fdb yolu
fdb yolu
merhaba arkadaslar soyle bir sorunum var
d7 ve fb ibx bilesenleri kullaniyorum
bir program yazdim veriyolu herhangi bir makinanin C\programfiles\planlama\data\data.fdb
forumda makaleleri okudum ama tam olarak benim sorum.
diger bir makinadan bu programi paylasima acarak kullanamiyorum.yani ag uzerinden baska bir bilgisayardaki herhangi bir programi calistirmak gibi.ama olmadi data yolu bulunamadi ve baska hatalar verdi.bu sorunu nasil halledebilirim.
tskler..
d7 ve fb ibx bilesenleri kullaniyorum
bir program yazdim veriyolu herhangi bir makinanin C\programfiles\planlama\data\data.fdb
forumda makaleleri okudum ama tam olarak benim sorum.
diger bir makinadan bu programi paylasima acarak kullanamiyorum.yani ag uzerinden baska bir bilgisayardaki herhangi bir programi calistirmak gibi.ama olmadi data yolu bulunamadi ve baska hatalar verdi.bu sorunu nasil halledebilirim.
tskler..
Garibanus
s.a.
engüzeli alias tanımlayarak yapabilirsiniz böylelikle datanın yolu değişse bile sorun olmaz. firebirdin yüklü olduğu dizinde aliases.conf dosyasından alias tanımlayabilirsiniz.
ana makinede 3050 portunuda açmanız lazım.
kolay gelisn.
engüzeli alias tanımlayarak yapabilirsiniz böylelikle datanın yolu değişse bile sorun olmaz. firebirdin yüklü olduğu dizinde aliases.conf dosyasından alias tanımlayabilirsiniz.
ana makinede 3050 portunuda açmanız lazım.
kolay gelisn.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
Anladığın Şeylerin Anlatmak İstediklerim Olduğuna Emin Değilim
Merhaba;
Ben şöyle yapıyorum.Program dizinimde programımla ilgili ayarları tuttuğum bir text dosyam var.Program açılırken bu dosyayı okutup bir stringliste atıyorum.Mesela bu stringlist nesnemin adı da Listem.
Database pathide bu stringlistin 10.satırına tekabül ediyor.
Database bağlantısınıda bu aşağıdaki kodla yapıyorum.
Ben şöyle yapıyorum.Program dizinimde programımla ilgili ayarları tuttuğum bir text dosyam var.Program açılırken bu dosyayı okutup bir stringliste atıyorum.Mesela bu stringlist nesnemin adı da Listem.
Database pathide bu stringlistin 10.satırına tekabül ediyor.
Database bağlantısınıda bu aşağıdaki kodla yapıyorum.
Kod: Tümünü seç
//Dataları Aç
IBDatabase1.Connected := False; //Data Bağlantısını Kes
IBDatabase1.DatabaseName := listem.Strings[10]; //Yeni datayolunu al.
//===========================================================
//**********************************************************
try
IBDatabase1.Connected := True; //Bağlantıyı yap.
except
Application.MessageBox('Program Database Dosyasını Bulamıyor.Lütfen Network Ayarlarınız Yapınız.', 'Veritabanı Hatası', 0);
Application.CreateForm(TFrmAgAyari, FrmAgAyari);
frmagayari.showmodal;
exit;
end;
- sadettinpolat
- Moderator
- İletişim:
aslında kod o kadar değil.Yani diğer başka kontrolleride yaptırıyorum.Mesela clientmi, lokal mi vs.sadece mantığı vermek için kodun bir kısmını yazdım.yaklaşık 2 yıldır çeşitli yerlerde kullanılan bir exenin kodu ve şu ana kadar hiç patlamadı.sadettinpolat yazdı:@NewMember, yontemin bana biraz patlamaya hazir bomba gibi geldi
bana gore hataya cok acik bir mantik kurmussun. ben ini dosyasina kaydedip o sekilde okuyorum.

Ancak ben şunun için cevap yazdım aslında.Ini dosya konusunu çok iyi bilmiyorum.Belki bu konuda bir eksiğim vardır diye soruyorum.
Exenin olduğu dizinde bir TXT dosyadan (Uzantısı ini olur path olur XXX olur farketmez) database yolunu okutmak ile ini dosya kullanmak arasında ne fark vardır?
