kullanıyorum. Hem de kullanan yüzlerce müşterim var ve gayet memnunum. Sorun çıkmıyor mu çıkıyor ama bunlar da Firebird'ten kaynaklanan değil, insan faktöründen kaynaklanan sorunlar.
Bahsettiğiniz testleri buyrun siz yapın, ben de sonucunu merak ediyorum.
Kolay gelsin.
:D
hocam çok komiksin ya,
beni çok güldürdün Allah ta seni güldürsün 
ben firebird kötü demiyorum ama şunu kabullenmeniz gerekiyorki, mssql firebirdden çok çok çok üstün bir sistem, 3-5 client ile yada yüzlerce binlerce kayıtla firebird belki işinizi görür ama yüzbinlerce kayıtta malesef patlar, bunun marka takıntısıyla falan alakası yok, araştır taraştır gör, bugün dünyanın en iyi veritabanı sistemi olan oracle ile kafa kafaya giden bi sistemi kalkıpta firebirdle kıyaslarsanız ve iyi derseniz
siz bırakın gidin bu işi markette kasiyerlik yapın
, hocam istatistiklere bakın, verigüvenliğine bakın, kayıt tutarlığına bakın ondansonra kalkında konuşun, """bankaların tercihiymiş""" kusura bakmayın ama siz bu işi ya bilmiyosunuz yada çok böyle bilmişlik havasında gidiyosunuz, firebird paradoxtan dbaseden accessten iyi olabilir ama asla ve asla MSSQL den iyi olamaz, mssql in database serviside 30 mb büyüklüğünde bunu biliyomusunuz, madem öyle kurun onu onda çalışın, compact vs vs vs onları bizde biliyoruz hocam, en az senin kadar tecrübeliyim bu işte emin ol buna, ve sen firebirdde uğraşırken ben oracle mssql ve db2 adminiyim, firebird küçük uygulamalarda iyi olabilir ama büyük uygulamalarda iyi olması mümkün değil, olamaz, böyle bişey imkansız, bugün firebird in babası olan INTERBASE bile MSSQL ile boy ölçüşemiyoki sen kalkıpda firebird iyi diyosun, birkere mantıken düşünecek olursanız, bir uygulamada RDMS gibi bir sistem gerekiyorsa, veri yapısı güvenli olacak demektir, ve şunuda iyi bilinki RDMS ler SERVER mantığı ile çalışır ve bunlar için varsayılan sistem gereksinimi TEKİL BİR MAKİNA dır, kalkıpta adres etiket programına MSSQL 2005 kullanıp bunu gidipte P3 te test etmeyle bu iş olmaz hocaammmm
, sen git neyi tercih ediyosan et ama şunu unutma firebird asla mssql olamaz, küçük uygulamalar için iyi olabilir ama mssql gibi olması mümkün değil, sen adres etiketlerle uğraş dur
firebird ile başarılar, tekrar ediyoum firebird kötü demiyorum, access, dbase, paradox bunlardan çok iyi ama bi mssql olamazzzzzz, hadi sen firebirdi bırakta INTERBASE MSSQL kıyasla
mssql interbaseye bile 8 kat fark atarken
firebird daha iyi demen
:D yani
ne diyim artık gerisini sen de

ben firebird kötü demiyorum ama şunu kabullenmeniz gerekiyorki, mssql firebirdden çok çok çok üstün bir sistem, 3-5 client ile yada yüzlerce binlerce kayıtla firebird belki işinizi görür ama yüzbinlerce kayıtta malesef patlar, bunun marka takıntısıyla falan alakası yok, araştır taraştır gör, bugün dünyanın en iyi veritabanı sistemi olan oracle ile kafa kafaya giden bi sistemi kalkıpta firebirdle kıyaslarsanız ve iyi derseniz

Re: yani görmeden geçemedim...
Aramıza hoş geldiniz ancak sanırım bazı konularda önyargılısınız.dberdi yazdı:yani arkadaşlar tebrik ediyorum, bu yazıyı tesadüfen googlede gördüm ve girdim, eğerki firebird ve mssql i kıyaslayıp firebird daha iyi diyosanız ben sizin yazılımcılığınızdan şüpe duyarım, yada bu işi tesadüfen yapıyodursunuz. ya bikere çok mantıksız biri 5 mb, biri 250 mb, birinde onlarca servis çalışıyo veri güvenliği için, biri tek tabanca gidiyo Allah a emanet, mssql ile oracle yada db2 kıyaslasanız şaşmayacamda yani tutup firebird ile kıyaslamışsınız. çok çok çok saçma,
bikere sql server adındanda anlaşılacağı gibi server yani serverdir ya açıklamaya gerek varmıki, uygulamalarda kurarsınız bitane server makinaya, programlar client gibi o makinaya bağlanır ve çalışırlar, aynı server makinalar gibi, sen tutupta paket programı ve sql serveri aynı
Örneğin bir kullanıcı sadece günlük hesaplarını tutcak ise lotus 1-2-3 yetecektir buna. lotus 1-2-3 150 KB Excel ise 300 MB.. Lotus komedididr diyip gülecekmiyiz.
anlatmak istediğim kullanım durumunu ihtiyaçlar ve ekonomik durum belirlemeli.
Bende size şunu sorayım. 100 kullanıcım var. bunun için SQL server kurmam gerek. Maliyeti hiç hesapladınızmı.
Server lisansı alındı. Server için CAL alındı. sonra Sql server lisansı alındı. Üstüne bierde SQL için CAL alındı. Daha sizin yazılıma gelmeden maliyet aldı başını dağlara vurdu.
Öte yana gelelim. Lisanslı windowslarımız var. tutup bir linux sunucu kurduk. babalar gibide FB kurduk. Canavar gibi çalışsın. virüs tehlikesi daha az. sistem çakmalarına karşı daha güvenli. Hemde FB orjinal. MS gibi Sybaseden satın alınıp sonradan makyajlama değil. Yabi bunları bilmesek yedireceksiniz ama dediğim gibi önce ortamda anlaşmak lazım.
bu forumda kimse FB reklamını para kazanmak için yapmıyor. İşimi görecek bedavası varken neden elin Amerikalısına binlerce dolar ödeyeyim.
Kaldıki Yahoo, Nasa gibi kurumlar mysql kullanıyorlar onlar aptalda birtek bizmi akıllıyız yani.
sizin görünüşle IIS te Apacheden daha iyi olmalı. çünkü biri 2 Mb diğeri ise onlarca MB hemde IIS in adıda SERVER.
Peki nasıl oluyorda internetteki her 100 serverin 60-70 arası diliminde apache ve mysql çalışıyor. Tamam eksikleri olabilir ancak RI denilen faktörü zaten bir çok programcı kısıtlama olarak görmekte.
SQL server ı bende seviyorum ama sırf markaya onca para vermem. İşime geleni kullanırım.
Eve gitmek için bana megan yetiyor. sizde para çoksa buyrun "ben Mercedesim diyen hyundai ya binin"
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
http://www.ibrahimkutluay.net
http://www.ibrahimkutluay.net/blog
- sadettinpolat
- Moderator
- İletişim:
ortada iki farkli veritabani var ve bunlar herseyiyle ayni olacak degil muhakkak. Yapilan karsilastirmalarda ihtiyaclara gore tespit edilen karsilastirmalardir. Yoksa ms sql serverin firebirdden ustun oldugu noktalar vardir firebirdun de sql serverdan ustun oldugu noktalar vardir.
bazi bankalarin sql server kullanmalari onu firebirdden degerli yapmaz. bu bir secim meselesidir secimde hangi kriterler goz onune alinmistir, secimi yapan insanlarin firebird den haberleri varmidir gibi bir suru soru cikar karsimiza.
firebirdun artilari bellidir.
boyutu kucuk ama marifeti buyuktur.
dunku proje degildir , temeli saglamdir.