- sadettinpolat
- Moderator
- İletişim:
txt, xxx, path ya da herhangi baska bir dosya ile ini dosyasindan okuma yapma arasinda bi farki yok , hataya neden olabilecek kisim dosyanin 10.satirindan okunan degerin veritabani yolu olarak kullanilmasi. tabi bu yine sizin yukarida verdiginiz ornege binaen. kod icerisinde hataya neden olabilecek kontroller yapilirsa fazla bi sorun olmaz ama yinede sakincali bence. sakincali oldugu durum ise sudur. bu tip ayarlarin kaydedildigi dosyalara elle mudahele cok olur. mesela genelde dosya icerisinde birden fazla veritabani yolu tanimlarim test amacli ve o an kullanmak istedigim veritabanlari haric digerlerinin basina ; isareti koyarak onlari pasif hale getirebilirim.
dosyanin belirli bir satirinda ki degeri veritabani pathi olarak okumaktan daha az riskli ve daha kullanisli bir yoldur benim icin. yarin bir gun birisi ya da kendim unutarak 1 ile 10.satir arasina fazladan bir satir ekledigimde program veritabani yolunu dosyadan duzgun okuyamayacagindan calismayacaktir.
dikkat cekmek istedigim konu buydu
[database]
path=c:\deneme.fdb
;path=c:\asil.fdb
dikkat cekmek istedigim konu buydu

arkadaslar cevaplariniz icin tskler aslangeri aliases kullanmadan server da fb nin kullandıgı 3050 portunu acmak gerekiyormu .ip adresini veriyorum tcp ip kullaniyorum.veya baglanti yöntemi ne olmali.nasil bir yol izlenmeli.ve soyle bir celiski var bir program yazdir kullanici bunu bizden satin aldi makinalarına kurdu eger 3050 portunun acilmasi gerektigini bilmiyorsa(nasil acilacagini da bilmeyebilir) teknik olarak da yeter li degilse .o program calismayacaktir.ustalar boyle bir sorunu nasil asiyor.
tskler.
tskler.
Garibanus
s.a.
server client uygulamalarda ana makinede 3050 portunun açılması lazım. (alias olsun yada olmasın) windows güvenlik duvarından kolayca port açılabilir.
Ufak bir utility program ilede halledilebilir zannımca ama biraz araştırmak lazım.
kolay gelsin.
server client uygulamalarda ana makinede 3050 portunun açılması lazım. (alias olsun yada olmasın) windows güvenlik duvarından kolayca port açılabilir.
Ufak bir utility program ilede halledilebilir zannımca ama biraz araştırmak lazım.
kolay gelsin.
Duyduğun Şeylerin Söylediklerim Olduğuna Eminim Ama
- kadirkurtoglu
- Üye
arasında fark vardır... saklama olarak aynı olabilir, ancak ulaşmak ini dosyada daha kolaydır. hangi satırda olursa olsun ilgili section ın ilgili alan değerini anında alırsınız.NewMember yazdı: Exenin olduğu dizinde bir TXT dosyadan (Uzantısı ini olur path olur XXX olur farketmez) database yolunu okutmak ile ini dosya kullanmak arasında ne fark vardır?
ini dosya yapısı
[Network]
yol=c:\data.fdb
var
yol : string;
begin
yol := IniFile.ReadString('Network', 'yol', '');
@sadettinpolat haklı
Bir mum, yanındaki mumları tutuşturmakla,
ışığında hiç bir şey kaybetmez.
Mevlana
OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
ışığında hiç bir şey kaybetmez.
Mevlana
OS win.10, IDE Delphi 10.3, RDBMS Firebird and MSSQL, BROWSER Chrome
ustalarverdiginiz bilgiler icin tskler cok faydali oldu
ve soyle bir sorum daha var
ornegin db yolu
C:\program files\program\data\data.fdb gibi
buradaki program files in veya program adli klasorun veya herhangi birinin adi kucuk olupta ib setinde büyük versek olurmu veya tam tersi olsa olurmu veritabanina baglanilabilirmi?hata olusurmu klasor isimlerini buyuk veya kucuk harfle yazilmasi
tskler...
ornegin db yolu
buradaki program files in veya program adli klasorun veya herhangi birinin adi kucuk olupta ib setinde büyük versek olurmu veya tam tersi olsa olurmu veritabanina baglanilabilirmi?hata olusurmu klasor isimlerini buyuk veya kucuk harfle yazilmasi
tskler...
Garibanus
Klasörlerde denemedim çünkü zaten bunu değişkenden aldığım için direk orijinalini alıyor ancak DATA.FDB yerine data.fdb nin hata oluşturmadığını tecrübe ile söyleebilirim.Vital yazdı:ustalarverdiginiz bilgiler icin tskler cok faydali oldu
ornegin db yolu
tskler...