kullanicisi epey fazladir. (sf.net te toplamda 2,5 milyonun uzerinde download sayisina ulasmistir)
telekom firmalari dahil bir cok buyuk firmada basarili bir sekilde gorevini surdurmektedir.
tek platforma bagimli degildir.
ve en onemlisi tamamen ucretsizdir.
http://sourceforge.net/community/potm-200712/
kisaca kucuk ve orta olcekli projelerin veritabanidir. hicbir kullanici lisansi ve yeni surumler icin para odemezsiniz, platform olarak windowsa bagli kalmazsiniz.
bu sartlar dogrultusunda bence firebirdun sql server ile kiyaslanmasi bile yanlistir cunku sql servere bence gerek yoktur
kucuk ve orta olcekli projeler icin firebird buyuk ve kritik islemler icin hic riske girmeden oracle iyi secimler olacaktir. sql serveri kimler hangi nedenlerle tercih ediyorlar bilemiyorum.
bazi bankalarin sql server kullanmalari onu firebirdden degerli yapmaz. bu bir secim meselesidir secimde hangi kriterler goz onune alinmistir, secimi yapan insanlarin firebird den haberleri varmidir gibi bir suru soru cikar karsimiza.
firebirdun artilari bellidir.
boyutu kucuk ama marifeti buyuktur.
dunku proje degildir , temeli saglamdir.
kullanicisi epey fazladir. (sf.net te toplamda 2,5 milyonun uzerinde download sayisina ulasmistir)
telekom firmalari dahil bir cok buyuk firmada basarili bir sekilde gorevini surdurmektedir.
tek platforma bagimli degildir.
ve en onemlisi tamamen ucretsizdir.
http://sourceforge.net/community/potm-200712/
kisaca kucuk ve orta olcekli projelerin veritabanidir. hicbir kullanici lisansi ve yeni surumler icin para odemezsiniz, platform olarak windowsa bagli kalmazsiniz.
bu sartlar dogrultusunda bence firebirdun sql server ile kiyaslanmasi bile yanlistir cunku sql servere bence gerek yoktur

Re: :D
Oracle kullanmadım ama AIX üzerinde DB2 ve Os400 üzerinde DB400 (db2 nin farklı bir türevidir), ayrıca MSsql server, mysql ve FB ile az miktarda Sybase tecrübem oldu.dberdi yazdı: ben firebird kötü demiyorum ama şunu kabullenmeniz gerekiyorki, mssql firebirdden çok çok çok üstün bir sistem, 3-5 client ile yada yüzlerce binlerce kayıtla firebird belki işinizi görür ama yüzbinlerce kayıtta malesef patlar, bunun marka takıntısıyla falan alakası yok, araştır taraştır gör, bugün dünyanın en iyi veritabanı sistemi olan oracle ile kafa kafaya giden bi sistemi kalkıpta firebirdle kıyaslarsanız ve iyi dersenizsiz bırakın gidin bu işi markette kasiyerlik yapın
, hocam istatistiklere bakın, verigüvenliğine bakın, kayıt tutarlığına bakın ondansonra kalkında konuşun, """bankaların tercihiymiş""" kusura bakmayın ama siz bu işi ya bilmiyosunuz yada çok böyle bilmişlik havasında gidiyosunuz, firebird paradoxtan dbaseden accessten iyi olabilir ama asla ve asla MSSQL den iyi olamaz, mssql in database serviside 30 mb büyüklüğünde bunu biliyomusunuz, madem öyle kurun onu onda çalışın, compact vs vs vs onları bizde biliyoruz hocam, en az senin kadar tecrübeliyim bu işte emin ol buna, ve sen firebirdde uğraşırken ben oracle mssql ve db2 adminiyim, firebird küçük uygulamalarda iyi olabilir ama büyük uygulamalarda iyi olması mümkün değil, olamaz, böyle bişey imkansız, bugün firebird in babası olan INTERBASE bile MSSQL ile boy ölçüşemiyoki sen kalkıpda firebird iyi diyosun, birkere mantıken düşünecek olursanız, bir uygulamada RDMS gibi bir sistem gerekiyorsa, veri yapısı güvenli olacak demektir, ve şunuda iyi bilinki RDMS ler SERVER mantığı ile çalışır ve bunlar için varsayılan sistem gereksinimi TEKİL BİR MAKİNA dır, kalkıpta adres etiket programına MSSQL 2005 kullanıp bunu gidipte P3 te test etmeyle bu iş olmaz hocaammmm
, sen git neyi tercih ediyosan et ama şunu unutma firebird asla mssql olamaz, küçük uygulamalar için iyi olabilir ama mssql gibi olması mümkün değil, sen adres etiketlerle uğraş dur
firebird ile başarılar, tekrar ediyoum firebird kötü demiyorum, access, dbase, paradox bunlardan çok iyi ama bi mssql olamazzzzzz, hadi sen firebirdi bırakta INTERBASE MSSQL kıyasla
mssql interbaseye bile 8 kat fark atarken
firebird daha iyi demen
:D yani
ne diyim artık gerisini sen de
fikrinizi beyan edin. ama kalkıpta kimseye git kasiyerlik yap deme şansınız ve hakkınız yok.
Bende tecrübeme göre sizin iş bilmediğinizi maliyet hesabı bilmediğinizi iddia edebilirim ama bu fikir tartışmasından çıkar. bugüne bu forumdada veritbanı anlamında kimseye eski tecrübelerimden bahsetmiş değilim. Ben şuyum buyum demekle bunlar olmuyor. ticaret bilginin yanında ekonomide gerektirir.
Mysql neden Jim starkey i işe aldı haberiniz yok kalkmış bu konuda yorum yazıyorsunuz. Mysql bunu yaptı çünkü JIM starkey in veri kilitleme konusunda geliştirdiği mekanizmalar bugün sizin övdüğünüz üründe bile yeni yeni geliyor. Ayrıca Oracle Innobase i satın alınca Mysql in taban formatlarından birisi sakatlanmış oldu...
bilgi konuşacaksak buyrun devam edelim. Ama derdiniz hava basıp hakaret etmekse burası yeri değil.
Ayrıca dua edin Fahrettin abi burda değil o olsa bakalım sizin SQL i hangi kayadan dağlara vuruyordu.
SQl server Sybaseden kodlar alınıp değiştirilmiş bir üründür. Daha çok tanınır çünkü MS pazarda hakimdir ve pazarlama stratejisi daha iyidir.
Kişi odur ki, koyar dünyada bir eser. Eseri olmayanın yerinde yeller eser./Muhammed Hadimi
arkadalar beni yanlış telafuz ediyosunuz, ben firebirdi kötüleyip microsoftu yüceltmiyorum, ama burda firebird mssql den çok iyi denilmiş ben ona karşı çıkıyorum, böyle bişey olurmu ya, lüften...
program yazılırken elbetteki ekonomik şartlar gözönünde bulundurulmalı, kullanıcıların bütçeleri tasarlanmalı, ancak şunuda belirteyim sqlserver 2005 in free versiyonu 4 gb veri destekliyor, simple typte 4 gb çok büyük veridir, zaten çok büyük veri tutan firmanın ona göre bütçeside vardır, elbetteki ben firebird karşıtı bir ideğilim, bende dışarı ödeme yapmak istemem, ama şu gerçek mssql daha iyi, doğru olan bişey değişmez.
apache ve iis kıyaslama yapabilmek için öncede yazıdğım gib iherşeyi kendi platformunda test etmek gerekir, apache windowsta performans vermez, çünkü windows iis uyumludur, yani türkçe konuşan bir ülkede bir ingliizi düşünün, konuşma zorluğu çeker, gideceği yere daha zor gider. apache php ve mysql... bunları yapanda zaten amerikalılar, tercih sebebide sadece ve sadece ücretsiz olması.. başka bir sebebi yok, microsoftun herşeyi paralı o yüzden ücretsizler tercih ediliyor. ama şunuda unutmayın hocam, sqlserver 2005 expresss free ve firebirdden çok iyi, uygulamalarda buda kullanılabilir. firebirdde kullanılabilir, ben sorun yaşamak istemem o yüzden tercihim mssql dir, ben satış değeri 7-8 bin ytl lik yazılımıma kalkıpta firebird kuramam kusura bakmayın, ortalama 300 tablo ve üstünde işlem yapılan bi uygulamada firebird kullanamam, ben bu işe dbase ile başladım, paradoşla gittim, adanaya bir kuruma yaptığımız uygulamada tam 225 bin kayıt 9 kullanıcı tarafından kullanılıyordu, ve paradox kullanıyordu, ve her bir kaydın 8 taksit ödemelerini düşünün, db nin büyüklüğüne bakın, daha sonra firebird yaptık, onuda kullandık bir noktaya kadar yine işimizi gördü, olaya uzaktan erişimler ve fazla kullanıcı girdiğinde malesef işlem patladı ve şu an mssql ile bu sistemler 6 yıldır sorunsuz bir şekilde çalışıyor, ve benim bu dediğim 81 ilde mevcut, sadece istanbul datasını siz düşünün milyonlarca..... lütfen rica ediyorum, kıyaslama yaparken her uygulamayı kendi kapasitesiyle kıyaslayın, bende ücretsiz savunucusuyum, ama kapasiteler ve olanaklar buna müsade etmiyor..
program yazılırken elbetteki ekonomik şartlar gözönünde bulundurulmalı, kullanıcıların bütçeleri tasarlanmalı, ancak şunuda belirteyim sqlserver 2005 in free versiyonu 4 gb veri destekliyor, simple typte 4 gb çok büyük veridir, zaten çok büyük veri tutan firmanın ona göre bütçeside vardır, elbetteki ben firebird karşıtı bir ideğilim, bende dışarı ödeme yapmak istemem, ama şu gerçek mssql daha iyi, doğru olan bişey değişmez.
apache ve iis kıyaslama yapabilmek için öncede yazıdğım gib iherşeyi kendi platformunda test etmek gerekir, apache windowsta performans vermez, çünkü windows iis uyumludur, yani türkçe konuşan bir ülkede bir ingliizi düşünün, konuşma zorluğu çeker, gideceği yere daha zor gider. apache php ve mysql... bunları yapanda zaten amerikalılar, tercih sebebide sadece ve sadece ücretsiz olması.. başka bir sebebi yok, microsoftun herşeyi paralı o yüzden ücretsizler tercih ediliyor. ama şunuda unutmayın hocam, sqlserver 2005 expresss free ve firebirdden çok iyi, uygulamalarda buda kullanılabilir. firebirdde kullanılabilir, ben sorun yaşamak istemem o yüzden tercihim mssql dir, ben satış değeri 7-8 bin ytl lik yazılımıma kalkıpta firebird kuramam kusura bakmayın, ortalama 300 tablo ve üstünde işlem yapılan bi uygulamada firebird kullanamam, ben bu işe dbase ile başladım, paradoşla gittim, adanaya bir kuruma yaptığımız uygulamada tam 225 bin kayıt 9 kullanıcı tarafından kullanılıyordu, ve paradox kullanıyordu, ve her bir kaydın 8 taksit ödemelerini düşünün, db nin büyüklüğüne bakın, daha sonra firebird yaptık, onuda kullandık bir noktaya kadar yine işimizi gördü, olaya uzaktan erişimler ve fazla kullanıcı girdiğinde malesef işlem patladı ve şu an mssql ile bu sistemler 6 yıldır sorunsuz bir şekilde çalışıyor, ve benim bu dediğim 81 ilde mevcut, sadece istanbul datasını siz düşünün milyonlarca..... lütfen rica ediyorum, kıyaslama yaparken her uygulamayı kendi kapasitesiyle kıyaslayın, bende ücretsiz savunucusuyum, ama kapasiteler ve olanaklar buna müsade etmiyor..
En son dberdi tarafından 03 Tem 2009 06:23 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Re: :D
Sizin gibi pekçok veritabanının adminiyle bilgi yarıştırmak bana düşmez : )dberdi yazdı:....
ben firebird kötü demiyorum ama şunu kabullenmeniz gerekiyorki, mssql firebirdden çok çok çok üstün bir sistem, 3-5 client ile yada yüzlerce binlerce kayıtla firebird belki işinizi görür ama yüzbinlerce kayıtta malesef patlar, bunun marka takıntısıyla falan alakası yok, araştır taraştır gör...
Sadece şunu söyleyim, araştırıp taraştırmama gerek yok. Dediğim gibi pek çok müşterimde 2-3 milyon kayıtlarla ve her geçen gün büyüyen firebird veritabanları ile çalışıyorum ve gayette memnunum. Sadece tek bilgisayar çalışanda var, 3te var, 50-60 client olanı da var.
Ama şu SQL Serverın Firebird'ten üstün yönlerini merak ettim... Dediğim gibi yapacağınız testi sabırsızlıkla bekliyorum.
Kolay gelsin.
:)
şimşek kardeşim bak beni yanlış telafuz ediyosun, firebird iyi bir sistem ama, mssql daha iyi bir sistem, microsoft antipatisi yüzünden böyle düşünme, bende microyu sevmiyorum ama gerçekleri kabul etmek gerek, firebird iyi kötü değil, küçük uygulamalar için iyi ama büyük uygulamalar için malesef yeterli değil, bu firebird i gözünüzde çok büyütüyosunuz. herkese iyi çalışmalar
beni yanlış anladınız ama neyse, firebird çok süper olsaydıda keşke herkes kullansaydı, küçük ve ortanın dışına çıksaydı, firebird iyi bi sistem, herkesin düşüncesine saygı duyarım
, yazın bi script mssql ve firebird db sine tam 50 milyon kayıt eklettirin ((unutmadan nesneyi dispose edin
değilse sistem çöker)) nvarchar (50) olsun iki tane kolon
bitanede numerik bi alan eklettirin
bitanede böyle parasal bi alan olsun money falan
rasgele veri girdirin
hangisi daha çabuk gircek
, girdikten sonrada şöööle bi db yi analiz edin sum count avg vs vs vs select update gibi
hele bi bakın bakalım hangisi size daha çabuk cevap vercek
sonrada o 50 milyon kayda 15 farklı connection açın
görün bakalım
:D unutmadan bunları tek pc ilede yapabilirsiniz
size başarılar Allah hepimize kolaylık versin...

- sabanakman
- Kıdemli Üye
En büyük hatayı hizmet ettikleri amaçları göz ardı edip kıyaslamaya girmek olmuş. Tutup Ford ve Honda gibi araçlarla Ferrari ve Mclaren tarzı araçlar kıyaslanmış. O yazılımları hazırlayanlar bütün bunları dökumanlarında zaten orta sınıf diye belirtmişler. Eğer söz konusu uçak pistinde 300 üstünde hız yapmaksa o zaman seçilecek ve seçilmeyecek araçlar bellidir. Sanıyorum bu gibi hataya düşmemek için daha okulun ilk yıllarında elma ile armut toplanmaz diye de bir klişe sürekli döner durur 
Not: SQL Server MSDE ile haddinden fazla haşır neşir olduğumdan bilirim, şöyle standart altı makinalarda çok berbat dosya bozulmaları malesef nadir de olsa yaşanmaktadır. Bunu FireBird'ün dengesi olduğu için belirtmeden geçmek istemedim.

Not: SQL Server MSDE ile haddinden fazla haşır neşir olduğumdan bilirim, şöyle standart altı makinalarda çok berbat dosya bozulmaları malesef nadir de olsa yaşanmaktadır. Bunu FireBird'ün dengesi olduğu için belirtmeden geçmek istemedim.
Şaban Şahin AKMAN